Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, Bolu’da liselere giriş sisteminde öğrencilerin istedikleri okul türlerine yerleşemediklerini söyledi. Gezici; “Öğrencilerimiz kılavuzda yerleştirme önceliği ikametgâh adresi olmasına rağmen, tercih bölgesinin geniş tutulması ve kontenjan yetersizliği sebebiyle mahallelerindeki istedikleri okul türüne yerleşemediler. Eğitim Sen olarak bu sistemin imam hatip lisesi ve meslek lisesi dayatmasıdır tespitinde bulunduk” dedi.

Haber: ASLI AKIŞ

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, istediği okul türüne yerleşemeyen öğrencilerin velileri ile birlikte sendika binasında basın açıklamasında bulundu. Zehra Kulalı Gezici, bir yıl öncesinde değişen liselere geçiş sistemi ile çocukların istemediği okul türüne mecbur bırakıldığını velilerin kaygılarının da giderek arttığının altını çizdi.

Zehra Kulalı Gezici açıklamasının devamında; “Biliyorsunuz bir yıl önce liselere geçiş sınav sistemi değişmiş, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak kamuoyunu bilgilendirmiş ve yeni sisteme yönelik eleştirilerimizi sizler aracılığı ile kamuoyuyla sürekli olarak paylaşamaya devam etmiştik. Bu sistem, öğrencilerimizin sınav kaygısını azaltmak, en güvenli okul evine yakın okuldur, her öğrencimizin istediği okul türünde eğitim alabileceği gibi vaatlerle hayata geçirilmişti.

Eğitim Sen olarak bizler en başta bakanın kabul edilmesi mümkün olmayan ilk  % 10’ a giren öğrenciler    “nitelikli okullara gidecek” açıklaması ile birlikte belirlenen nitelikli okulların öğrenci ve velilerimizin talebi olan akademik liseler olmadığını gördük. Bizler hem bakanlığın, hem il düzeyinde akademik başarısı yüksek olan öğrencilerin tercih etmediği imam hatip liseleri ve meslek liselerine nitelikli okul kontenjanın verilmesine tanıklık ettik. Bu durumun velilerimizin kaygılarını daha da arttırdığını gördük” şeklinde konuştu.

“EĞİTİM YÖNETİCİLERİ MAĞDURİYETİ GİDERECEK TEDBİRLER ALMADILAR”

Geçtiğimiz yıl ilimizde 400’e yakın öğrencinin istediği okula yerleşemediğine dikkat çeken Gezici; “Eğitim Sen olarak bu sistemin imam hatip lisesi ve meslek lisesi dayatmasıdır tespitinde bulunduk. Çocuklarımızın istemediği okul türüne mecbur bırakmak, özel okullara ve parası olmayan için açık liselere mahkûm edecektir dedik. Süreç bizleri maalesef bizleri haklı çıkardı. Geçen yıl ilimizde 400’ e yakın öğrencimiz ilk yerleştirmelerde istediği okul türüne yerleşemeyerek açıkta kaldı. Oyun çağındaki çocuklarımız sınav stresi yetmezmiş gibi tüm tatillerini yerleştirilme kaygısıyla geçirdi. Maalesef bu deneyimden ders alıp bu mağduriyeti giderecek tedbirler almadılar. Ve yine aynı sorunla karşı karşıyayız” diye konuştu.

“OKULLAŞMA POLİTİKASI DEVAM ETMEKTEDİR”      

Bolu’da Sosyal Bilimler Lisesi kontenjanlarının azaltıldığı Altındağ Kız İmam Hatip lisesinin ise kontenjanının artırıldığını belirten Zehra Kulalı Gezici;

“Kalıcı konutlar mevkiinde ki velilerimiz mahallerindeki akademik liseleri tercih etmesine rağmen, kılavuzda yerleştirme önceliği ikametgâh adresi olmasına rağmen, tercih bölgesinin geniş tutulması ve kontenjan yetersizliği mahallelerindeki istedikleri okul türüne yerleşemediler. Bu durum öğrencilerimizin açıkta kalarak mağdur olmalarına sebep oldu. Bu bölgede bir tek Anadolu Lisesi talebi karşılayamazken, kontenjanları dolmayan 2 İmam Hatip lisesi mevcutken, aynı bölgede yeni yapılan okulun da İmam Hatip Lisesi olarak planlaması tespitlerimizi haklı çıkarmakta. Ayrıca nitelikli okul kapsamındaki Sosyal Bilimler Lisesi kontenjanların dolu olmasına rağmen kontenjanı % 50 azaltılarak, kontenjanın yarısını doldurmayan Altındağ Kız İmam Hatip Lisesinin kontenjanı % 30 arttırılmıştır. Veli ve öğrencilerimize rağmen okullaşma politikası devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

“VELİ VE ÖĞRENCİLERİMİZİN TALEBİ BİZİM DE TALEBİMİZDİR”

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici açıklamasının sonunda, Seçmen davranışı, yaşam tarzı ne olursa olsun, daha önce de şimdi de veli ve öğrencilerimiz akademik liselerde eğitim almak istemektedir” diyerek konunun takipçisi olacaklarını veli ve öğrencilerin yalnız olmadığını vurguladı. Gezici; Eğitim yöneticilerine tekrar hatırlatmak isteriz; Seçmen davranışı, yaşam tarzı ne olursa olsun, daha önce de şimdi de veli ve öğrencilerimiz akademik liselerde eğitim almak istemektedir. Veli ve öğrencilerimizin talebi bizim de talebimizdir. Yurttaş olarak, anayasal hakkımız olan laik, bilimsel ve kamusal eğitim talebimizin karşılanması siz eğitim yöneticilerinin en temel sorumluluğudur. Bizler eğitim ve bilim emekçileri, veliler, öğrenciler olarak bu talebimizden ve ısrarımızdan vazgeçmeyeceğimizi belirtiyoruz.

KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ”

Bütün tatillerini nereye yerleşeceğim kaygısıyla geçiren öğrenci ve velilerimize yetkililerce bir an önce gerekli açıklamaların yapılmasını ve bu eziyetin son bulmasını bekliyoruz. Eğitim Sen olarak bu süreçte konun takipçisi olduğumuzu, veli ve öğrencilerimizin yalnız ve yardımsız olmadığını kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim