Türkiye’nin dört bir yanındaki 47 üniversitenin “Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü”, “Aşçılık Programı” ve “Gemi Aşçılığı Programı”nda okuyan öğrenci ve öğretim üyelerinin katılımı ile gerçekleşen III. Ulusal Aşçılık Kampı sona erdi.

Aşçılık Okulu Mezunları Derneğinin (AŞOMDER), üç senedir Mengen’de Türk aşçı adaylarının gerek Türk, gerekse dünya mutfağı konusunda vizyonlarını geliştirmeyi amaçlayan kamp yedi gün sürdü.

Katılımcılar kamp boyunca kırmızı et, tavuk, hindi, ördek gibi etlerin işleme ve pişirme yöntemlerinin yanı sıra, bulgurdan kinoa'ya, bakliyattan pirince, hamur işlerinden zeytinyağlılara, deniz ürünlerinden sushi'ye kadar geniş bir yelpazede eğitim aldı. Destekçilerin katkılarıyla gerçekleşen kampta, aşçı adaylarına ayrıca sosyal medya kullanımı, insan kaynakları, hijyen ve porselen gibi konular hakkında da seminerler verildi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mengen Kaymakamlığı, Mengen Belediyesi ve Öztiryakiler A.Ş.’nin proje ortağı olarak destek verdiği kampta; katılımcıların konaklama ve yeme-içme giderleri AŞOMDER ve destekçiler tarafından karşılandı.

Yedi gün süren kamp boyunca verilen eğitimlerde toplam bir ton tavuk, bir ton kırmızı et ve şarküteri, 400 kg deniz mahsulleri, 200 kg bulgur, 200 kg’nin üzerinde bakliyat ve yaklaşık 500 kg yağ tüketildi. Eğitim boyunca 1,5 ton süt ürünü, 2.500 adet yumurta ile 3.000’in üzerinde ekmeğin yanı sıra bir kamyon dolusu içecek ve iki kamyonet dolusu taze sebze meyve kullanıldı. Ayrıca hijyeni sağlamak için yaklaşık bir kamyonet dolusu kağıt ve kimyasal temizlik malzemesi sarf edildi.

Etkinlik için Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan 300 metrekarelik çadırda destekçilerin ürün tanıtım ve tadımları gerçekleştirildi.

Kamp dâhilinde günümüzde yaşayan en önemli pasta şefi olarak kabul edilen Niyazi Çapraz ile söyleşi yapıldı. Kampın son gününde ise Vedat Başaran’ın moderatörlüğünde usta şeflerle panel yapılarak Türk mutfağı ve eğitimi tartışıldı.

Gala gününde aşçıların, öğrenci ve öğretim üyelerinin, ilgili derneklerin, destekçi firmaların ve protokolün katılımıyla bando eşliğiyle Mengen’de bir kortej yapıldı. Müzik eşliğinde ilerleyen kortej sokaklarda renkli gösterilere sahne oldu. Kamp, katılım ve teşekkür belgelerinin takdiminin ardından “Gazcı Kardeşler”in sahne aldığı konser ve eğlencelerle sona erdi.

Ulusal Aşçılık Kampı’nı bu sene daha organize bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyleyen AŞOMDER Başkanı Levent Demirçakmak:

“Üç sene önce AŞOMDER üyeleri olarak dünyada başka örneği olmayan bir organizasyon hayal ettik. Bu hayale tüm dernek üyelerimiz inandı. Bu inançtan yola çıkarak ortak hayalimizi gerçekleştirmek için tüm gücümüzle çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Organizasyonumuzun üzerine her sene bir taş daha koyarak ilerliyoruz. Başarımız bizi bir sonraki sene için bizi daha fazla motive ediyor ve içimizdeki ateşi büyütüyor. Bize bu yolda destek veren proje ortaklarımıza ve destekçilerimize minnet borçluyuz. Bu kampı dayanışmamız, inancımız ve çalışmamızla büyüterek uluslararası platformlara taşıyacağımız günlerin hayalini de şimdiden kurmaya başladık” dedi.

Kampa endüstriyel mutfak destekçisi olarak Öztiryakiler; ana gıda destekçisi olarak ise Ekol Gıda, Pınar Profesyonel, Üçelli Et Mamülleri ve Vizyon Gıda destek verdi.  Kampın diğer destekçileri arasında Porland, White Uniform, Duru Bulgur, Gedik Piliç, Komili, Barilla, Sealed Air, Unilever, Hilton Bomonti İstanbul, Bekir Hoca, Berrak Gıda, Of Çay, Hazz Macaron, Wood in Food, Çerez Pazarı, Güneyler Tarım ve Coca Cola yer aldı. Ayrıca Food in Life dergisi medya destekçisi olarak bulundu.

Editör: TE Bilisim