Kesk Bolu Şubeler Platformu Adına Serdar Koçyiğit 2014 yılı Mayıs ayında Soma’da 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesinin yıldönümü nedeniyle basın açıklamasında bulundu. Koçyiğit; “bundan tam 6 yıl önce 301 işçi kardeşimiz göz göre göre gelen bir katliam sonucu hayatını kaybetti! Aradan geçen 6 yıla rağmen ne acımız dindi, ne adalet arayışımız sona erdi ne de mücadele azmimiz bitti!” dedi.

Serdar Koçyiğit, Soma faciasının ardından 6 yıl geçmesine rağmen, işçilerin mezarda sorumluların dışarıda olduğunu ifade ederek, adalet istediklerini dile getirdi.

“NE ADALET ARAYIŞIMIZ SONA ERDİ NE DE MÜCADELE AZMİMİZ BİTTİ”

“Aradan geçen 6 yıla rağmen ne acımız dindi, ne adalet arayışımız sona erdi” diye Serdar Koçyiğit; “Bugün “çarklar dönsün” diye yüzbinlerce işçiyi, yeterli tedbirleri almadan fabrikalarda, inşaatlarda, marketlerde, kargo şirketlerinde, kamu işyerlerinde çalıştırıp yüzlercesinin covid 19’a yakalanmasına, onlarcasının ölümüne neden olanlar bundan tam 6 yıl önce de gerekli denetimleri yapmadıkları, rodövans, dayıbaşılık gibi güvencesiz çalıştırma uygulamalarını yaygınlaştırdıkları için, Soma’da 301 maden işçimizi kaybetmemize zemin hazırladılar! 301 işçi kardeşimiz göz göre göre gelen bir katliam sonucu hayatını kaybetti! Aradan geçen 6 yıla rağmen ne acımız dindi, ne adalet arayışımız sona erdi ne de mücadele azmimiz bitti! Aksine yaralarımızı daha da kanatan gelişmeler öfkemizi büyüttü.

“SENDİKALAŞMANIN ÖNÜNE ENGELLER KOYANLAR HİÇBİR BİÇİMDE HESAP VERMEDİ”

Ülkemizde hukukun çöküşü Soma davasıyla bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Davayı Soma’dan kaçıran, katliamda sorumluluğu bulunanları yargılama konusu yapmayan yargı sistemi, maden patronu ve yöneticilerini “olası kasıt” üzerinden değil; “bilinçli taksir” ile “cezalandırarak” adeta ödüllendirdi. Gizli tanıkların, itirafçıların iftiraları üzerinden, sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek, daha birçok hukuki niteliği tartışmalı belge ve istihbarat notlarıyla insanlara müebbet ya da onlarca yıl cezalar veren yargı Soma katliamında madenin patronu Can Gürkan’ın bir işçi için 5 gün hapis yatmasını yeterli gördü!

Başından beri madenlerde gerekli denetimi yapmayanlar, Soma’daki öldüren çalışma düzenine izin verenler, güvencesiz ve taşeron çalıştırma biçimlerini egemen hale getirenler, sendikalaşmanın önüne engeller koyanlar hiçbir biçimde hesap vermedi” şeklinde konuştu.

“SOMA KATLİAMINI UNUTMAMAK UNUTTURMAMAK HEPİMİZİN GÖREVİDİR”

Soma faciasının hesabını er yada geç soracaklarını belirten Koçyiğit; “Salgında da gördük ki, bu düzen, daha fazla kar için can kaybını meşru gören bir düzendir. Bu düzen, “çarklar dönsün de gerisi teferruattır” diyen acımasız, zalim bir düzendir. Bu düzen Soma’da ve epidemide siyaseten ve ahlaken göçük altında kalmıştır. Bu düzen ve onu ayakta tutan zihniyetin sonucu olarak, Türkiye iş cinayetlerinin en fazla olduğu ülkelerden biri olmuştur. Soma katliamını unutmamak unutturmamak hepimizin görevidir. Hukuki, politik, ekonomik ve ahlaki olarak göçmüş bu düzenden Soma’nın hesabını er ya da geç soracağız” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim