İklimlendirme Teknisyeni Davut Başar, birkaç yöntemle hem kombi ve petek sağlığını korumanın hem de tasarruf etmenin yollarını anlattı.

Bolu’da soğuk havaların etkisini göstermesi ile birlikte kombi ve petek bakımı yaptırmak isteyenlerin sayısı arttı. İklimlendirme Teknisyeni Davut Başar ise kombi, petek bakımının önemini ve doğalgaz tasarrufunun nasıl sağlanacağını detayları ile anlattı.

KOMBİ BAKIMI NEDEN ÖNEMLİDİR?

İklimlendirme Teknisyeni Davut Başar, “Kombi bakımı neden önemlidir? Her şeyden önce bir sağlığınız, iki ekonomik olarak cebiniz. Şimdi kendi kombimizde de eğer bakımı zamanda yapmazsak yakıtı yüzde 35 oranında arttırır. Kombi sağından solundan su akıtmaya ya da su eksiltmeye başlar. Ne bileyim patlamalı yanabilir, gaz kaçırabilir. Bugün bir tane kombinin ana kartı, en düşük kombi kartı bin liradan ses veriyor. E bin lira gibi bir rakam hepimiz belli şartlarda yaşıyoruz 200-300 lira da usta diğer şeyler için alacak bin 300 lira, kolay değil. Kombi bakımını her yıl mutlaka yaptırmamız gerekir, petek temizliğini eğer düzgün, dört dörtlük bir şekilde yapıldıysa 3-4 yıl gider.” dedi.

“KOMBİ BAKIMI HER SENE BAHAR AYINDA YAPILMALI”

Kombi bakımının önemine değinen Teknisyen Başar, “Şurada testte olan bir cihazımız var. Bu cihazın içerisinde sonuçta gaz yanıyor, ayrı parçalar var, e bu parçalar makine sonuçta sürekli çalışan bir şey. Bunların yıllık bakımları vardır, ne yazık ki kimse bunları bozuluncaya kadar yaptırmak istemiyor. Tamam, insanlara hak verdiğimiz konu var, ekonomik şartlar vesaire ama bozulduktan sonra ne yazık ki bir kombi parasına çıkıyor.

Kombi bakımı her sene bahar ayında yapılmalı. O zaman petek temizliğinizi ve kombi bakımını yaptırırsanız en azından hem kışa girmez hem he uygun fiyata olur.” ifadelerine yer verdi.

NASIL TASARRUF EDEBİLİRİZ?

Tasarruf için kombinin açılıp kapatılmasının büyük bir hata olduğunu anlatan Başar, “Halkımızda yanlış bir inanış var: ‘Ben arka odaları kullanmıyorum, petekleri kapattım. Bana daha az gelir.’ Öyle bir dünya yok. Şimdi dükkanda 3 tane peteğimiz var, ben bunları kapatırsam, kombilerim sirkülasyon pompası dediğimiz, içerisindeki devir daim yapan pompa sıkışacak. Pompanın sağlıklı çalışabilmesi için en az 3 buçuk metre petek olması gerekiyor. 3 buçuk metre petekte de kombinin belli bir ısıda yanması gerekiyor. Sürekli açtınız kombiyi, petek ısısını sürekli indir kaldır ya da kapat ile tasarruf elde edemezsiniz. Bunun için oda termostatı kullanacaksınız, kullandığınız termostat kaliteli bir şey olacak, kombinizi 50-52 dereceye sabitleyeceksiniz, oda termostatıyla da 21 ila 23 derece arası ideal sıcaklıklardır 21 derece de bıraktınız 21 buçuğu bulduğu zaman kapanır 19 dereceye 19 buçuk dereceye düştüğünde tekrar çalışır. Evinizin izolasyonu iyiyse, petekleriniz temizse, termostatınız da kaliteliyse gayet rahat tasarruf sağlarsınız” ifadelerini kullandı.

SIKLIKLA YAPILAN HATALAR

Sıklıkla yapılan hatalardan birinin aç-kapa sistemiyle çalışan vanaların yanlış kullanımı olduğunu belirten Teknisyen Davut Başar, “Müşterilerimizin sıklıkla yaptığı bir hata vardır. Aç kapa bir vana. Vatandaşlar özellikle orta yere getiriyor bir bardak yıkayacak ya da yarım bardak su alacak ortada açıyor. Bunu açtı mı kombi otomatikman çalışıyor. Kapattın ama kombi çalıştı, bu arada hem elektrikten hem de gazdan zarar ettin. Kombi çünkü ilk anda bir tutuştu bir gaz çekti, motor ve sirkülasyon fanları sürekli çalışmaya devam edecek o da yaklaşık bir dakika sürecek bu arada da senin elektrik faturanı da şişirecek. Onun için eğer sıcak su kullanacaksanız tamamen sıcak tarafa soğuk su kullanacaksanız tamamen soğuk tarafa çevirip kullanmalısınız. Ortada kullanmak büyük bir hata.” şeklinde konuştu.

AMAN DİKKAT!

İklimlendirme Uzmanı Başar vatandaşları dolandırıcı ve usta olmayan, uygun fiyata hizmet veren kişilere karşı uyardı:“Bizlerin tabiriyle çantacı dediğimiz; dükkânı yok, vergisi yok, ustalığı yok, hiçbir bilgisi yok. Adam geliyor, diyor ki size 50 Liraya kombi bakımı yaparım. İşte 100 Liraya petek temizliyorum. Bir kez mantıklı düşünmek lazım mazotun 28 Lira olduğu bir yerde 200 Liranın altında servis ücreti olamaz.”

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim