İnsani Gelişmişlik Endeksinde çok yüksek gelişmiş 21 il arasında 19'uncu sırada yer bulan Bolu’nun eğitim performansı, bir alt kategorideki illerin bile birçoğundan kötü çıktı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) 2020 yılı İnsani Gelişme Raporunu temel alarak Türkiye’nin 81 ili için “İnsani Gelişmişlik Endeksi” çıkardı.

Raporda yer alan sonuçlara göre beklenenin aksine insani gelişmişlikle, “rekabet gücü” arasında paralellik bulunmuyor. Rekabet gücü yüksek iller insani gelişmişlikte aynı performansı yakalayamıyor, buna karşılık İnsani Gelişmişlik Endeksi yüksek iller de bunu rekabetçiliğe dönüştüremiyor.

BOLU 19’UNCU SIRADA

TEPAV’ın 2020 yılına ilişkin 81 ile yönelik yürüttüğü İnsani Gelişmişlik Endeksi çalışmasında illerin, gelir, sağlık ve eğitim düzeyine sınıflandırma yapıldı. Bu kapsamda küresel sınıflamaya göre gelişmişlik düzeyi ‘çok yüksek’ grubunda 21 il yer alıyor.

Bu iller arasında ilk sırada Ankara gelirken, ekonomik gelişmişlik düzeyi yüksek olan İstanbul, Kocaeli, Antalya, İzmir ve Muğla Ankara’yı takip ediyor. Bolu ise bu sıralamaya 19’uncu sıradan girdi.

EĞİTİM DÜŞÜK PUAN

Endekste 803 puanla 19’uncu sırada yer alan Bolu, 0,68 puanla listeye giren iller arasında Eğitim puanı en düşük il olarak dikkat çekti.

 

Editör: TE Bilisim