“ARTIŞ YAPMAK MECBURİYETİNDE KALMIŞTIR”

İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Hasan Hakan Alpaslan; elektrik, doğal gaz, akaryakıt gibi girdilere gelen zamları işaret ederek, “Belediye, halkın ihtiyaçlarını, taleplerini yerine getirebilmek ve hizmetlerin de aksamaması adına, gelir tarife cetvellerindeki bazı gelir kalemlerinde artış yapmak mecburiyetinde kalmıştır” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Yeni yılla beraber doğal gaz, elektrik, akaryakıt gibi ihtiyaçlara zam geldi. İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Hasan Hakan Alpaslan da bu girdilere gelen zamların, belediye çalışmalarına etkisini anlattı. Alpaslan, “2022 Gelir tarife cetvelimizde 617 gelir kaleminden, 319 kalemde artış, 186 kalemde indirim yapılırken, 112 kalem sabit bırakılmıştır. Bugüne kadar alınması gerekip, hiç alınmayan bazı gelir kalemleri tespit edilerek, kamu kayıpları giderilmiştir. Ayrıca çok kazanandan çok alınması, vatandaşlarımızın daha az etkileneceği, Belediyenin tahsil ettiği paraların gerekli yerlere, ihtiyaca ve hizmete yönelik harcamalarda kullanılması adına bir gelir tarife cetveli hazırlanmasına özen gösterilmiştir. Nihayetinde vatandaş haklı olarak belediyeye ödediği paraların hem hesabını sormakta hem de Belediyeden hizmet beklemektedir” dedi.

“BÖLGESEL FİYAT HAKSIZLIKLARI GİDERİLMİŞTİR”

Düzenlemeler kapsamında yapılan çalışmaları aktaran Alpaslan, “İşgaliyelerle ilgili bölgesel fiyat haksızlıkları giderilmiştir. İşyeri açma ve ruhsatlandırma ücretlerindeki adaletsizlik giderilmeye çalışılmıştır. İmar harçlarına zam yapılmamıştır. Birçok tarife ücretinde ağırlıklı Devletin belirlediği yüzde 36,20’lik yeniden değerleme oranı kullanılmıştır. Şoförler odasının talepleri hem şoför esnafımızı memnun edecek hem de vatandaşımızı da mümkün olduğunca üzmeyecek ve de hizmetlerin aksamasına imkan vermeyecek şekilde bir fiyatlandırma yapılmaya çalışılmıştır. Hatta geçtiğimiz günlerde yoğun kar yağışı yaşandığı dönemde belediye 1 hafta boyunca vatandaşların mağdur olmaması adına ücretsiz ulaşım sağlamıştır ki son 2 yıldaki COVID-19 salgınındaki gösterilen olağanüstü çalışma ve harcamalarda cabasıdır. Kaçak su kullanımı ve özellikle kirlilik yüküyle ilgili çalışmalar yapılarak, cezalar artırılmış, bazı önemli tespitler yapılmış,  su borcundan dolayı mağdur olup, suyu kesilen vatandaşlardan alınan su kesme, bağlama ücreti yarı yarıya düşürülmüştür. Katı atık ve bertaraf ücretlerinde resmi, özel ayırımı yapılmaksızın her kuruma eşit oranda artış yapılmaya dikkat edilmiştir” ifadelerini kullandı.

“ENERJİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ HİZMET MALİYETİNİ YÜKSELTMİŞTİR”

Enerji fiyatlarındaki artışında, hizmet maliyetlerini arttırdığını dile getiren Alpaslan, “Belediye, halkın ihtiyaçlarını, taleplerini yerine getirebilmek ve hizmetlerin de aksamaması adına, gelir tarife cetvellerindeki bazı gelir kalemlerinde artış yapmak mecburiyetinde kalmıştır. Nedeni aslında çok basittir. Ülkemizde son 1 yılda elektrik yüzde 127, motorin yüzde 212, benzin yüzde 192, oto gaz yüzde 225, doğal gaz yüzde 110 oranında zamlanmış, USD kuru yüzde 183, EUR kuru yüzde 168 artmıştır.   Ayrıca bütün toplumu resmen elektrik çarpmıştır. Enerji üretim ve dağıtım şirketleri kamudan 1 kwh elektriği 31,86 kuruşa alıp, 134,89 kuruşa satmasıyla beraber, son 4 yılda işyerlerinde yüzde 800, meskenlerde yüzde 400 civarında artış yapılmıştır. İster istemez, enerji ve akaryakıt fiyatlarındaki artış hizmet maliyetini de yükseltmiştir. Dolayısıyla da verilen hizmetler daha pahalı bir hale gelmeye başlamıştır” diye konuştu.

“ÇÖZÜMLER SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Çözümler sunmaya ve çalışmaya devam edeceklerinin mesajını veren Alpaslan, “Her ne kadar çoğu zaman gündem değiştirilmeye çalışılıyorsa da, dilimiz döndüğünce, gücümüz ve aklımız yettiğince, bu kürsüden yerel ve genel toplumsal gerçek sorunlara değinmeye, gördüğümüz eksiklikleri yapıcı bir şekilde anlatmaya, çözümler de sunmaya devam edeceğiz. Herkese zamsız, kuyruksuz, sağlıklı, huzurlu, bereketli günler diliyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim