Eğitim Sen Bolu Şube Yürütme Kurulu üyeleri öğretmenler, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali talebiyle İmza Kampanyası başlattı.

Haber: Aslı Akış

Eğitim Sen, Öğretmenlerin iradesine başvurulmadan, ihtiyaçları ve talepleri görmezden gelinerek oluşturulan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali talebiyle imza kampanyası başlattı. Toplanan imzalar, TBMM açıldığında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulacak.

Kardelen Meydanında kurulan stantta imza toplayan Eğitim Sen Bolu Şube Yürütme Kurulu üyesi öğretmenleri adına açıklama yapan Dilek Çakman; “Öğretmenlik meslek konunu bildiğiniz gibi 2018 yılı itibariyle tartışmaya açıldı. Biz o günde eğitim sen olarak bu kanunun hiçbir öğretmene danışılmadan hazırlanması durumunda bunu kabul etmeyeceğimizi, zaten öğretmenler arasında kadrolu, sözleşmeli ve ücretli ayrım varken ve ücretli arkadaşlarımız açlık sınırının altında yaşarken bu ayrımı kaldırmayan ve daha da derinleştiren hiçbir kanunun yanında olmayacağımızı belirtmiştik.” şeklinde konuştu.

“ÖĞRETMENLERİ SINAVA GİRMEYE ZORLAN MESLEK KANUNU İLE KARŞILAŞTIK”

Çakman, öğretmenlik meslek kanununun yarıştırıcı ve öğretmenleri yeniden sınava girmeye zorlayan bir meslek kanunu olarak nitelendirerek; “Geçen sene itibari işle de meclise getirilen ve hiçbir öğretmene danışılmadan hazırlanmış öğretmenlik meslek kanunu içeriğine baktığınızda bu kez diğer ayrımların yanı sıra öğretmenlere zaten uzman olmalarına rağmen başöğretmen, uzman öğretmen ya da öğretmen gibi ayrıştırmayı ve öğretmenleri sanki yeterince sınava girmemişler gibi sınava girmeye zorlayan bir meslek kanunu ile karşılaştık.” İfadelerini kullandı.

“ÖĞRETMENLERİ EŞİTLEYEN, BİRLEŞTİREN BİR MESLEK KANUNU HAZIRLANSIN”

Öğretmenleri birleştiren, eşitleyen ve iş barışını kuvvetlendiren bir meslek kanununun yeniden hazırlanması gerektiğine işaret eden Dilek Çakman; “Özellikle kanunda dikkat çeken bir madde daha var. Oda aday öğretmenler normalde adaylıkları kaldırılırken sınava girerlerdi ama yeni kanuna göre öğretmenler artık mülakatla değerlendirilecek. Bir yılını doldurmuş öğretmen arkadaşımız yeterli olmasına rağmen eğer ki belirli özellikleri kapamıyorsa muhtemelen 1 yılın sonunda sözleşmeleri sona erecektir.  Burada öğretmenlerin kadro güvencesini zedeleyen bir kanunla karşı karşıyayız. Biz bu kanun iptal edilsin diyoruz. Öğretmenleri eşitleyen, eşit işe eşit ücret ilkesi etrafında birleştiren, öğretmenlerin iş barışını, dayanışmasını kuvvetlendirebilecek bir meslek kanunu hazırlansın. Bu meslek kanunu kapalı kapılar arkasında değil şeffaf bir şekilde öğretmenler odasına sandıkların kurulduğu, anketlerin düzenlendiği ya da işin muhatabı olan bütün sendikaların masaya çağırıldığı tartışmalara neticesinde bir şekilde ortaklaşan maddelerle bir meslek kanunu hazırlansın istiyoruz. Öğretmenlik meslek kanunu bir an önce geri çekilsin, yeni bir meslek kanunu hazırlansın” diye konuştu.

“BİRLEŞİRSEK KAZANABİLECEĞİZ”

Çakman, tüm sendikaları ve öğretmenlere de çağrıda bulunarak; “Topladığımız imzaları 1 Ekim itibariyle sendika yetkilileri tarafından TBMM’ye sunmayı düşünüyoruz. 15 Ekim tarihinde de merkezi bir miting planlıyoruz. Bizim derdimiz özellikle işin öznesi olan öğretmenlerin bu sürece sahip çıkmasını sağlayabilmek. Tüm sendikalara her zaman söylediğimiz gibi ortak mücadeleye çağırıyoruz. Çünkü birleşirsek kazanabileceğiz.” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim