Bolu’nun tanıtımı için hazırlanan ve içerisinde tarihi mekanların bulunduğu Bolu Kültür ve Tarih Rotası’nın ilk turu, Bolu Valisi Erkan Kılıç ve AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın’ın katılımıyla yapıldı.

Haber: Haber: Oğuzhan Eke

Kültür ve Tarih Rotası’nın ilk gezisi yapıldı. Bolu Müzesi önünden başlayarak 13 tarihi yerin tanıtımı profesyonel rehberler eşliğinde gerçekleştirildi. Geziye Bolu Valisi Erkan Kılıç, AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, il protokolü ve basın mensupları katıldı. “Bolu Kültür ve Tarih Rotası”nın ilk adresi Bolu Müzesi olurken akabinde sırasıyla Yıldırım Bayezit Camii, Yukarı Taşhan, Aşağı Taşhan, Stadion, Sultan Hamamı, İmaret Camii, Saraçhane Camii, Yıldırım Bayezit Hamamı (Orta Hamam), Kadı Camii, Gülezler Konağı, Tabaklar Hamamı ziyaret edildi. Hükümet Konağı ve Valilik Meydanı son durak oldu.

“KÜLTÜR ROTASINI OLUŞTURDUK”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Bolu’da kültür rotasının oluşturulması gerektiğine işarete ederek, “Öncelikle bir kültür rotası oluşturulması gerekiyordu. Şehirde tarihi misyona sahip binaların tespit edilip, tescillenip bunların tarihlerinin araştırılıp QR kodlarıyla birlikte İngilizce ve Türkçe uluslararası standartlarda tabelaların yapılıp duvarlara asılmasıyla yapılırdı. Bunları yaptık” dedi.

“TARİHİ BİNALARIMIZA KİMLİK KAZANDIRDIK”

Ankara Koruma Kurulundan gerekli izinlerimizi alındığını da ifade eden Doğanay, “Binaları İngilizce ve Türkçelendirme yani tarihi kimliklendirdik. Kısa bir tur rotası oluşturarak Gölcüğe, Abant’a ve Yedigöller’e gelecek misafirlerin en azından bir gurubunun kültür turu olan grubunun şehir içerisine alıp şehrin ticaretine biraz daha katkı değer katmak istiyoruz. Amacımız bu. Yapmış olduğumuz teknik çalışmanın da basın lansmanını yapıyoruz. Bizler, devlet olarak bize düşenini yaptık. Bundan sonra iş gruplarda ve rehberlerde. Rehberler, kültür gruplarını şehir içine sokacaklar” ifadelerini kullandı.

“KATMA DEĞER ELDE EDİLECEĞİ KANAATİYLE BİR YOL HARİTASI ÇİZDİK”

AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Bolu merkezdeki kültür rotasını yerinde incelemek bir araya gelindiğini belirterek, “Hepimiz Boluluyuz ve yerleri de hepimiz az çok biliyoruz. Ama bunu bugün rehberler aracılığıyla farklı bir gözle turizm ve turizmci gözüyle bakmak için buradayız. İnşallah hep Bolulular olarak hep yakındığımız bir şey. Turistler geliyor Abant’a, Gölcük’e, Kartalkaya’ya gidiyor ama şehir merkezine girmiyor. Dolayısıyla bizler bu turistleri nasıl şehir merkezine dâhil ederiz şehir merkezinde dahil ettiğimiz zaman ticaretinde buna göre şekil alacağını ve vatandaşımızın da bundan katma değer elde edeceğini kanaatiyle bir yol haritası çizdik. Bu faaliyetlere ilçelerimizde de devam ediyoruz” diye konuştu.

“ŞEHRİN TURİZM DEĞERLERİNİ ÖN PLAN ÇIKARTMAK GAYRETİNDEYİZ”

Aydın, Bolu’nun değerlerini gün yüzüne çıkarmak istediklerini belirterek, “Göynük’te yenilenen konaklarımız var. Mudurnu’da da bir sokak iyileştirme çalışmalarımızda var. İnşallah bu ziyaretleri ilçelerimizde de yapıp önce kendimiz ve Bolulular olarak bu turizm rotasını içselleştirip daha sonra da gelen turistleri de rehberlerin eşliğinde Bolu Merkez’de de gezdirmek ve şehrin turizm değerlerini ön plan çıkartmak gayretindeyiz. En son hisar tepesinde bir çalışma yaptık. Oranın bir açık hava müzesi haline gelmesi için çalışmalarımız da devam ediyor. Var olan değerlerimizi gün yüzüne çıkarmak noktasında hem Valiliğimiz hem Müdürlüğümüz bizde siyaseten el birliği ile çalışmaya devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.

“BOLU TURİZM AÇISINDAN BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP”

Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu’nu turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek, “Cenab-ı Allah’ın vermiş olduğu hem doğa hem de kültürel varlık anlamındaki potansiyelden biz yeterince istifade edemiyoruz. Kültür turizmiyle beraber vekilimiz, ilimizdeki bürokratlarla beraber Kültür Bakanlığımızın desteğiyle biz ilimizi turizm alanında geliştirmek istiyoruz. Bu kapsamda da bugün belirlemiş olduğumuz kültür rotası anlamında bir faaliyetimiz olacak. Proje kapsamında il merkezindeki kültürel önemi, değeri olan eserlerimizi beraberce ziyaret edeceğiz” şeklinde konuştu.

 “GÜZEL POTANSİYELİMİZ, DEĞERLERİMİZ VAR”

Bolu’nun tanıtılması için gerekli gayreti göstereceklerini de dile getiren Vali Kılıç, şöyle konuştu:

“İlimizdeki tarihi, kültürel değerleri, yerlerimizi, binalarımızı bu çalışmayla beraber bir başlangıç olarak beraberce incelemiş olacağız. Bizler ülkemiz ve özellikle yurt dışında Bolumuzu tanıtma anlamında bir gayret içindeyiz. Gerçekten bu kadar güzel potansiyelimiz, değerlerimiz var. Ama insanların bundan mahrum kaldığını görmekteyiz. Bizde burada bu çalışmalarla beraber bu tanıtımızla beraber bunları ülkemize ve dünyaya bundan sonra daha fazla nasıl tanıtabiliriz, nasıl çalışma içinde olabiliriz onun gayreti içinde olacağız.”

Editör: TE Bilisim