Sıcak hava ile beraberinde gelen yüksek nem oranı nedeniyle yaşanan sıvı kaybı, kalp krizi öyküsü bulunan, koroner damar hastalığına sahip ve kalp yetersizliği olan kişilerde ciddi problemlere yol açabilmekte. Özel Çağsu Hastanesi Acil Dr. Oğuzhan Küçüktüvek yaşlılara ve kronik rahatsızlığı olanlara uyarılarda bulunarak; “Sıcağın fazla olduğu saatlerde dışarı çıkmamak, bol sıvı tüketmek gerekiyor” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Uzun süredir yağmurlu ve serin havanın etkisinde olan Bolu’ya Afrika sıcakları geliyor. 29 Haziran ve 3 Temmuz tarihleri arasından yaşanması beklenen sıcaklıklar nedeniyle, ilimizde 30 derecenin üzerinden sıcaklıkların görülmesi bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden elde edilen verilere göre 30 Haziran Çarşamba günü hava sıcaklığı 31 derece olarak gösterilirken, 1 Temmuz Perşembe ve 2 Temmuz Cuma günü 32 derece olacağı öngörülüyor. Öte yandan Afrika’dan gelen yüksek sıcakların ardından dolu ve fırtına gibi doğa olaylarına da hazırlıklı olunması gerektiğini uzmanlar tarafından dile getirilen durumlar arasında yer alıyor.

“SICAK HAVALARDA SIVI ALIMINA DİKKAT ETMEMİZ GEREKİYOR”

Sıcak havaların insan vücuduna etkileri üzerine ise Özel Çağsu Hastanesi Acil Dr. Oğuzhan Küçüktivek bilgi verdi. Havaların ısındığı dönemde sıvı alımına ayrıca özen gösterilmesini isteyen Oğuzhan Küçüktüvek, “Sıcak havalarda her şeyden önce sıvı alımına dikkat etmemiz gerekiyor. Bir de güneş ışınlarının dik geldiği vakitler, 12.00 ile 16.00 arasında mümkün mertebe işimiz yoksa dışarı çıkmamak gerekiyor. İşimiz olabilir, dışarı çıkmamamız gerekebilir, o zaman ne yapacağız şapkamızı giyeceğiz, güneş gözlüğümüzü takacağız, cildimize güneş kremi süreceğiz. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

“GÜNEŞ ÇARPMASI SÖZ KONUSU”

Sıcak havalarda en çok dikkat edilmesi gereken durumun “Güneş çarpması” olduğunu ifade ederek, belirtilerinin görülmesi durumunda acile gidilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Küçüktüvek, “Hava sıcaklıklarına dikkat etmesi gereken birkaç grup var. Bunlar kronik hastalığı olanlar, yaşlılar, çocuklar. Havalar ısınınca sıcaklar insanı nasıl etkiliyor. Tabi ki su kaybı şeklinde etkiliyor. Tabi ki havaların ısınmasıyla beraber, güneş çarpması dediğimiz bir durum söz konusu. Vücudun ısının artması, su kaybı, bayılanlar ve halsizlikle kendini gösteriyor. Böyle bir durum olursa hızlı bir şekilde acile gelmek lazım.  Bununla alakalı yapmamız gereken birkaç basit önlem var. İlk başta söylediğim gibi sıcak havalarda, sıcağın fazla olduğu saatlerde dışarı çıkmamak. İkincisi ise bol sıvı tüketmek. Bir de böyle kalorisi çok yüksek yağlı yiyecekler, karbonhidrat derecesi yüksek yiyecekler değil de sebze,, meyve, baklagilleri tüketmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“YAŞLILAR, KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR SPOR YAPMAYACAK”

Yaşlıların ve kronik rahatsızlığı olanların sıcak havalara daha fazla özen göstermesi gerektiğine dikkat çeken Küçüktüvek, “İnsan vücudunun yüzde 70’i sudur. Bu çocuklarda biraz daha fazladır. Yaşlılarda biraz daha azalabilir. Bu ısı artışıyla beraber su dengesini sağlamamız gerekiyor. Kronik hastalık dediğimiz şeker hastası, astım, KOAH, kalp hastaları. Bunlarda sıvı kayıpları normal bir yetişkin bireye göre çok daha yoğun seyredebilir. Tabi çocukları da söylememiz lazım. 10 kilogramlık, 15 kilogramlık bir bebeğin sıvı kaybıyla normal bir insanın sıvı kaybı bir olmayacaktır. Ondan daha gürültülü özellikler ortaya çıkabilir. Bol sıvı tüketmemiz gerekiyor. Bir de tabi pandemiden çıkmamız hem de havaların ısınması, kronik hastalığı olan hastalarımızın takiplerini, tedavilerini aksatmamaları gerekiyor. Sıcak havalarda yaşlılar, kronik rahatsızlığı olanlar spor yapmayacak. Yani illa gezmek istiyorsa, işte Kurban Bayramı geliyor, illa yakınlarını ziyaret etmek istiyorsa sıcakların azaldığı vakitlerde yapmak uygun olacaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim