Bolu Valisi Erkan Kılıç, AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek, AK Parti Bolu İl Başkanı Suat Güner ve Yeniçağa Belediye Başkanı Recayi Çağlar, Bolu’da yürütülen ve planlanan projeleri görüşmek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ı ziyaret etti. Ankara’da gerçekleştirilen görüşmede birçok kazanım elde edildi.

BOLU MERKEZE YENİ BİR ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GELİYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndaki görüşmede yeni tesisler için rezerv alanı kalmayan il merkezindeki mevcut organize sanayi bölgesi ile birlikte yeni bir organize sanayi bölgesi oluşturulması gündeme geldi. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ve İş Adamları Dernekleri ile daha önce yapılan toplantılarda ortaya çıkan fikirler ışığında Bakan Kacır’a yeni organize sanayi bölgesinin yeri için çeşitli önerilerde bulunuldu. Birincisi, mevcut organize sanayi bölgesinin karşısında D-100 karayolunun diğer tarafında bulunan alan düşünüldü. İkincisi ise yine bu mevkiye yakın bir noktada bulunan tarım arazilerinin dışında kalan 2 milyon metrekarelik bir bölge alternatif olarak belirlendi. Çevre duyarlılığı da göz önünde bulundurularak tarım arazilerine dokunmak yerine ikinci öneri olan bölgeyi, yeni organize sanayi bölgesi yapma fikri ön plana çıktı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yatırımcıların bir an önce önünü açmak için söz konusu alternatifler göz önünde bulundurularak hızlı bir çalışma yapılacağını aktardı. 

YUKARI SOKU’DA ISLAH ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ OLUŞTURUYOR

Bolu merkeze bağlı Yukarı Soku Mahallesi’nde bulunun pişirici cihazların üretildiği ve

yan kuruluşları ile birlikte on bine yakın kişinin istihdam edildiği bölgede, ıslah organize sanayi bölgesi oluşturulması da Bakan Kacır ile yapılan toplantıda gündeme geldi.

Bu öneriyi sıcak karşılayan Bakan M. Fatih Kaçır, bu konuda kanun teklifinin hazırlanması için çalışma yürütüleceğinin müjdesini verdi. Ayrıca, 2. Yatırım Teşvik Bölgesi’nde bulunan Bolu’nun teşviklerden daha çok yararlanması ve yatırımcıların şehre çekilmesi hususunda fikir birliğine varıldı. 

YENİÇAĞA OSB ÇOK YAKINDA FAALİYETE BAŞLAYACAK

Söz konusu görüşmede kamulaştırma çalışmaları devam eden Yeniçağa Organize Sanayi Bölgesi (Yeniçağa OSB) projesi masaya yatırıldı. Yüzde 60’ı kamulaştırılan bölgenin kalan yüzde 40’ı için OSB yönetimine 2 milyon civarında para aktarıldı. Yılbaşına kadar kamulaştırmalarla ilgili hukuki süreçlerin tamamlanması için bu bütçe sağlandı. Yine aynı bölgenin altyapısı, yolları ve parselizasyonları ile ilgili gerekli olan 35-40 milyon liralık bütçenin de sözü alındı. Yeniçağa için büyük öneme sahip projenin bir sonraki aşamasında ise yüksek teknoloji üreten firmalar yatırım için buraya davet edilecek. Hatta Bakan Fatih Kacır’ın, görüşme esnasında bizzat büyük firmaları arayarak davet ettiği öğrenildi.

DÖRTDİVAN’A TARIM OSB KURULMASI PLANLANIYOR

Dörtdivan Organize Sanayi Bölgesi (Dörtdivan OSB) Projesi de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ile yapılan görüşmede gündeme geldi. Yapım aşaması yüzde 95 - yüzde 98 seviyelerinde olan Tekkedere Barajı’nın tamamlanması ile bölgede tarımsal verim kat kat artacak. Bu gelişme düşünülerek Dörtdivan’a bir vizyon  projesi olarak Tarım Organize  Sanayi Bölgesi kurulması planlanıyor. Dörtdivan topraklarında yetiştirilen ürünler, kurulması düşünülen tarım organize sanayi bölgesinde yüksek katma değere sahip bir yapıya bürünecek. Bu fikri bir hayli beğenen Sanayi Bakanı Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile konuyu görüşecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı destekli organizasyon şeması oluşturulacak.

SEBEN’E SERA OSB, MUDURNU VE GÖYNÜK’E HAYVANCILIK OSB

Uzun süren görüşmede; diğer ilçeler için de kısa, orta ve uzun vadeli projeler masaya yatırıldı. Seben’de tarım, jeotermal tarım ve hayvancılık üzerinde çalışmalar yapılması özellikle sera  organize sanayi bölgesi kurulabileceği konuşuldu. Beyaz et üreticilerinin ve kümeslerin yoğun olduğu Mudurnu ve Göynük’te  de tarım ve hayvancılık alanında organize sanayi bölgelerinin oluşturulabileceği gündeme geldi.

Editör: Yasin Celal TORUN