Mudurnu Belediyesine bağlı itfaiye müdürlüğüne ait araçla 15.12.2020 tarihinde, 700 yıllık tarihi Mudurnu Yıldırım Bayezid camii, tazyikli su ile yıkanması vatandaşların tepkisine neden olmuştu. Restorasyon çalışmaları devam eden yaklaşık 500 yıllık Mudurnu Kanuni Sultan Süleyman Camii’nde de aynı hatanın yapılmaması temenni ediliyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Ankara Bölge Müdürü Ferhat Türkoğlu, Mudurnu Kanuni Sultan Süleyman Camii’nde incelemelerde bulundu. İncelemeler sırasında açıklama yapan Türkoğlu, restorasyon çalışmalarının ardından Mayıs ayı içinde açılışının yapılacağını belirtti.

İncelemeler sırasında bir açıklama yapan Türkoğlu “1546 yılında yapılmış Mudurnu Kanuni Sultan Cami restorasyon işleri tamamlanmak üzere. Cami’nin bahçesinde bulunan kabristan ve türbe kısımlarının peyzaj çalışmaları ile şadırvan ve tuvalet bölümleri de tamamlandıktan sonra 2023 yılı Mayıs ayı içinde tamamlayıp açılışını yapmak arzusundayız” dedi.

Mudurnu Yıldırım Bayezid Camii için daha önce yapılan tazyikli su yıkaması ve sosyal medyadan durumun paylaşılması vatandaşların tepkisini çekmişti. Aynı hatanın yaklaşık 500 yıllık Mudurnu Kanuni Sultan Süleyman Camii’nde de yapılmaması temenni ediliyor.

Not:  “Tarihi eserlerimizin temizliğinde yapılan en büyük yanlış; tarihi eser ve yapıların yüksek basınçlı püskürtme sistemleri ile bilinçsizce yapılmasından kaynaklanmakta olup yüksek basınçlı püskürtme sistemleri 100 bar basınca kadar çıkan değerlerde alelade kum püskürtme sistemleridir. Bu sistemlerin tarihi eser temizliği gibi hassas uygulamalarda kullanılması telafisi olmayan zararlara neden olur.”