KOSGEB Bolu İl Müdürü Abdurrahman Usta, imalat sektöründeki işletmeler için hazırlanan yeni faizsiz destek programına ilişkin bilgi vererek, “Dijitalleşme ve daha önceki dijitalleşme konularında 1 milyon olan üst limit 2 milyona çıkarıldı. Rekabetçilik ve verimlilik artışı konularında da üst limitimiz 1 buçuk milyon olarak belirlendi” dedi.

HABER: OĞUZHAN EKE

Küçük ve büyük ölçekli işletmeleri kapsayan yeni KOSGEB destek programının detaylarının, KOSGEB Bolu İl Müdürü Abdurrahman Usta anlattı. Desteğin son başvuru tarihini, başvuru şartlarını ve üst limitlerini anlatan Usta, başvurmayı düşünen şirketlerin imalat sanayisinde olması gerektiğini söyledi.

“ÜST LİMİT 2 MİLYONA ÇIKARILDI”

Destek programı kapsamında üst limitlerin arttırıldığını belirten Usta, “2022 Yılı KOBİ Gelişim Destek Programı 3 konudan yayımlanmış ve 13 Aralık Salı günü itibariyle başvurularını almış bulunmaktayız. Geçtiğimiz yıllarda imalatçı KOBİ’lere dijitalleşme ve dijital altyapılarını geliştirilmesi konusunda ilaveten bu dönem verimlilik ve rekabet artışının desteklenmesi de çağrı konularına eklendi. Bu noktada geçen seneki dijitalleşme ve daha önceki dijitalleşme konularında 1 milyon olan üst limit 2 milyona çıkarıldı. Rekabetçilik ve verimlilik artışı konularında da üst limitimiz 1 buçuk milyon olarak belirlendi” dedi.

“FAİZSİZ BİR ŞEKİLDE GERİ ÖDÜYOR İŞLETME”

Desteklerin faizsiz ve esnek bir geri ödemesi olduğuna da dikkat çeken Usta, “KOBİ Gel Gelişim Destek programımız kapsamında 4 ana gideriz destekliyoruz biz.  Bunlar; makine teçhizat, yazılım, personel ve hizmet alımı olarak 4 ana kalemimiz var. Bu noktada makine teçhizat, yazılım ve hizmet alımında destek oranımız yüzde 85. Bu kapsamda projede desteklenen giderlerin yüzde 85’ini biz geri ödemeli, faizsiz bir şekilde destekliyoruz. Geri ödeme de proje bitiminden bir sene sonra başlıyor. Yani 12 aylık bir projede, proje 12 ay sonra bitiyor, 1 sene sonra da geri ödemenin başladığını düşünürsek 2 sene ödemesiz. Sonraki süreçte de 4’er aylık 6 taksitle faizsiz bir şekilde geri ödüyor işletme. Bahsetmiş olduğum makine, yazılım ve hizmet giderlerini” diye konuştu.

YERLİ ÜRÜNE DESTEK YÜZDE 100

Usta, işletmenin tercih ettiği teçhizatın yerli olması durumunda desteğin arttığını da ekleyerek, “Makine teçhizatın yerli malı belgesi varsa, bu oran yüzde 100 olarak uygulanıyor. Yani tamamını destekliyoruz, üst limitler dâhilinde. Personel giderinde de personel maaşının tamamını hibe olarak, geri ödemesiz olarak destekliyoruz, belirtilen üst limitler dahilinde tabi. En fazla 2 yeni personel için destek sağlanabiliyor” ifadelerini kullandı

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Başvuru şartlarını da paylaşan Usta, “Bu desteğe küçük ve orta büyüklükteki işletmeler başvurabiliyor. KOBİ’yi biz 3 sınıfa ayırıyoruz. Mikro, küçük ve orta olarak. Mikro işletmeler buna başvuramıyor. Bu da 2020 ve 2021 verilerine göre çalışan sayısının 10’un üzerinde olması ve yıllık net satış ve ya mali bilançosunun da 5 milyonun üzerinde olması gerekiyor. İşletmenin mikro sınırını aşması için. Bu şartları sağlayan işletmeler bu desteğe başvurabiliyor. Yine başvurabilmesi için imalat sanayinde faaliyet göstermesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

SON BAŞVURU TARİHİ

Başvuruların internet üzerinden yapılacağını işaret eden Usta, “Başvurmak isteyen işletmeler online olarak KOSGEB’in sitesinden başvurularını yapabilirler. Son başvuru tarihimiz 11 Ocak 2023, o yüzden başvurmak isteyen işletmelerimizin elini biraz çabuk tutması gerekmekte” şeklinde konuştu.

“CİDDİ BİR BAŞVURU BEKLİYORUZ”

Yüksek bir başvuru beklediklerini de ifade eden Usta, şu şekilde konuştu:

“Son yıllarda biz dijitalleşmeye yönelik hep çağrıya çıkmıştık. Bu sene çıkılan dijitalleşmenin yanında rekabet gücünün arttırılması ve verimliliğinin arttırılması biraz daha bize başvurabilecek işletme sayısını arttırmasına sebep olacak. Çünkü işletmenin alacağı makine teçhizat bir şekilde verimliliğini ve rekabet gücünü arttırıyorsa herhangi bir dijitalleşmeye yönelik, alt yapısını geliştirmeye yönelik bir duruma bakılmaksızın bu programa başvurabilir. Bu noktada biz de ciddi bir başvuru bekliyoruz.”

Editör: TE Bilisim