İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünite Uzman Doktoru Ferhan Yılmaz, yaklaşık 2 yıldır hizmet veren Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Merkezi'nde (GETAT) sunulan sülük tedavisinin vatandaşlardan ilgi gördüğünü söyledi. Yılmaz, Geleneksel tedavilerin doktor eliyle yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Haber: Aslı Akış

Geleneksel tamamlayıcı tıp ünitesi, pandeminin ardından hizmetlerine yeniden başladı. Ünitede ozon terapi, hacamat ve sülük tedavisi (hirudoterapi) uygulamaları yapılarak ağrısı olan hastalar 5 bin yıllık tedavi yöntemleriyle şifa buluyor.

Birçok vatandaş tarafından rağbet görmeye başlayan İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünite GETAT ünitesinde geleneksel tedavi yöntemlerini vatandaşlara denetlenebilir, sertifikalı uzman hekimlerce hijyen kurallarına ve tedavi protokollerine riayet edilerek sunmaya devam ediyor.

SÜLÜK TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANIR?

Sülük tedavisi ve hacamat yapan Ferhan Yılmaz,  sülük tedavisinin kimlere uygulandığını anlatarak; “Sülük tedavisi, sülük dediğimiz canlıyla yapılan bir tedavidir aslında. Biz doğru yere koyuyoruz. Doğru kişiye, doğru zamanda koyarsam o kendi tedavisini yapar. Allah’ın bize verdiği bir mucize hayvanla tedavilerimizi yapıyoruz. Herkese uygulanabilir. Sadece uygulanmayacak kişileri söyleyeceğim; kan değeri düşük olan, hemoglobini düşük olan kişilere, hamilelere uygulanmaz, kan sulandırıcı kullanan kişilere, ağır cerrahi operasyon geçirmiş kişilere uygulanmaz onun haricinde çoğu insana uygulanabilir” şeklinde konuştu.

“UYGULAMA YAPILAN SÜLÜKLER STERİL ORTAMLARDA ÜRETİLİYOR”

Yılmaz, sülük tedavisi uygulanacak hastaların ilk etapta polikliniğe gelerek gerekli tahlillerinin yapılması noktasında muayeneden geçtiğini belirterek; “Çarşamba günleri hastalarımızı değerlendirme, karşılama polikliniğine geliyor. Tahlillerini, muayenesini yapıyoruz, şikayetleri normal dahiliye muayenesinden geçiyor. O kişi eğer sülüğe uygunsa ona randevu veriyoruz ve hastalarımıza ne kadar süre sülük uygulanacak, medikale yönlendiriyoruz, hastamız bunu temin ediyor. Medikalciden aldıkları da zaten sülük çiftliklerinde hijyenik ortamda, steril ortamlarda üretilmiş sülükler oluyor. İsmi medikal sülük zaten. Hastalarımız onu getiriyor ve polikliniğimizde uygulamak istediğimiz yere uyguluyoruz.” dedi.

“45 DAKİKALIK BİR İŞLEM UYGULUYORUZ”

İşlemin 45 dakika kadar sürdüğü bilgisini de paylaşan Ferhan Yılmaz, “Kanamalı bir işlem. Biz hastanın pansumanını yapıp gönderiyoruz ama sülük tedavisinden sonra 24 saat kanama olabilir.  Bundan kimse korkmasın. Bu bizim beklediğimiz bir şey. Ona göre hastaya malzemede veriyoruz, pansumanı da öğretiyoruz. Evde bunları tekrar değiştirebilirsiniz diyoruz. En çok hastaların korktuğu benim kanamam durmadı. Durmaz zaten sülük kanaması hemen durmaz 24 saat devam edebilir.” İfadelerini kullandı.

“3 BOY SÜLÜK VAR”  

Yılmaz, Sülük tedavisinin sadece Pazartesi, Salı, Perşembe günleri uygulandığının da altını çizerek; “Sülüklerin 3 tane boyu var; büyük boy, doktor boy ve bebek sülükler. Çok büyük boyutlarda böyle sırtta geniş alanlara uyguladığımız kişilerde büyük boy kullanıyoruz. Doktor boy en çok kullandığımız boy ama yüzde estetik amaçlı sivilcelere kullandığımız. Dermatolojik rahatsızlıklara kullandığımız sülüklerde bebek boy oluyor. Kullanılan sülükler tıbbi atık olarak atılıyor. Bir daha kullanılmıyor. Bulaşıcı hastalık riski var, bir de zaten sülük enzimlerinin yüzde doksanını ilk emmede kaybediyor, geriye yüzde on kalıyor eğer onu doğal ortama bırakırsak 6 ay sonra tekrar aynı enzimleri oluşturabilecek bir süreye ihtiyacı var. O yüzden tek kullanımlıktır sülükler.” diye konuştu.

SÜLÜK TEDAVİSİNİN KULLANILDIĞI HASTALIKLAR

Sülük tedavisinin uygulandığını hastalıkları da belirten Yılmaz; “En çok uyguladığımız romatizmal hastalıklar, fibromiyaji, boyun fıtığı, bel fıtığı, ostreatit yani halk birçok hastalıklarına, sivilcelere kullanabiliyoruz. Estetik amaçlı botoks da kullanabiliyoruz. Vücut aynı zamanda detoks yapar. Toksik maddeleri emer. Vücuda salgıladığı enzimlerle, yani o enzimlerin antibiyotik, antidepresan, antiaging, kan sulandırıcı etkileri var. Mesela PRP yapılıyor ya insanlara kendi kanından bazı maddeler alınıyor tekrar insana veriliyor. Öyle maddeleri salgılatıyor. Aynı toksik maddeleri detoksifiye eden maddeler salgılanıyor. Ve keşfedilmemiş aktif kimyasal maddeleri de var. Benim saydıklarım sülüğün salyasında keşfedilmiş şey. Yani yüze yakın maddesi olduğu biliniyor ama çoğu keşfedilmemiş, hepsi şifa kaynağı” şeklinde konuştu.

“UYGULADIĞIMIZ TEDAVİLERE BÜTÜNCÜL OLARAK BAKIYORUZ”

İzzet Baysal Devlet Hastanesi Uzman Doktoru Ferhan Yılmaz, hastalığına göre tedavinin seans sürelerinin farklılığına işaret ederek; “Hasta bel fıtığıyla geliyor mesela tek seansta düzelmeyi beklemesinler. 6-7 seans en az uygulamamız gerekiyor ve kişiye göre belirliyoruz seansları. Hastalığa göre de değişir. Hacamat sülük uygulanırken şöyle öneriyorum hastalarıma; tıbbi tedavisine müdahale etmiyoruz. Şeker hastasıysa şeker ilaçlarına devam ediyor, tansiyon hastasıysa tansiyon ilaçlarını kullanmaya devam ediyor. Bir programı varsa fizik tedavi seanslarına gidiyorsa oraya gidecek. Bir ameliyat kararı alınmışsa doktorları tarafından onlar uygulanacak. Biz bu tedavileri alternatif demek de yanlış bütüncül olarak bakıyoruz. Bir hastalığın tedavisinde hacamatta kullanılır, ameliyatta yapılır, ilaçta verilir. Bu tedavilerin hepsini kombine ediyoruz. Bütüncül tıp olarak bakıyoruz.” dedi.

“DAHA ÖNCEDEN KULLANILMA RİSKİNE BİNAEN DIŞARIDAN ALDIRTMIYORUZ”

Dışardan alınan sülüklere karşı dikkat edilmesi gerektiği ifade eden Yılmaz; “Dışarıdan alınan sülükler var. Çarşıda pazarda satan kişiler bir kişiye kullandırıp sonra sülüğü kusturup ya da üzerine belli miktar zaman geçirip satabiliyorlar. Daha önceden kullanılma riskine binaen biz dışarıdan aldırtmıyoruz hastalara. Bir de su ile temizlenmiş midir? Sülük çeşme suyuyla suyu değiştirilmez. Onlar içme suyuyla değiştirilir. Biz insanlar kendimize zulüm ediyoruz. Hayvanlar sağlamı biliyor. Normal ilaçlı suları istemez doğal hayvanlar. O yüzden normal suyla değiştiriliyor. Dışarıdan alınan sülüğün böyle bir riski var. Bu konuya dikkat etmelerini istiyorum” diye konuştu.

“SÜLÜK TEDAVİSİ UZMAN OLMAYANLARDA ÇOK CİDDİ TEHLİKE!”       

Yılmaz, Sülük tedavisinin sağlık bakanlığı onaylı merkezlerde yaptırılması tavsiyesinde de bulunarak; “Sülüğün kendi florasında bakteriler var. Onlar normalde insanı hasta etmez ama eğer uyguladığımız kişi bize söylemediyse bağışıklık sistemi çökükse ya da vücutta bir yarası varsa o yaradan girip enfekte edebilir. Onu tedavi edecek yine doktor. O yüzden bu bir cerrahi işlemdir doktor tarafından ve hastane de uygulanması gerekir. Ya da sağlık bakanlığı onaylı merkezlerde uygulanmasını tavsiye ederim.” İfadelerini kullandı

Editör: TE Bilisim