Bolu'da gerçekleşen Sıfır Atık Vizyonu İle Hayvansal Atıkların Yönetimi Çalıştayı'na katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Recep Akdeniz, "Sıfır Atık Projesi" başladığından bu güne kadar 34 milyon ton atığın geri kazandırıldığını söyledi.

Hayvancılık işletmelerinden kaynaklanan atıkların olumsuz etkileri, bertaraf yöntemleri ve alınabilecek önlemler ile ilgili olarak Bolu Valiliği öncülüğünde, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası'nın destekleriyle, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinesinde üniversitelerin ve ilgili paydaşların katılımıyla "Sıfır Atık Vizyonu İle Hayvansal Atıkların Yönetimi Çalıştayı" düzenlendi.

Paşaköy Mahallesi'nde bulunan bir kongre merkezinde düzenlenen ve 2 gün sürecek olan çalıştayın açılışında konuşma yapan Bolu Valisi Erkan Kılıç, insanoğlu doğa ile barışık yaşamadığı müddetçe bu dünyada güzel ve sağlıklı bir şekilde yaşamasının mümkün olmadığına vurgu yaptı.

İnsanoğlu'nun ekonomik yaklaşım ve nüfusun artması ile beraber devamlı olarak üretime yöneldiğine dikkat çeken Kılıç, "Üret-kullan-at mantığını benimsedik. Ama dünyadaki kaynaklar da sınırsız değil. Kaynakları biz çok aşırı bir şekilde kullandık. İsraf zaten aldı başını gidiyor." şeklinde konuştu.

Kılıç, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan "Sıfır Atık Projesi"nin çok güzel bir proje olduğuna da değinerek, projenin artık bütün dünya tarafından incelenmeye ve bununla ilgili çalışmalar yapılmaya başlandığını ifade etti.

 "2035 YILINDA BELEDİYE ATIKLARIMIZIN YÜZDE 60'INI GERİ KAZANDIRMAYI PLANLIYORUZ"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Recep Akdeniz ise "Sıfır Atık Projesi"nin 2017 yılında hayata geçirildiğini anımsattı.

"Sıfır Atık Projesi"nin felsefesinin aslında israfı önlemek olduğuna değinen Akdeniz, "Ama özüne indiğimiz zaman, atık oluşturmamaktan başlıyor. Ya da minimize etmek, en az atık oluşturacak şekilde sistemlerimizi gözden geçirmek. Bu oluşan atıkların da tekrar ger kullanılmasını sağlamak." dedi.

Akdeniz, proje kapsamına yapılan çalışmalardan da bahsederek, "Belediye atıkları açısından baktığımızda 2021 yıl sonu itibari ile yüzde 27,2 yaklaşık 9 milyon tona yakın atığı geri kazandırdık. Yine tüm atıklarımız açısından, sanayi atıkları açısından baktığımızda yüzde 50'ye yakın geri kazanımımız var. Ama döngüsellik açısından değerlendirdiğimiz zaman biz bu atıkları yüzde 90’ın üzerinde geri kazandığımızda amacımıza ulaşmış olacağız. 2035 yılında belediye atıklarımızın yüzde 60'ını geri kazandırmayı planlıyoruz. Ama sanayi atıklarımız şu anda yüzde 50 demiştik. Bunları da yüzde 70'lere 80'lere götüreceğiz. Çünkü geri dönüşüm oranlarını önümüzdeki süreçte zorunlu hale getireceğiz. Ve atıklarımızı bir değer olarak, hammadde olarak sektörlerimizin kullanması yolunu açmış olacağız." İfadelerini kullandı.

“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'İN 77. GENEL KURULUNDA SIFIR ATIK YAKLAŞIMI DA KABUL EDİLDİ”           

Artık atığın bir değer olarak, bir hammadde olarak düşünülmesi gerektiğini de kaydeden Akdeniz, "Önümüzdeki süreçlerde belki atık borsası ortaya çıkacak. Atık artık alınıp satılan bir değer haline dönüşecek. Bugün küresel bir çevre seferberliğine dönüşen sıfır atık hareketi ile sadece ülkemiz değil. Tüm dünyada yeni bir yaklaşım, bir yaşam kültürü inşa etmeye çalışıyoruz. Birleşmiş Milletler'in 77. Genel kurulunda sıfır atık yaklaşımı da kabul edildi. Bu Türkiye'nin gayretleri ile ortaya çıkan bir şey." diye konuştu.

“5,5 MİLYON TON PLASTİĞİ GERİ KAZANDIRMIŞIZ”

"Sıfır Atık Projesi başladığından bu güne kadar 34 milyon ton atık geri kazandırıldı." diyen Akdeniz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun 20 milyonu kağıt, karton görünüyor. Bunu hesapladığınızda da yaklaşık 350 milyon ağacı 5 yıl içerisinde kurtarmış oluyoruz. Diğer taraftan 5,5 milyon ton plastiği geri kazandırmışız. Yine cam kazanımımız var. Metal üretimimiz 40 milyon ton. 32 milyon tonu atıktan geri kazandırılıyor. Projemiz başladığından bu güne kadar 156 bin binamız, yerleşkemiz OSB gibi Havalimanı gibi alanlarımız Sıfır Atık Belgesi almış durumda. Yine 18,5 milyon insanımıza eğitim vermişiz." dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Akdeniz Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ve TÜBİTAK Mam tarafından sunumlar yapıldı.

Çalıştay, bugün yapılacak oturumların ardından sona erecek.

Editör: TE Bilisim