Cumhuriyet Halk Partisi'nin başarılı ve çalışkan il kadın kolları başkanı Zuhal Işın Toker beraberinde kadın kolları üyeleri ile pandemi döneminde ekonomik olarak zor günler geçiren esnafa ziyarette bulundu. Toker; “Zor günler geçiren esnafımızı ziyaret ettik, sıkıntılarını dile getirdiler. İktidara geldiğimizde gerçekleşecek çözüm önerilerimizi paylaştık. Gördük ki bu iktidar artık tükenmiştir ve bir an önce gitmeleri için erken seçim istiyoruz!” dedi.

Özel Haber: Aslı Akış

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Zuhal Işın Toker, Esnaf ziyaretlerine devam ediyor. Şehrin birçok noktasında bulunan iş yerlerini ziyaret edip esnafın talep ve şikâyetlerini dinleyen CHP Kadın Kolları üyeleri esnafın zor durumda olduğuna dikkat çekti, erken seçim istediklerini yineledi. Ziyaretler esnasında devletin hiçbir yardımını almadığını söyleyen esnaflık yapan bir vatandaş çocuklarına gelecek vaat edemediğini belirtti.

“EKONOMİ BOZULDUĞU ZAMAN EN ÇOK ETKİLENEN KADIN”

Salgının ve ekonominin kadın üzerine etkilerine değinen Kadın Kolları Başkanı Toker, “2 yıldan beri salgın hastalıkla bütün dünya uğraşırken en önemli şey kadınlar daha da zor durumda. Çünkü pandemiden dolayı işsiz kaldılar, ekonomi bozulduğu zaman en çok etkilenen kadın. Mutfağındaki tencereyi kaynatamayan kadın. Evladını doyuramayan kadın. İhtiyacı yüzünden çok sıkıntıya düşen yine kadın. Düşünün yani, her 5 kadından biri sadece çalışıyor. Türkiye’de ki en son çıkan raporda durum bu ve bu çok üzücü. Ben istiyorum ki kadınlar daha çok iş hayatında olsunlar, istihdam daha fazla sağlansın ve onlara kolaylıklar sağlansın, çocukların kreşleri için atılımlar yapılsın ki bu bizim zaten seçim sözümüzdür. Bunlar kadının çalışması ve gücünün artması için çok önemli. Ben inanıyorum ki çalışan kadın güçlenir, güçlenen kadın her konuda da direnir. Direnmeyi ancak böyle sağlar, bu o yüzden çok önemli. Çok zor bir dönemden geçiyoruz, ekonomi gerçekten çok sıkıntılı” diye konuştu.

“ESNAF ÇOK ÇARESİZ KALDI”

Kendisinin de esnaf olduğuna işaret ederek, esnafın mevcut durumunun çok kötü olduğundan bahseden Başkan Toker, “Bende yıllarca esnaflık yapmış birisiyim, o yüzden çok daha iyi anlıyorum onları. 3-4 yıl önce bıraktım esnaflığı ama gerçekten can çekişiyor. Yani can suyu vermekte, önemler almakta çok gecikildi ve esnaf çok çaresiz kaldı. Bir yığın kadın esnaf arkadaşım da var, hepsini tek tek dinliyorum. Artık gerçekten dayanacak hiç güçleri kalmadı. Pandeminin başında biz maske dağıtmayı dahi beceremeyen bir yönetimle karşı karşıya kaldık ve Belediye’miz maske dağıttı. Biz üstlendik, Belediye üstlendi. Kendi halkına maskesini dağıtamayan bir yönetimin, yurt dışına maskeler de yardımda bulunması da şaşılacak bir konu, bunu da özellikle belirteyim” şeklinde konuştu.

“SESİNİZİ ÇIKARTTIĞINIZ ZAMAN SİZ HEMEN SUÇLUSUNUZ”

Eleştiren insanların suçlu durumuna düştüğüne vurgu yapan Toker, “Ben isterdim ki bu pandemi döneminde devlet gerçekten bütün halkına sahip çıksın, ekonomi de bazı kolaylıklar sağlasın, şimdi yapılandırma yapıyor, yapılandırmayı ödeyemiyor ki insanlar.  Ödeyemediği şeyi tekrar yapılandırıyorsun, tekrar uzatıyorsun. Ne anlamı var ki, yine ödeyemiyor. O yüzden başka, daha kalıcı, daha gerçekçi çözümler oluşturulması gerekiyordu, çok geciktik. Gerçekten ekonomik olarak inanılmaz sıkıntı içerisindeyiz. Yani markete gidiyorsunuz şaşırıyorsunuz, pazara gidiyorsunuz şaşırıyorsunuz, iktidarların tencereler götürür. Aş kaynamayan tencere dert kaynatır. Ben özellikle ekonominin son derece zor durumda olduğunu ve çözümler getirilmesi gerektiğine inanıyorum. Şunu da belirtmek istiyorum, gerçekten adaletten yoksun, belirsiz bir ortamda yaşıyoruz. Eleştirdiğiniz zaman, sesinizi çıkarttığınız zaman siz hemen suçlusunuz. Ama insanlar konuşmak zorunda, derdini anlatmak zorunda, özgürce söylemek zorunda. Ben kirli siyasetten son derece rahatsızım. Bunu her kim olursa olsun, siyasette de bir seviye olması gerektiği, birbirimizle farklı düşünebiliriz ama bir ortak müşterekte gerçekten iyilik için, güzellik için, birlikte olmak zorundayız ve kirli siyaset yapan herkesi buradan kınıyorum.” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIMA EKMEK GÖTÜREBİLİR MİYİM ENDİŞESİ YAŞAMAKTAN ESNAF YORGUN”

Devletten hiçbir destek almadığını dile getiren bir esnaf ise; “Ben çocuğuma gelecek vaat edemiyorum. Çift karakter oynamaktan artık yoruldum. Eve gidip mutlu anne rolü oynayıp çocuklarım uyuduktan sonra yarın ben çocuklarıma ekmek götürebilir miyim endişesi yaşamaktan, ben eğil tüm esnaflar yorgun. Esnafın parmağını kaldıracak evine gidince yemek yapacak hali yok. Mecburiyetten bir şeyleri yapıyor. O yemek yapılırken tencerenin içine aş mı giriyor taş mı giriyor kimse bilmiyor.

“DEVLETİN HİÇBİR DESTEĞİNİ ALMADIM”

Konuşması çok kolay ‘biz vatandaşımıza yardım ediyoruz” deniyor. Ben yardım görmedim, devletin hiçbir desteğini almadım. Devletin 1TL’si benim cebime girmedi. 6 aydır kiramı, vergilerimi ödeyemiyorum. Akşam evime nasıl ekmek götüreceğim diye düşünürken siftah yapmadan gün geçirip iş yerimi kapatıyorum.” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim