(HABER MERKEZİ) - Hava sıcaklıklarının düşmesiyle beraber doğalgaz kullanımı arttı. Peki, kombiyi nasıl daha tasarruflu kullanabiliriz?

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle beraber doğalgaz kullanımı arttı. Yurt genelinde başlayan soğuk havalar ile özellikle geçtiğimiz hafta Bolu’da kar yağışı etkili oldu. İlimizde hala devam eden soğuk hava ile birlikte evini doğalgaz ile ısıtan vatandaşlar da en doğru ve tasarruflu kullanımın nasıl olacağını merak ediyor.

KALORİFERLERİ SÜREKLİ AÇIK BIRAKMAK DAHA MI TASARRUFLU?

Uzmanlara göre,  "petek kapatmanın" doğru bir tasarruf yöntemi olmadığı, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiği vurgulandı. Soğuk havaların hissedilmeye başlamasıyla birlikte yüksek fatura ödemekten korkan doğalgaz aboneleri, çareyi evin kullanılmayan odalarının peteğini kapatmakta buluyor.

Vatandaşların evin bir odasını soğuk, diğerini sıcak tutarak tasarruf ve konforlu bir ısınma yapamayacağını belirten uzmanlar, "Önemli olan odalarımızı konfor sıcaklığında tutmaktır. Örneğin salonu 20, başka bir odayı 18, sürekli kullandığımız bir odayı da 22 derecede tutmak doğru bir ısınma yöntemdir. Bir odanın peteğini kapatıp diğer odayı ısıtarak tasarruf elde etmek mümkün değildir" dedi.

KOMBİYİ KAPATIP AÇINCA DAHA FAZLA ÇALIŞIR

Evden çıkarken kombi kapatılırsa ortam daha da soğur. Tekrar açıldığında ise daha fazla çalışan kombi normalden fazla doğal gaz tüketimi yapar. Bu sebeple kombiyi kapatmak yerine düşük sıcaklıkta çalıştırarak doğal gaz tüketiminden tasarruf sağlanabilir.

EV EŞYALARININ KONUMU DA ÖNEMLİ

Eşyaların konumlandırılması da enerji tükemini etkiliyor. Odalardaki yatak, masa ve sandalyeler dış duvardan uzak olmalı. Geceleri perde, panjur ve rüzgarlıklar kapatılmalı. Gündüzleri de pencerelerden güneş ışığı girmeli. Kapı ve pencerelerin de hava sızdırmaması gerekiyor. Bu amaçla kapı pencere sünger ve bantları kullanılabilir.
Oda termostatı kullanmanın soğuk günlerde yakıt tasarrufu sağlamak için uygun bir yöntem olabileceğini ifade eden uzmanlar, “Oda termostatı kullanarak, her 1 derece farkta %6 tasarruf sağlanabilir. Panel radyatörlerin reglaj ayarı kontrol edilebilir. Kombi kullanımı ile ilgili bilinmesi gereken noktalardan biri de sıcak havalarda ayarının düşürülmesi gerektiğidir. Sıcak havalarda kombinin ayarını düşürerek tasarruf sağlanabilir. Ayrıca, kombi bakımı düzenli olarak yaptırılmalıdır. Tüm bunlara ek olarak; panel radyatörlerin temizliği düzenli yaptırılmalı, peteklerin etrafı veya üstü herhangi bir şeyle kapatılmamalı, gece ayar kısılmalı ve sıcak su ayarı musluktan değil kombiden yapılmalıdır” dedi.

Editör: Ebru Buket EKE