Denizin tehlikeleri, suya girilen yerin yüzmeye uygun olup olmadığı, yüzme suyu kalitesi, plaj temizliği ve plajda cankurtaranın varlığı, asılan bayrakların renklerinden anlaşılıyor.

(AA)

Sahil kenarında görülen sarı kırmızı bayrak, plajda cankurtaranın görevinin başında olduğunu ve güvenli şekilde denize girilebileceğini gösteriyor. Bu bayrağın bulunduğu noktalarda denize girmek, özellikle yüzme bilmeyenler için hayati önem taşıyor.

Kırmızı bayrak denize girmenin kesinlikle yasak, çift kırmızılı bayrak çok tehlikeli olduğunu, dörde bölünmüş kırmızı beyaz bayrak ise denizin bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini gösteriyor.

Sarı bayrak denize girmenin risk taşıdığını, mor bayrak zararlı deniz canlıları bulunabileceğini, yeşil bayrak üzerinde köpek balığı yoksa denizin güvenli olduğunu anlatıyor.

Siyah beyaz bayrak da su sporları için ayrılmış alanlar için konuluyor.

Mavi bayraklı plaj sayısı arttı

Öte yandan, merkezi Danimarka'nın başkenti Kopenhag olan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfının yüzme suyunun kalitesi, plaj temizliği gibi birçok kriteri değerlendirerek verdiği mavi bayrak, Türkiye'de de birçok plajda bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl Türkiye'deki 551 plaj, 23 marina, 14 turizm teknesi ve 10 bireysel yatın, mavi bayrak almaya hak kazandığını duyurdu. İspanya ve Yunanistan'dan sonra üçüncü sırada yer alan Türkiye'de, her geçen yıl mavi bayraklı plaj sayısı artıyor.

Editör: Oğuzhan EKE