Bolu İli Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin açılışı, Şehitler Caddesi üzerinde bulunan kurum binasında yapıldı. Açılış töreninde bir konuşma yapan Bolu Valisi Aydın Baruş, şiddetin önüne geçilmesi için yapılan çalışmaları aktardı.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin açılış törenine Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkan Vekili Arzu Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bekir Koçyiğit, kurum çalışanları ve davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan açılış töreninde ilk konuşmayı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bekir Koçyiğit yaptı. Koçyiğit şunları söyledi; “Dünya ve insanlık tarihinde haklarından yararlanma sürecinin sancılı ve dramatik olaylarla dolu olduğu görülmektedir. Dünyanın her yerinde karşımıza çıkan demokrasi ve barışın sağlanmasının önünde ciddi bir engel teşkil eden kadına yönelik şiddet kanının fiziksel ve ruhsal bütünlüğüne zarar veren bir halk sağlığı problemidir. Kuruluşumuzla ile ilgili kısaca bilgi vermek isterim. Şiddet önleme ve izleme merkezleri 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlemesine Dair Kanunun kanun ile düzenlenmiş olan bir kuruluştur. Gerekli uzman personelin görev aldığı bir kuruluş. Özellikle de kadın personelin tercih edildiği, kadın personelin çalıştığı Aile VE Sosyal Politikalar Bakanlığı ve il müdürlükleri uhdesinde hazırlanmış önemli kuruluşlardan bir tanesidir.  ŞÖNİM’in uygulamasına yönelik destek ve izleme hizmetlerinin verildiği, çalışmalarının tek kapı sistemiyle 7 gün 24 saat esasına göre yürüten insan onuruna yakışır etkili ve süratli hizmet sunumu sağlayan kadının ekonomik, psikolojik, hukuki ve sosyal olarak güçlendirilmesine odaklı merkezlerden bir tanesidir. 6284 sayılı kanunun ilgili maddelerinde ŞÖNİM’leri yürütecek hizmetler üç ana başlık altında toplanmaktadır.

Şiddetin önlenmesi ve tedbir kararlarının izlenmesine yönelik hizmetler, şiddet mağduru kişilere yönelik hizmetler, şiddet uygulayan, uygulama ihtimali bulunan kişilere yönelik hizmetler şiddet önleme ve izleme merkezinde gerek şiddet mağdurlarına gerek şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilere merkez bünyesinde koordinasyon hizmetleri psiko sosyal hizmetleri, hukuki destek hizmetleri, eğitim destek hizmetleri, sağlık destek hizmetleri, çağrı destek hizmetleri sunulmaları yer almaktadır. Bakanlığımızın başlatmış olduğu ülkemizde kadına yönelik şiddetle mücadele de ilgili kurumların sorumluluklarını belirleyen eylem planı da il müdürlüğümüz tarafından hazırlanmış sayın valimiz tarafından da onaylanmıştır.

Kurumumuz bundan sonraki süreç içerisinde kadın konuk evi, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü şiddeti önleme merkezi ortaklaşa olarak çalışacaktır. Bakanlık olarak kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için şiddete karşı sıfır tolerans anlayışı içerisinde yürüttüğümüz çalışmalarımıza bundan sonra da kararlılıkla devam edeceğimizi özellikle vurgulamak isterim. Şiddetsiz bir toplumun zincirin halkalarını oluşturarak güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum toplumun bir gereği olduğu düşüncesiyle sözlerime son veriyorum.”

“Şiddet karşılaşmak istemediğimiz bir olgu”

Koçyiğit’in ardından Belediye Başkan Vekili Arzu Aydın konuşmasını yaptı. Arzu Aydın, “Bu gün bir kadın olarak bu şekilde bir kurumu açmakta bize nasip oldu. Çok sevinerek açılışına katıldığım bir kurum değil bu. Şiddet ve bunu önlemek içerisinde bulunduğumuz yüz senede, içerisinde bulunduğumuz sistem içerisinde aslında karşılaşmak istemediğimiz hiç sevmediğimiz bir olgu. Ancak ne yazık ki bütün yasal düzenlemelere, uygulanan cezai tedbirlere, alınan tedbirlere rağmen ne yazık ki ceza her türlü suçta olduğu gibi şiddette de caydırıcılığı çok ileri düzey olmuyor. Bizim şahsi kanaatimiz şudur ki öncelikle şiddetin tanımını yapmamız gerekecek. Şiddetin bir insanlık suçu olduğunu anlatmak ve anlamak gerekecek. Kadına da yapılan çocuğa da yapılan ve bir çiçeğe de yapılan şiddet aynı değerlendirilmelidir. Şiddetin sana yapılanı bana yapılanı diye ayırt edilemez. Umarım bu kurumların hiçbir şekil de başvuru yapılmadığı zamanları bizlerin çocukları görür.” diye konuştu.

“Şiddet normal bir insanın göstereceği bir tavır değil”

Açılış töreninde son konuşmayı Bolu Valisi Aydın Baruş yaptı. Şiddetin normal bir insanın gösterebileceği tavır olmadığına dikkat çeken Baruş şöyle konuştu; “Şiddet normal bir insanın göstereceği bir tavır değildir. Şiddet ruhsal bir bozukluktur. Acizliktir, zavallılıktır. Şiddet insan onuruna açıkça yapılan bir saldırıdır. Şiddetin refah düzeyiyle, tahsille, ekonomik ve sosyal durumla alakalı göremeyiz. Şiddet olayı sadece Türk Toplumunun maruz kaldığı bir olay değil, dünya toplumlarının maruz kaldığı bir olaydır. Şiddetin mazereti olarak eğitimsizlik, ekonomik ve sosyal durum gösterilemez.”

“Son 15 yılda önemli reformlar gerçekleştirildi”

Kadına şiddetin önüne geçilmesi için son 15 yılda önemli reformlar gerçekleştirildiğini ifade eden Vali Baruş, “Türkiye Cumhuriyeti son 15 yıldır çok önemli reformlar gerçekleştirdi. 20 Mart 2012’de Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair kanun çok önemli düzenlemeler getirerek yürürlüğe girdi. Bu kanun kapsamında da bütün illerimizde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri oluşturuldu, kadın konuk evleri açıldı. İlimizdeki kadın konuk evi de 13 Kasım 2016’da hizmete girdi. 18 yatağı bulunmakta şu an. 2016’da 27 kadınımız, 2017’de de 100 kadın bu hizmetten istifade etti. Bu üzücü bir olay. Ama tabi ki buradan hizmet alan kadınların tamamı Bolulu değil. Diğer illerden gelen kadınlar da var. Burada çocukları ile birlikte sağlıklı bir ortamda psiko sosyal destekler alarak gerekli hukuki destekleri de alarak bu hizmetten yararlanıyorlar.”

“Toplumsal huzur kadına hak ettiği saygıyı göstermekle olur”

Konuşmasında kadına yönelik şiddeti önlemek için yapılması gerekenleri de sıralayan Vali Baruş, “Kadına yönelik şiddeti önlemek nasıl olacak? Öncelikle şiddeti bir yöntem olarak benimseyen hastalıklı zihinleri tedavi etmemiz lazım. Bu tedavinin her çeşit düzeyi var, gerek sağlık bakımından, gerekse rehberlik bakımından yapmamız gereken son derece önemli çalışmalar var. Bu çalışmalar yürütülecek. Diğer taraftan yeni nesillerimizi insana saygı şuuru ile yetiştirmeliyiz. Şiddetin olduğu bir ailede büyüyen bir çocuk ileriki hayatında şiddeti normal bir olaymış gibi görmeye başlar. Bu hastalıklı zihin yapısı insanımızda gelişiyor. Bunun önüne geçmeliyiz. Dolayısıyla büyükler olarak çok iyi örnek olmalıyız. Sadece söylem düzeyinde değil, davranışlarımızda insana saygı, kadına saygıyı mutlaka onlara hissettirmeliyiz. Şiddeti herhangi bir şekilde meşru göstermeye çalışan anlayış ve kişilerle mücadele etmeliyiz. Şiddete başvuranlara toplumsal tepki koymalı ve onları toplumdan dışlayıcı bir yaklaşım sergilemeliyiz. Çünkü her zaman cezai yaptırımlar etkili olmayabiliyor. Bu durumda şiddeti meşru yol olarak göstermeye çalışanlara karşı tavrımızı koymalıyız. Bunun ne kadar yanlış bir davanış olduğunu, toplum için ne kadar tehlikeli bir davranış olduğunu anlasınlar. Toplumsal huzur ve güven kadınlara hak ettikleri saygı ve sevgiyi göstermekle mümkün olacaktır.” dedi.

Açılış töreni Vali Aydın Baruş’un konuşmasının ardından, kurdele kesilmesi ve kurumun gezilmesi ile sona erdi.

 

Editör: TE Bilisim