Yeniçağa ilçesi Gölbaşı köyü hudutlarında yapılması planlanan enerji depolama alanı ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisi alanı için İl Genel Meclisi’nden oy çokluğu ile onay çıktı. İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erhan Beykoz, CHP’li İl Genel Meclis Üyeleri Eyüp Beşli, Alaattin Karadoğan ve Erdal Tombak, AK Parti Yeniçağa İl Genel Meclis Üyeleri Erdoğan Yetkin ve Tevfik Ay ile MHP’li Gerede İl Genel Meclisi Üyesi Salih Acar projeye red oyu kullandı.

 Haber: Ömer ÇETİNASLAN

 Yaşar Yüceer Başkanlığında 7 Eylül Pazartesi başlayan İl Genel Meclisi toplantılarının Salı günü gerçekleşen oturumunda; Yeniçağa ilçesi, Gölbaşı köyü hudutlarında tapunun 784 parsel nosunda kayıtlı taşınmaz için hazırlanan enerji depolama alanı ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesis alanı amaçlı uygulama imar planının onanması talebi incelenmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilmişti. Eylül ayı İl Genel Meclisinin son toplantısında gündeme gelen konu ile ilgili olarak İmar ve Bayındırlık komisyonunun oy çokluğu ile onayladığı proje mecliste de 7 red oyuna karşılık 16 evet oyu ile kabul edildi.

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erhan Beykoz, rapor ile ilgili söz alarak yapılması planlanan projenin Yeniçağa gölüne ve gölün çevresinde bulunan canlılara, endemik bitkilere zarar vereceğinin altını çizdi.

 “ÇEVREYİ KORUYALIM DERKEN BİR İLÇEYİ YOK ETMEYİ GÖZE ALAMAYIZ”

Erhan Beykoz, projenin istihdam açısından gerekli olduğunu ancak Yeniçağa’ya zarar vereceğini ifade ederek, “Türkiye’nin yaklaşık %35 oranında beyaz et ihtiyacını karşılayan Bolulu firmaların bu başarıları bizleri gururlandırıyor. Bir o kadar da çevreye yapmış oldukları etkiler ve sonuçları, bizi bir o kadar da üzüyor. Burada ismi anılan ilgili firmanın yapmış olduğu çok doğru, olumlu. Projeyi onaylamamak mümkün değil. Fakat bir yanlış var. Bizim 2 aydır üzerinde çalıştığımız bir sorunu dile getirmek istiyorum. Yaklaşık 250 tane göçmen kuşun olduğu kuş cenneti, balığıyla, torfuyla ve endemik bitkileriyle bir ilçenin geleceğini sağlayacak olan Yeniçağa Gölü, bu proje sonucunda çıkacak küllerden sonra mahvolacaktır. Yaklaşık 60 ila 90 ton arası atık orada enerjiye dönüşecek. Biz, çevreyi koruyalım derken bir ilçeyi yok etmeyi göze alamayız. Bu yüzden elde ettiğimiz veriler çerçevesinde; projenin doğru, yerinin yanlış olduğunun altını çizerek ve bu projelerin Bolu’da artarak devam etmesini temenni ederek, projeye ret oyu vereceğiz. Ret kararı, sadece grubumuzca değil, çalışmalar sonucunda ortaya çıkmış bir gerçektir. Keşke bu proje bütün ilçelere yapılsa da, çevreyi koruma altına alsak. Toprakları tavuk atıkları ile yakmak yerine doğru kullanıp yarınlara güvenle bakmamız lazım. Vicdanen bir ilçenin yok olmasını göze alamadığımız için bir yanlış ile bir doğruyu yan yana koymak gerekmediğini düşünüyorum” diye konuştu.

 “PROJE DOĞRU ANCAK YERİ YANLIŞ”

AK Parti Yeniçağa İl Genel Meclis Üyesi Erdoğan Yetkin ise yapılacak olan tesisin Yeniçağa gölünü ve vatandaşların sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirterek, rapora ret oyu vereceğini söyledi. Yetkin; Projenin doğru olduğunu düşünüyorum ancak yeri yanlış. Hâkim rüzgârların estiği bir yerde yapılan bu proje, ilerleyen süreçte göldeki bitkilere, balıklara ve Yeniçağa’nın sağlığına zarar vereceğinden ben de ret oyu kullanacağımı bildirir, meclisin saygılarına sunarım” dedi.

 “ÇEVREYE, DOĞAYA VE YENİÇAĞA’YA ZARAR VERECEĞİ KUŞKUSUZ”

CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Alaattin Karadoğan, çevre tahribatlarına yol açan her projeye karşı olduklarını vurgulayarak, “Türkiye’de çevre tahribatları, doğayı gelecek nesillere zarar verecek şekilde bırakmanın önünü açan yasalar çıkıyor; Kaz Dağları, Karadeniz’de HES’ler, Kıbrıscık ormanlarında ‘ne kadar kesebilirsen kes’ mantığı ile kesim işleri. Bunlarla, gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmayışımızın hesabı mutlaka sorulacaktır. Evlatlarımıza, torunlarımıza güzel bir doğa bırakmak için çevreyi korumalıyız. Yeniçağa’da yapılan yanlıştır. Özel sektörün girişimci çabaları, işsizliğe çare olacağını biliyoruz ama yer yanlıştır. Bu ülkede 14 milyon işsizlik varken biz bu projeye asla karşı değiliz fakat çevreye ve doğaya, Yeniçağa’ya zarar vereceği kuşkusuz. Bu tür yerler yapılırken Yeniçağa halkının, üst düzey yöneticilerin uyanık olması lazımdı. Tesisin yapılmaması adına gerekli kamuoyunu oluşturulması gerekirdi. Tesis yapılmış, biz bugün ayağa kalkıyoruz. Bu tamamen aymazlıktır. Umarım Yeniçağa kurtulur” ifadelerini kullandı.

 “BOLU OVASI KATLEDİLMESİN”

CHP’li bir diğer İl Genel Meclis Üyesi Bedri Pehlivan, projenin Yeniçağa’ya yapılmasına destek vererek, tavuk çiftliklerinden çıkan atıkların Bolu Merkez köylerine dökülmesine son verilmesi gerektiğini belirtti. Pehlivan, “Bir gerçeği göz ardı ediyoruz. Hep Yeniçağa’yı konuştuk ama bir de Bolu ovası var. Ben, Bolu ovası köylerinde yaşayan bir insanım. Bir gün sizi davet edeceğim; Filiz Makarna’nın orda inin, Ahmetler ve Yazıören köylerini bir gezelim; bakalım yürüyerek kaç km gidebileceğiz? Yeniçağa Gölü’nü ben de düşünüyorum ama bu tesis yapılmazsa 1 milyon 200 bin tavuğun gübresi Çatak Köyü’nden başlayarak Ahmetler, Bahçeköy, Yazıören, Saraycık, tüm ovaya dökülecek. Pis bir koku, kapının önünde oturamıyoruz. Yediğimiz patatesler zehir saçıyor. Vatandaşlarımız mecburen tarlaya döküyor. Ortak bir yol bulalım; ne Yeniçağa’yı ne de Bolu ovasını mahvedelim. Tek taraflı düşünmeyelim, ne yapılması gerekiyorsa onu yapalım. Bu tesis Yeniçağa’ya ne kadar zarar verecek? Bolu ovasına ne kadar zarar verecek? Bunları bir araştıralım” sözlerine yer verdi.

 “DUYGUSAL BİR KARAR VERME YETKİMİZ YOK”

Proje ile ilgili gerekli incelemelerin yapıldığını belirten AK Parti İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Mazhar Bozoğlu, konu ile ilgili duygusal davranma yetkilerini olmadığını altını çizerek “Buradaki arkadaşlarımın hassasiyetini anlıyorum. Komisyon olarak bu konudaki incelemeleri detaylı şekilde yaptık. Şuanda tüm teknik izinler alındığı için burada duygusal bir karar verme yetkimiz yok. Komisyonumuz, oy çokluğuyla kararı onaylamıştır” dedi.

“TAVUK SEKTÖRÜ YENİÇAĞA’YA GELMESİN ARTIK”

Tavukçuluk sektörünün Yeniçağa’da daha fazla yatırım yapmasını istemediğini ifade eden İl Genel Meclisi’nin Yeniçağa’lı diğer meclis üyesi Tevfik Ay ise, “Projenin doğru olduğuna katılmıyorum. Yeniçağa’ya büyük zarar vereceğini düşünüyorum. Tavuk sektörü Yeniçağa’ya gelmesin artık. Yeniçağa bitiyor, bu yüzden projeye ret oyu vereceğim” diye konuştu.

 “SADECE PARMAK KALDIRARAK BİR İLÇENİN KADERİNİ OYLAYACAĞIZ”

CHP İl Genel Meclis Üyesi Eyüp Beşli, proje ile ilgili İl Genel Meclis üyelerinin yeteri kadar bilgilendirilmediğini ifade ederek, “Binlerce bitkiyi, yüzlerce kuşu barındıran bir doğal güzellik atalarımızdan miras değil, çocuklarımıza bırakacağımız bir emanettir. Bu emanete sahip çıkmak zorundayız. Rapor okundu, buradaki kaç kişi tesis hakkında bilgi sahibi? Burada detaylı anlatılmadı, sadece teknik bilgi verildi. Oraya ne kadar faydalı ya da zararlı? Kimsenin bilgisi yok. Sadece parmak kaldırarak bir ilçenin kaderini oylayacağız. Doğru mu yanlış mı bilmiyoruz. 2 aydır bunun çalışmasını yapıyoruz. Üniversiteden bir hocamızın görüşlerini aldık, bu tesisin kurulduğu yerlerde yaşayan kişilerin görüşlerini aldık. Projenin kurulduğu yerlerdeki doğal güzelliklerin yok olduğu söyleniyor. Tesis kurulup oradaki doğal güzellik gittikten sonra hepimizin vicdanı sızlayacak ama iş işten geçmiş olacak” sözlerine yer verdi.

“YENİÇAĞA HALKI KARAR VERSİN”

Beşli, tesisin kurulması ile ilgili kararı Yeniçağa halkının vermesi gerektiğini söyleyerek, “Gelin oraya bir sandık koyalım. Yeniçağa halkı kendi kaderini kendi tayin etsin. Ya bu sandığı koyacağız ya da Yeniçağa’dan gelen iki il genel meclis üyesinin söylediklerine kulak vereceğiz. Başka çıkış yolu yok. Oradan seçilmiş olarak gelip Yeniçağa’yı temsil eden kişileri dinlemezsek, onları rencide etmiş oluruz. Arkadaşlarımız, oradaki sıkıntıları bildikleri için bu rapora ret oyu kullanacaklar” dedi.

“11 KURUMUN ONAYI ALINDI”

Son olarak İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, projenin belli yasa ve yönetmeliklere göre hazırlandığının altını çizerek,  tesisin yapılması ile ilgili 11 kurumdan onay alındığı ifade etti. Yüceer, “Herkes özgür iradesine göre duygu ve düşüncelerini paylaştı ama burada gerçek olan şu; devletimiz bir hukuk devletidir. Kanunlar, yasalar ve belli bir kanun çerçevesinde çıkartılmış yönetmelikler ile idare edilir. Bu proje, yoldan geçerken bir vatandaşın ‘meclise sunayım da onay alayım’ dediği bir proje değil. Bu proje 28 Haziran 2019’da, yani 15 ay önce İl Genel Meclisi, İmar Müdürlüğü’ne müracaat etmiş. İmar Müdürlüğü, belirlenmiş yasa ve kriterlere göre kurum ve kuruluşların görüşlerine göre karar verir. 11 kurumdan ‘bunun bir sakıncası var mıdır, yok mudur’ diye sorularak kuruluşların onayı alındı. Sizin bahsettiğiniz endişeleri, tereddütleri hepimiz yaşıyoruz. Bütün bu kurumların görüşleri alındıktan sonra yaklaşık 50 sayfalık bir dosya hazırlanarak süreç bize geliyor.

“KURUMLARIMIZA GÜVENMEK ZORUNDAYIZ”

Bizim burada İl Genel Meclisi grubu olarak duygularımızla değil, bağlı olduğumuz 5302 sayılı İl Özel İdaresi yasasının yetki ve sorumluluk çerçevesinde hareket etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla, geçtiğimiz ay dosyadaki evrak eksikliği yüzünden tereddütsüz geri gönderdik. Şuan mevcut haliyle kaldığı zaman çevreye daha mı az zarar veriyor? Bunların hepsi değerlendirilecek, konuşulacak. Her bir arkadaşıma teşekkür ediyorum ama gerçek olan bu. Bu proje, yasa ve yönetmelikler çerçevesinde 11 kurumun onayı alınarak meclisimize gelen bir projedir. Devletimizin kurumlarına güvenmek zorundayız, üniversitedeki rapor bizi ilgilendirmiyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim