Kendi geliştirdikleri aparatla 30 metre yükseklikteki çatıların karını temizleyen İlker Duralı, “Kendi çapımızda önlemlerimizi alıyoruz. Bizim yaptığımız şey, çatıdaki karı aldığımızda bir nebze olsun bu erimeyi kesiyoruz” dedi.

Özel Haber: Oğuzhan Eke – Yasin Celal Torun

Bolu’da etkili olan kar yağışı nedeniyle apartmanların çatılarında kar kalınlığı 50 santimetreye ulaştı. Karların erimeye başlamasıyla kar suları önce çatı aralarına daha sonra da apartmana ve evlere yayılıyor. Hem ağırlığıyla hem de erirken meydana çıkan suyuyla apartmana ve evlere zarar veren karı temizleme işini ise İlker Duralı yapıyor.

“5 KİŞİNİN YAPTIĞI İŞİ YAPABİLİYOR”

Duralı çatı temizliğini kendi geliştirdiği kar küreme aparatı ile yapıyor. Araştırmaları sonucunda karın çatıdan kaymasını sağlayan aparatı geliştirdiğini belirten Duralı, çalışmasına aparatın montajını yaparak başlıyor.

Aparatın 5 kişinin yaptığı işi hallettiğini belirten Duralı, “Talep çok telefonlara yetişemiyorum, zaten almıyorum artık. Hani benim de yapabileceğim bir kapasite var. Çok fazla elemanla da girmedik bu işe. Kendi küçük ekibimle çalışıyorum. Kendimiz bir aparat geliştirdik. Onunla karları pratik bir şekilde indiriyoruz. 5 kişinin yaptığı işi bununla bir kişi yapabiliyor” dedi.

“YAŞADIĞIMIZ ZORLUK ÜŞÜME OLUYOR”

Hazırlıkların tamamlanmasının ardından kar temizliğinin yapılacağı adrese giden Duralı, ekip arkadaşıyla yüksekliği 30 metreyi bulan çatıya çıkarak güvenlik önlemlerini alıyor.

Şimdiye kadar büyük bir tehlikeyle karşılaşmadığını belirten Duralı, “Yaşadığımız zorluk üşüme oluyor. Bir terleme oluyor, çalışırken. Başka bir sıkıntı çok yaşamadım. Kayma gibi bir riske girmiyoruz zaten. Öyle tehlikeli bir duruma düşersek zaten bu işin bir anlamı olmaz. Gerek yok. Kendi çapımızda önlemlerimizi alıyoruz, profesyonel bir önlem sayılmaz ama kendi çapımızda önlemlerimizi alıyoruz. Şu an iki çalışıyorum. Bir arkadaşımız daha var, olukların kırılma işiyle uğraşıyor” ifadelerini kullandı.

“BİR NEBZE OLSUN ERİMEYİ KESİYORUZ”

Duralı karın temizleme işini yaparken, yaklaşık 3 metre uzaklığa erişebilen aparatından faydalanıyor. Aparatını karın altına sokan Duralı, karın kendiliğinden çatıdan aşağıya kaymasını sağlıyor.

Duralı, yaptıkları işi, “Buz olukları illa ki patlatıyor, yamultuyor. Mümkün olduğunca tavan arasındaki suyu bir şekilde almaya çalışsınlar. Biz kendi apartmanımızda o şekilde yapıyoruz. Kova kova çekiyoruz, suyu yayıp kurutmaya çalışıyoruz. Değse binanın altına iniyor su. Ama bizim yaptığımız şey de şu, çatıdaki karı aldığımızda bir nebze olsun bu erimeyi kesiyoruz” diyerek anlattı.

Editör: TE Bilisim