Okul kantinlerindeki son durumu anlatan Türkiye Kantinciler Platformu Bolu İl Başkanı Ergün Bahşi, enflasyon nedeniyle ürün fiyatlarının ve kiraların çok arttığını belirterek, “Kira artışlarının sözleşme oranında değil, Bendevi Palandöken’in söylemiş olduğu gibi yüzde 25 ile sınırlandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu’da yeni eğitim-öğretim yılı okul tadilatlarının gölgesinde başladı. Bundan sonraki süreçte öğrenciler yeni evleri olacak okullarında hem öğrenip hem de tecrübe kazanacak. Ancak her okulun olmazsa olmazı, birçok arkadaşlığın başlangıç noktası olan kantinlerde durum iç açıcı değil. Enflasyon kaynaklı, kantin kiraları ile yiyecek-içeceklerde fiyat artışı yaşandı. Artışlar da kantin işletmecisini ve öğrenciyi olumsuz etkiledi.

“DESTEKLER TAMAMEN KALKMIŞ DURUMDA”

Kantinlerdeki son durumu Türkiye Kantinciler Platformu Bolu İl Başkanı Ergün Bahşi, anlattı. Pandemi döneminde yaşadıkları sıkıntıları hatırlatan Bahşi, şu an Devlet desteğinin bulunmadığını işaret ederek, “Bu sene Devlet’imizin geçen sene verdiği destekler tamamen kalkmış durumda. Tam kiralarla başlamış durumdayız ki tam pandemiden önceki kiralarımızın şu an yüzde 100 fazlasını ödüyoruz” dedi.

“KİRA ARTIŞ ORANLARIMIZ, BU AY YÜZDE 54.7”

Fiyatlardaki artışlara dikkat çeken Bahşi, “Bunun üzerine enflasyon oranlarının çok yüksek olması ki ağustos ayında yüzde 49’du kira artış oranlarımız, bu ay yüzde 54.7 çıktı. Yani bin liralık bir kiraya şu an 540 lira zam gelecek. Artı, gördüğüm kadarıyla, öğrencilerimizin ekonomik durumları ailelerinden kaynaklı olarak maalesef çok daha kötü durumda. Ürün bazında bu sene sattığımız ürünlerle geçen sene sattığımız ürünler arasında neredeyse yüzde 250 civarında fiyat artışı var” ifadelerini kullandı.

“BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYORLAR ARTIK”

Bahşi, diğer kantin işletmecilerinin mesleğe ilişkin umutlarının azaldığını belirterek, “Enflasyon oranlarının ben bu şekilde devam etmesini bekliyorum açıkçası. Böyle devam ederse bu sene bin lira olan kira gelecek sene 2 bin liranın üzerinde bize verilecek. Bu şartlarda personel giderleri, yakıt ve elektrik giderlerin de düşündüğümüzde; bizlerin buralarda daha fazla kalma, ailemizi geçindirme gibi ihtimalimiz yok ki görüştüğümüz arkadaşlarımızın birçoğu da ‘Bu seneyi deneyelim, gelecek sene ne olur’ durumuna göre… Bırakmayı düşünüyorlar artık” diye konuştu.

“KİRA ARTIŞLARININ YÜZDE 25 İLE SINIRLANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ”

Bahşi, sektöre ilişkin taleplerini ise şu şekilde anlattı:

“Şu an en büyük isteğimiz ihale süreci başlatılan arkadaşlarımızın, sözleşmemizin 6. Maddesinde yazdığı gibi pazarlık usulü, makul fiyatlarla tekrar buraların kendilerine ihale edilmesi ve kira artışlarının sözleşme oranında değil, Bendevi Palandöken’in söylemiş olduğu gibi yüzde 25 ile sınırlandırılmasını talep ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim