Aile Hekimi Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Özsarı, 9 Şubat Sigarayı Bırakma günü dolayısıyla sigaranın zararları, sigarayı bırakma yöntemleri ve bıraktıktan sonraki süreç hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Özsarı; “Bağışıklığı ve akciğerleri etkileyen sigara; etkilerini bunlar üzerinden gösteren korona virüsüne zemin hazırlamaktadır. Sigarayı bırakma kararınızı ne kadar erken alırsanız zararlı etkilerinden o kadar çabuk kurtulursunuz” dedi.

HABER: Ebru Buket Dönmez

2020 verilerine göre Türkiye'de her yıl 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirirken 252 bin çocuk ve 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanıyor. Tütün ürünü kullanımının çocuklardaki oranı erkeklerde yüzde 10.2, kızlarda ise yüzde 5.3 olduğu açıklandı. Kişi başına sigara tüketiminde Türkiye’nin 30. sırada olduğu listede, yetişkin bir kişinin bir yılda içtiği sigara sayısı 1499 olarak belirtildi.

Sigarayı bırakmanın birçok yolu olduğunu belirten Aile Hekimi Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Özsarı; “Ama en önemlisi kendinizi hem duygusal hem de zihinsel olarak hazır hissetmelisiniz. Ancak sigarayı bırakma kararınızı ne kadar erken alırsanız zararlı etkilerinden o kadar çabuk kurtulursunuz” dedi.

 “SİGARA KULLANIMI KORONA VİRÜSÜNE ZEMİN HAZIRLAR”

Süleyman Özsarı, sigaranın bağışıklığı ve akciğerleri etkilediğine dikkat çekerek; “Bu süreç sanıldığı kadar zorlu değildir. Bu konuda kararın kesin verilmesi ve tereddütlerin zihinden uzaklaştırılması bırakma sürecini oldukça kısaltırken, kendimize vereceğimiz toleranslar ve aklımızda oluşacak soru işaretleri ise zorlaştırmaktadır Ayrıca yaklaşık bir yıl kadar önce bütün dünyayı etkisi altına alan Korona virüsünün, sigara kullanımı olan insanlarda daha şiddetli ve sık olduğuna dair birçok çalışma vardır.  Bağışıklığı ve akciğerleri etkileyen sigara; etkilerini bunlar üzerinden gösteren korona virüsüne zemin hazırlamaktadır. Sigarayı bırakarak bir nevi kendimizi virüse karşı da koruma altına almış oluyoruz.” şeklinde konuştu.

“BIRAKMA SÜRESİ VE BU SÜREÇTE YAŞANILANLAR FARKLILIK GÖSTERİR”

Sigarayı bırakmak için etkin yöntemlerin danışmanlık, psikoterapi ve ilaç tedavisi olduğunu vurgulayan Özsarı; “Bolu İzzet Baysal Eğitim Araştırma Hastanemizde de bulunan Sağlık Bakanlığı'na bağlı sigarayı bırakma polikliniklerinde uygun tedavi yöntemi değerlendirilmekte ve gerektiği zaman ise ücretsiz olarak ilaç desteği sunulmaktadır.

Sigara kullanımını bıraktıktan sonraki ilk 1 ay kişilerin fiziksel ve psikolojik yoksunluk yaşadıkları dönemdir. Bu dönemde ya da öncesinde kişilerin tıbbi veya psikolojik destek ihtiyacı değerlendirilip müdahaleye başlanması sürecin daha sağlıklı ve hızlı ilerlemesine destek olacaktır. 6. Aya kadar destek değişik aşamalarda devam eder. 6 ay ve sonrası kişilerin yeni yaşam tarzı oluşturdukları dönemdir. Genel tedavi aşamalarına baktığımızda 6. aydan sonra ise iyileşme aşamasına girildiğini söyleyebiliriz. Bireyler arası bırakma süresi ve bu süreçte yaşanılanlar farklılık gösterir.

ÖZSARI, SİGARAYI BIRAKMA SÜRECİNDE YAPILACAKLARI ANLATTI

Bu süreç içerisinde sigarayı bıraktıktan sonra 2 - 3 hafta tekrar kullanma isteği baskındır ve bu istek yaklaşık 7 dakika sürmektedir. İstek anında sigara kullanımını mümkün olduğunca geciktirmek, derin nefes egzersizleri ile rahatlamaya çalışmak;  spor yapmak, kitap okumak gibi dikkatinizi dağıtıcı uğraşlarda bulunmak oluşacak nikotin krizinin engellenmesinde yardımcı olur. Ayrıca su içmek sigaranın yerine ağzınıza alacağınız en sağlıklı alternatiftir. Üstelik vücudunuzdaki toksinleri de uzaklaştırır.” ifadelerine yer verdi.

“HASTALIKLARA KARŞI DİRENÇ ARTAR VE İYİLEŞME SÜRECİ KISALIR”

Aile Hekimi Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Özsarı,  “Sigarayı bırakan kişilerde 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale dönmeye ve kalp krizi geçirme riski azalmaya başlar” diyerek “24 saat sonra, vücut karbonmonoksitten arınır. 48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu normalleşme dönemine girer, 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir. 10 yıl içerisinde akciğer kanseri riski yarıya iner, kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer. Ciltteki kırışıklıklar ve yaşlanma belirtileri azalmaya başlar ve hastalıklara olan direncimiz artar ve iyileşme sürecimiz kısalır” şeklinde konuştu.

“ÇEVRENİZE VE TOPLUMA KARŞI EN ÖNEMLİ SORUMLULUKLARINIZDAN BİRİDİR”

Vakit kaybetmeden sigarayı bırakma planı uygulaması yapılmasına vurgu yapan Özsarı; “Sigarayı bırakmak için vereceğiniz mücadele yakınlarınıza, çevrenize ve toplumu karşı en önemli sorumluklarınızdan biridir. En önemlisi kendinize ve bedeninize karşı olan saygınızın bir göstergesidir” dedi.

Editör: TE Bilisim