Kökez Psikoteknik Merkezi Psikoloğu İsa Karahan, zorunlu hale getirilen Psikoteknik belgesi hakkında bilgiler verdi, sürücülerin ceza yememeleri konusunda uyardı ve kendi faaliyetlerini aktardı.

Haber: Servet GÖKÇEK

Türkiye’nin dört bir yanında her geçen gün meydana gelen kazalar, ticari araç sürücülerinin belgelerini ve psikoteknik raporlarını bir kez daha gündeme getirirdi.  İnsan unsurundan kaynaklı olarak meydana gelen trafik kazalarını minimize düşürmek, sürücünün trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza ve saldırganlık gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçmek için uygulanan psikoteknik testi İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 31 Aralık’tan itibaren ticari araç sürücülerine mecburi kılındı.

“VATANDAŞIMIZIN PANDEMİDEN DOLAYI ÜSTÜNDE BÜYÜK BİR PSİKOLOJİK BASKI VAR”

“Trafik kazalarındaki insan kaynaklı kazaları minimize ederek, insan kaybının en düşük seviyede olmasını hedefliyoruz” diyen Kökez Psikoteknik Merkezi Psikoloğu İsa Karahan, psikoteknik testin önemini anlattı. Karahan; “Dünyada yaşanan tüm dünyayı etkileyen pandemi dönemi ve yaşanan sıkıntılar, özelliklede diğer sektörlerde ve kendi sektörümüzde çok önemli bir etkiye sahip. Yaşanan sorunlardan dolayı ticarette çok büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Vatandaşımızın pandemiden dolayı üstünde büyük bir psikolojik baskı var. Ticarette zor olmasından kazançlarda da belli seviyede düşüş gösterdi. İnsanların karşısına durmadan psikoteknik belgesi zorunlu hale geldi bunu biran önce alın demek konusunda artık bende utanır hale geldim. Devlet bir kanun veya kural çıkardığı zaman bizlerde mecburen bir açıklama yaparak vatandaşlarımıza bilgilendirerek kendimizi görevli hissediyoruz” diye konuştu.

İsa Karahan, son 10 yılda toplam 12 milyon trafik kazası olduğuna işaret ederek, psikotekniğin önemini aktardı. Karahan; “Kazalar  sonucunda 50 bin kişi hayatını kaybetti. Psikotekniği şu şekilde anlatmak daha mantıklı olur. Aynı zamanda Kökez uluslararası nakliyat olarak kendi bünyemizde trafik acentalığımız olduğumuz için bu belgenin zorunlu olması için en büyük etkenlerinden birisi ise karayolu kanunda şoförlerde ayrıcalıklı nitelikler var. Bunlardan ilk aşama, hangi tip aracı kullanıyorsanız ona yönelik ehliyettir. Diğer aşama ise psikoteknik raporunu istemeleri ve diğer evraklarının olmasıdır” şeklinde konuştu.

“yeni yıldan itibaren 1180 lira cezai işlem uygulanacaktır”

İsa Karahan, psikoteknik alınmasının zorunlu hale getirilmesinden de bahsederek;  “Şoförlük yapacak arkadaşlarımızın bu 3 belgenin olması zorunludur. Diyeceksiniz ki bu belgeler eksik olursa ne olur. Allah muhafaza bir kaza anında eğer siz haksız olarak gözükürseniz sigorta şirketleri tarafından evrak eksikliğinden dolayı belgeler rücu olur. Mal canın yongasıdır. Bindiğimiz araçlar pahalı, hayat pahalılaştı. Bu belgenin fiyatı 220 liradır. Hastane masraflarını kattığımızda 270 liradır. 60 aya böldüğümüz zaman 5 yıl geçerliliği vardır. Toplasanız 5 liraya denk geliyor. Yani, 5liralık bir belgeyi almadığınız için sigorta şirketleri tarafından, daha yüksek bir rücu ile karşılaşacaksınız” ifadelerini kullandı.

“BELGEYİ ALMAK ZORUNLU HALE GETİRİLDİ”

Devletin Psikoteknik belgesi alınmasını zorunlu hale getirdiğini de belirten İsa Karahan; “Ama bizim ülkemizde şöyle bir durum var. Daha öncede birçok kere ertelendiği için belgeler son 10 gün içinde vatandaşlarda bir randevu alma çabaları oluyor. Biran önce belgeyi almak istiyorlar. Bu durumdan dolayı yaşanacak aksaklıklar meydana geliyor. Bu belgeyi gelip alacak vatandaşlarımız ne ile karşılaşacaklar bu konu ile ilgilide açıklamasını yapalım. Burada 60 ila 90 dakika arasında kişiden kişiye değişecek bir süremiz var. Bu testlerin içinde 9 adet test var. Refleks, algılama kabiliyeti ve riskli sürücüleri ayırt edebilmek için bu testleri yapıyoruz. Bu testlerin sonunda ise devlet hastanesinde ya da özel hastanelerde onaylatılıyor.  Bu belgenin geçerliği 5 yıldır. Belgenin alınmadığında trafikte uygulanan cezası 1080 lira, yeni yıldan itibaren 1180 lira cezai işlem uygulanacaktır. Sonuç olarak siz şoförlüğü meslek olarak yapıyorsanız şuan ki şartlarda kaza yaşandığında bu belgeniz eksik olursa, sigorta şirketleri tarafından rucü edilir ve bunda bedelleri ağır olur. 270 lira için bu kadar riske girmeye değer mi? Vatandaşlarımızın ve şoför camiasını belgelerini almaları için bekliyoruz. Ofisimiz pandemiden dolayı sabah saat 08.30’da açılıyor ve akşam saat 06.00’ya kadar buradayız” dedi.

Editör: TE Bilisim