Bolu İl Sağlık Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol, MR ve Tomografi çekimlerine ilişkin düzenlemeler hakkında bilgiler verdi. Demirkol; “Tomografi çekerek hastalarımıza çok yüklü miktarda radyasyona maruz bırakıyoruz. Vücut DNA’sının bozulması gibi birçok yan etkileri olan bu zararlı görüntülemeleri minimize etmek, gereksizleri ayıklamak ve hastalarımızı da bu hizmeti sunarken düşünmek oldukça önemli. “dedi.

 HABER: Aslı Akış

 MR ve tomografinin devlete maliyetinin 1.7 milyar liraya ulaşması üzerine MR ve Tomografi tetkiklerine sınırlama getirildi. İl Sağlık Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın talimatları ile 81 il müdürlüğüne gönderilen bir genelge olduğunu belirterek, 1 Eylül itibariye tüm Türkiye’de olduğu gibi Bolu’da da uygulamanın başlayacağını söyledi. Yayımlanan yeni genelgeyle, artık acil durumlar hariç hastanın mevcut tetkikleri sorgulanmadan yeni tetkik istenemeyecek. Mükerrer tetkik sorgulanmadan istenen tetkiklerin geri ödemesi yapılmayacak. Böylece vatandaşların daha az radyasyona maruz kalması, zaman kaybının ve gereksiz maliyetin önüne geçilmesi hedefleniyor.

İl Sağlık Müdürü Muhammed Emin Demirkol, tasarruf tedbirleri, israfın önüne geçilmesi ve hastaların sağlığının düşünülmesi noktasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın talimatları ile 81 il müdürlüğüne gönderilen bir genelge olduğuna dikkat çekerek; “Bu genelgenin içeriğinde Teletıp sistemi var. Teletıp sistemi hastanelerimizde bu güne kadar çekilmiş olan MR ve Tomografilerin sisteme kaydedilmiş olması ve genel veri tabanına da bu MR ve Tomografileri sonuçlarının, raporlarının, görüntülerinin aktarılmış olması ve bunun da E-nabız ile hastaların hem de tetkikleri isteyecek olan doktorların görebileceği muazzam bir sistem. Böylelikle hem tele tıp ile hem e- nabız ile hastalarımıza bir MR ve Tomografi çekildiğinde Türkiye’nin neresinde olursa olsun toplam genel ağa atılıyor, orada görüntü ve raporların daha sonrasında isteyen doktorumuz mutlaka bunları sorgulamak zorunda genelgeye göre. Bunun sonucunda yeni bir MR ve Tomografi çekiminin önüne geçilmiş oluyor. Bu filmin görüntü ve raporunun gördükten sonra doktorumuz yine de gerek görürse isteyebiliyor bunun önünde bir engel yok” ifadelerini kullandı.

 “MR VE TOMOGRAFİ’DE % 65 BİR AZALMA SAĞLANDI”

Geçmiş dönemde çekilen emar (MR) kontrolü yapılmadan bir talebin olması durumda SGK'nın bu ödemeyi yapmayacağını belirten Demirkol; “Yeni çekilmiş bir görüntülemesi var ise bunun mutlaka sorgulanması, görüntülenmesi ve raporuna bakılması gerekiyor. Bu işlemler yapılmadan bir görüntüleme istenirse bununla ilgili sistemde SGK tarafından hastaneye herhangi bir ödeme yapılmayacak. Pilot illerde MR ve Tomografi’nin tetkiklerinde % 65 bir azalma sağladığı görüldü. Bunun sonunda gereksiz bir çekimin devlete yük olduğunu gösterdi” diye konuştu.

“DEVLETİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KAYNAK OLACAK”

Hastaların daha fazla radyasyona maruz kalmasının önüne geçilmesinin öneminden bahseden Demirkol; “Sağlık Bakanımızın yayınladığı genelge sonucunda bu uygulama ile doktorlarımızdan da ciddi bir memnuniyet dönüşü oldu. Bugün başka bir ilde dâhiliye doktoruna gitseniz MR ve Tomografi çekiminiz olsa ve 20 gün sonra şikayetiniz devam etse, tatile Bolu’ya gelmiş olsanız, Bolu’daki doktorumuz sizden MR ve Tomografi istediğinde mutlaka bu sistemde sorgulamalı ve sonra istem yapmalı gerek görürse. Ancak bu şartlarda hastane bu yapmış olduğu hizmetin faturasını SGK’dan alabilecek onun dışında alamayacak. Bu hem tasarrufun sağlanması hem de israfın önlemesi adına devletimiz için çok önemli bir kaynak olacak.

Her şeyden öte Tomografi çekerek hastalarımıza çok yüklü miktarda radyasyona maruz bırakıyoruz. Bunlar uzun vadede kanser oluşumları, vücut DNA’sının bozulması gibi birçok yan etkileri olan zararlı görüntülemeler. Bunu minimize etmek, gereksizleri ayıklamak ve hastalarımızı da bu hizmeti sunarken düşünmek oldukça önemli. 1 Eylül itibariye tüm Türkiye’de olduğu gibi Bolu’da da başlayacak. Hastalarımızdan da bu konuda doktorlarımıza eski görüntülerini hatırlatmalarını bu sorgulamaya yardımcı olmalarını istirham ediyoruz. Hep birlikte daha ferah bir ülkede daha az zarar görmüş hastalarımızla tasarruf yaptığımız çocuklarımıza daha iyi bir Türkiye bıraktığımız bir döneme gireriz inşallah. Bu kıymetli çalışmalarından dolayı Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’ya çok teşekkür ediyoruz. Bizde Bolu olarak hazır olduğumuz ifade etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BAKANLIĞIMIZ ACİL DURUMLARDA İNSİYATİF TANIDI”

Muhammed Emin Demirkol son olarak; “Özellikle acil durumlarda acile gelen trafik kazaları gibi hemen müdahale edilmesi gereken durumlarda bu sorgulama yapılmayabiliyor. Bakanlığımız bu konuda hastalarımıza ve hastanelerimize inisiyatif tanıdı. Çok acil bir durum oluştu doktor hemen karar verip yapmak zorunda ve bununla ilgili bir vakit oluşmadığı durumlarda da acilin bu yetkisi var” dedi.

Editör: TE Bilisim