SÜRÜŞ EĞİTMENİ LEVENT ARAR ANLATTI

Yurdun birçok bölgesinde kar yağışı etkili olurken, sürücüler içinde tehlikeli hale geldi. Ancak bazı sürüş teknikleriyle tehlikeyi en aza indirmek mümkün.

Direksiyon sürüş eğitmeni Levent Arar, taşıtlar için buzlu zeminin kardan daha tehlikeli olduğunu belirterek, sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Haber: Selda Selin Say

Aracımızın kışa hazır olduğundan emim olmamız gerektiğini vurgulayan Arar,  “Öncelikle kış ayına girmeden önce kendimizi sürüş olarak hazır mıyız? Bunu gözden geçirmeliyiz. Kullandığımız aracımız kış şartlarına hazır mı? Öncelikle bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Mutlaka sürüşle ilgili kendi tecrübelerimizi ve deneyimlerimizi göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bu zorlu şartlarda mümkünse araç kullanmayı tercih etmek değil, toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih etmek hem idari açıdan hem de bu işlerin yönetimi açısından oldukça doğru bir karar olacaktır. Aracımızın içinde mutlaka kışa girmeden önce yapmamız gereken tüm işleri yapmış olduğumuzdan emin olmamız gerekiyor. Mutlaka temel olarak bir kış lastiği kullanmak, lastik basınçlarının ve aküsünün tam olup olmadığının, tüm sıvılarının kışa hazır olup olmadığını bakılması gerekmektedir. Bu şekilde kışa hazırlanması gerekmektedir. Birçok problemin çözümünde ilk adım olacaktır. Güvenli sürüşün ilk adımları kendimizin ve kullandığımız araca hâkim olduğumuza emin olmaktır” dedi.

“Aracın kaymasına sebeplerinden birisi ani frenleme yapmaktır”

Araç takip mesafesi ve sürüş hızı hakkında da bilgi veren Arar, “Kış aylarında takip mesafesini öndeki araçla aramızda en az 2 saniyelik bir zaman diliminin ayırmamız gerekiyor. Kış aylarına girdiğimizde bizim öncelikle fren mesafemizin uzayacağını düşündüğümüzde, takip mesafesini bunun 2 katına çıkartmamız gerekiyor. Bu takip mesafesi de 4 saniyenin üstünde olması gerekmektedir. Kış aylarındaki en iyi unsur takip mesafesidir. Bizim güvenli sürüşte öncelikli olarak düşündüğümüz birçok şey var. Bu hataların içerisine düşmeden, öncesinde yapabileceğimiz şeyler aracın kaymasına engel olabilecek unsurların olmasıdır. Aracın kaymasına sebeplerinden birisi ani frenleme yapmaktır. Yüksek hızla bir viraja veya dönüşe giriyor olmanızdır. Öncelikli olarak yapmamız gereken frenlerimizde her zaman yumuşak olması gerekiyor. Tüm araçlar içinde geçerlidir. Bazen fren yapmamaya da tercih ederiz. Onun frenlerimizi hiçbir zaman ABS araçlarda ABS devreye sokacak ya da ABS olmayan araçlarda kızaklama dediğimiz duruma düşürmeden frenlemeyi bırakmamız gerekiyor. Çünkü bu bizim kaymamızı engelleyecektir. Virajlı veya dönüş yollara girdiğimizde de savrularak ya da kayarak oradan bir şekilde çıkacaktır. Rampalarda da aracınızı durdurmak zorunda kaldığınızda işler biraz zorlaşıyor. Rampalarda da mümkünse bunu bir sürüş planına dâhil ettiğimizde rampada mümkünse durmamak gerekmektedir. Eğer aracınız bu saydığımız nedenlerin herhangi birini yapamadınız ve aracınız kaymaya başladı. Kaydığınızda yapmanız gereken korku ve panikle frenle daha da sert şekilde basmamanız gerekir. Mümkünse hiç frene basmayın. Ayağınızı gazdan çekmek ve soğukkanlılığınız korumaktır. Aracınız kayarken yapacağınız en güzel işlem budur. Sadece direksiyon hâkimiyetine sahip olup, aracınızın o kayma eylemini bakacaksınız ki o kayma eylemini kendi sonlandıracaktır. Araç tekrar kendi yoluna girecektir. Bu tüm araçlar için geçerlidir. Aracımız kara saplandıysa eğer bu sabahları aracımızı yerinden çıkartırken başımıza gelen bir durumdur bu. Biz araca bindiğimizde öncelikle aracımızın gazına basmadan çalıştırdıktan sonra yarı debriyaj yöntemiyle hiç gaz kullanmadan aracımızın kendi motor gücüyle hareket etmesini izin verin. Bu eylemi yavaş ve soğukkanlı yaptığımızda araç olduğu yerde saplanmak gibi bir durumuna düşmeyecektir. Bunun içinde aracımızı çok sakin bir şekilde kendi devrinde gaz vermeden yürümesini sağlayabiliriz. Bu sayede kış lastiklerinin kara tutunmasına izin vermeliyiz. Çünkü kış lastikleri üzerinde kanallar oluşturmuş özel bir lastiktir. O kılcal lastikler uygun olduğu yerlerde içine kar dolar ve kar yerdeki karı tutar. Aslında tutunma bu şekilde gerçekleşir. Biz orada lastiğe güç verir ve döndürürüz ve o döndükçe bizim tutunmamız gereken karı alır ve bir buzlu veya daha sert bir zemin haline getirir ve sizin oradan çıkmanız mümkün değildir. Burada da diğer yöntemlere zincir takma gibi ya da komşunun gücüne ihtiyaç duyabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Kış lastiklerimizi en üst verimde kullanıp zincire ihtiyaç yapmadan sürüş yapabiliriz”

Kış lastiğinin mutlaka kullanılması gerektiğini vurgulayan Direksiyon sürüş eğitmeni Levent Arar, “Öncelikle biz bu araca binmeden, bir sürüş planımız olması gerekir. net bir şekilde yapacağımız eylem ne olacak ben nereye gideceğim ve ne planlıyorum. Bu uzun yol olabilir ya da buradaki tatil bölgesine gitmek olabilir. Kış koşullarında bir kış lastiğiniz varsa yüzde 90 sizin zincir takmanıza gerek olabilecek bir durum yoktur çünkü zincir her halükarda aracınıza zarar veren bir malzemedir. Siz gideceğiniz yere uygun meteorolojik takip yapmadıysanız ve ezbere bir araca binip gidiyorsanız eğer sizin bir sürüş planınız yok demektir. Bu da sizin her an zincir takmaya gereksinimi doğurabilir. Normal şartlarda işinize giderken zincir takmanıza gerek yoktur. Buradan Kartalkaya’ya çıkıyorsanız ve sürüş becerilerinizde düşük ise mutlaka aracınızın önden ya da arkadan çekiş durumuna göre mutlaka zincir takmalısınız. Bu arada 4 lastiğine zincir takanları görüyoruz. Ama sakın takmasınlar gerek yoktur. Zinciri kış ayında evin önünden çıktığımızda takmanıza bir ihtiyaç yok. Doğru araç kullanımıyla, kış lastiklerimizi en üst verimde kullanıp zincire ihtiyaç yapmadan sürüş yapabiliriz” şeklinde konuştu.

Soğukta Araç Çalıştırmanın Püf Noktaları

Soğukta araç çalıştırmanın püf noktaları anlatan Arar, “Soğuk havalarda aracımız bindiğimizde ilk yapmamız gereken, kontağını bir kere açacağız ve ekranımızdaki ışıklar yanacak ve bunlar sönecek. Kontağımızı ikinci kez kapatıp tekrar açacağız tekrar bu ışıklar sönecek. Biz ondan sonra manüel araçlarda mutlaka debriyaja basarak ve bu esnada gaz vermeyerek aracımızı çalıştıracağız. Çalışma gerçekleştirdikten sonrada hiçbirşekilde gaz vermemize gerek yok. Bu otomatik araçlarda da aynı şekilde kontağımızı 2 defa yaptıktan sonra ışıklar söndükten sonra çalıştırdığımızda göreceksiniz ki çok rahat ve konforlu araç çalışması gerçekleşecek. Bolu’da yaşayan ya da Bolu’dan başka illere gidecek olan tüm sürücülerin bir sürüş planı ile gelmelerini ya da araçlarının ve kendilerinin sürüş becerenlerini ve yeteneklerini bilmelerini araçlarının özelliklerinin bilmeleri gereklidir. Mutlaka kış lastiği kullanmaları gereklidir. Araçlarında çeki halatı, zincir, takoz gibi malzemeler bulundurulmalıdır. Bu son günlerde mahsur kalmalarda ihtiyacımız olacak battaniye ve gıda ürünleri yer almalıdır. Trafikte de herkesin sabırlı ve hoşgörülü olması gerekmektedir. Kış ayları hepimizi strese sokan anlardır. Sabır ve hoşgörü ile mutlaka trafikte kendimiz dışındaki araçlarında göz önünde bulundurarak davranmalıyız. Son zamanlarda yoğun olarak çalışan kurye arkadaşlarımızı, motosikletle birlikte iş koşulları yürüten arkadaşlarımızı da bu zorlu günlerde empati kurarak araç sürmelerini tavsiye ederim” dedi.

Editör: TE Bilisim