İHH Kadın Kolları Genel Başkanı Ayşe Müzeyyen Taşçı,  İHH Kadın Kollarının çeşitli alanlarda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Taşçı; “Afetzedelere nasıl yaklaşılır, nasıl davranılır,  yardım nasıl yapılır gibi eğitimler alıyoruz. Gönüllüğümüzü de ortaya koyup afet bölgelerinde bu anlamda oluşturulmuş kriz merkezlerinde çalışıyoruz” dedi.

Haber: Aslı Akış

İHH arama kurtarma timleri içinde kadınlardan oluşan psikososyal destek gruplarının afet alanları ile kriz merkezlerinde etkin şekilde rol aldığını anlatan İHH Kadın Kolları Genel Başkanı Ayşe Müzeyyen Taşçı, afet bölgelerinde oluşturulmuş kriz merkezlerinde görev aldıklarını kaydetti.

Gazeteci yazar Şule Yüksel Şenler anısına Makedonya’da yaptırılacak yurt projesiyle ilgili düzenlenen etkinliğe katılmak için Bolu’ya gelen İHH Kadın Kolları Genel Başkanı Ayşe Müzeyyen Taşçı, pisiko sosyal destek gruplarından bahsederek; “Şu anda afet arama kurtarma birimimiz içerisinde PSD dediğimiz pisiko sosyal destek gruplarımız var. Aynı birimin içinde yer alıyor. Bu grup daha çok hanımlardan oluşan bir ekip. İlk 48 saatte yapılan arama kurtarma, enkaz kaldırma, yaralı kurtarma çalışmalarının ardından oluşan ihtiyaçlarda görev alıyoruz” diye konuştu.

“YIL İÇİNDE ÇEŞİTLİ EĞİTİMLER ALIYORUZ”

Yıl içinde çeşitli eğitimler aldıklarını ifade eden Taşçı; “Afetzedelere nasıl yaklaşılır, nasıl davranılır,  yardım nasıl yapılır gibi. Bu eğitimlerle beraber gönüllüğümüzü de ortaya koyup afet bölgelerinde bu anlamda oluşturulmuş kriz merkezlerinde sıcak yemek dağıtımı, aile ziyaretleri, ihtiyaç tespitleri ihtiyaçların dağıtımı eğer psikolojik travmalar varsa onların yine bizim bünyemizdeki uzmanlar tarafından aile bakanlığı ile birlikte ortak hareket ediyoruz. Onlarla birlikte tedavisinin yapılması çocukların travmatik durumlarının uzaklaşması içi gençlerimizle birlikte sosyal etkinlikler yapılması gibi çok geniş bir başlığı var bu grubumuzun hanımlarımız bu afet arama kurtarma birimlerinin alanı içerisinde bu işi yürütüyorlar.

SEL BÖLGESİNDE ÇALIŞMA YAPTIK”

Son olarak sel bölgesinde çalışma yaptık. Köylere kadar gittik. İnsanların hatırlarını sorarak ihtiyaçlarını tespit ettik. İhtiyaçları götürüp dağıttık. Sıcak yemek dağıttık. Özellikle orada çalışanlara hizmet verdik. Enkaz kaldırma evleri temizleme kısmında hanımların özel ihtiyaçlarını gidermede travmaları tedavi etmek için ilgili yerlere ulaştırmada gibi birçok başlıkta bu çalışmaları da yürütüyoruz aynı zamanda.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim