(Haber: Servet Gökçek – Burhan Yeşiltaş) - Bolu Belediyesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği kurucusu Türkan Saylan’ın adını verdiği Türkan Saylan Parkının açılışını gerçekleştirdi.

fot galeri gif

Türkan Saylan Parkının açılış törenine, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bolu Şubesi Başkanı Necla Ataman, Bahçelievler Mahalle Muhtarı Selma Hancıoğlu ve vatandaşlar katıldı.

“RUHUN GÜZELLİĞİNİ BİLEN DEĞERLİ İNSANDIR”

Açılış konuşmasını Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bolu Şubesi Başkanı Necla Ataman yaptı.Ataman, Türkan Saylan’ın Çağdaş eğitim yolu ile çağdaş toplumu ilke edindiğini ve öyle davrandığını belirterek, “Cumhuriyetimizin yetiştirdiği güzel insan. Atatürk’ün hedeflediği Türkiye’nin simgesi isim. Türkan hocamız özgün ve evrensel düşünce sistemiyle ve kendine has eylem anlayışıyla bir doktor olarak hem lepralı hastalara hem de profesyonel bir gönüllü olarak binlerce gencimize dokunarak hayatlarını değiştirmiş ve gönüllerinde derin izler bırakmıştır. Bir Tıp doktoru, akademisyen, yazar, eğitimci, sivil toplumcu. Saymakla bitmez unvanları. Hiçbir zaman günü kurtarmak için hareket etmemiştir. Kolaycı davranmamış, sorunların kaynaklarına inerek çözümün bir parçası olsun, olan bir bilim insanıdır. Çağdaş eğitim yolu ile çağdaş toplumu ilke edinmiş ve öyle davranmıştır. Türkan Saylan olmak insan olmaktır. Kibirsiz, mücadeleci madde değil ruhun güzelliğini bilen değerli insandır. Ötekileştirmek değil kabul etmektir. Bu açılışta her zaman yanımızda olan ve tüm etkinliklerimizde hiçbir isteğimiz geri dönmemiş, tabi ki belediyemize ve özellikle Tanju Özcan’a ve diğer birimlerine, hepsi el birliğiyle çok güzel bir gün hazırladılar. Teşekkürlerimiz sonsuzdur.” dedi.

“ÖZLEM VE SEVGİYLE ANIYORUM”

Bahçelievler Mahalle Muhtarı Selma Hancıoğlu, Türkan Saylan’ın Cumhuriyet kadını olduğunu aktararak, “Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, çağdaş insana, çağdaş topluma ulaşmayı hedef edinmiş Cumhuriyet Kadını, toplum önderi. Kadın haklarını korumada kendini sorumlu hisseden, yürekli ve akıllı bilim kadını Prof. Dr. Türkan Saydan’ı 80’inci doğum gününde özlem ve sevgiyle anıyorum. Türkan Saylan adını yaşatacak bulvar ve çocuk parkının Bahçelievler Mahallemize kurulması beni, mahalle sakinlerime fazlasıyla onure etmiştir.” şeklinde konuştu.

“BU TÜR ESERLERİ KAZANDIRACAK”

Cumhuriyet Halk Partisi Bolu İl Başkanı Tahsin Mert Karagöz, merhume Türkan Saylan’ın bir çok çocuğa sahip çıktığını vurgulayarak, “Türkan Saylan’ı  anmak elbette ki çok önemli ama asıl önemli olan konu, onu anmaktan ziyade anlatmak istediklerinde de anlamak olduğunu düşünüyorum. Çünkü böyle bir günde böyle değerli bir insanı Türkiye’nin her yerinde yüz binlerce insanımıza, kardeşimize, evladımıza sahip çıktığı için onu her zamanen büyük bir şekilde, mutlu bir şekilde anmak ve desteklemek lazım. Dolayısıyla Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tüm Türkiye’de bu anlamda ciddi bir emek harcıyor. Ciddi bir irade ortaya koyuyor. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Tabi yolumuz uzun. Daha yapacak bu tür eserleri kazandıracak çok çok eser olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“ONUN İSMİNİ YAŞATACAK BİR PARK YAPIYORUZ”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Türkan Saylan ile aynı günde dünyaya geldiği için onur duyduğunu söyleyerek, “Türkan Saylan tabi ki gerçekten kendisi hakkıyla ismini gençlere, toplum hafızasına kazımış bir insan. Yaptıklarını bizim gelecek nesillere unutturmamamız lazım. Birlerce kardeleni, kız çocuğumuzu okutarak topluma kazandıran çok değerli bilim insanı. Tam bir Cumhuriyet Kadını. Hastalığının en yoğun olduğu dönemlerde kendisine yapılanları hatırlıyorsunuz değil mi? İktidarın besleyip, palazlandırdığı şu fetöcü operasyonlarda evinde arama yapılmak istendi, yapıldı. Gözaltına alınmak istendi. Her türlü eziyet yapıldı. Bunları unutmayacağız, unutturmayacağız.

Burada sadece bu parkı buraya yapmak değil mesele. Türkan Saylan’ın ismini her daim yaşatmak. Şunu da yapacağız. Türkan Saylan’la ilgili bir bilgilendirme kitabesi de yapacağız buraya. İleride çocuklarımız kim bu Türkan Saylan demesinler. Baksınlar en azından özet olarak yaptıklarını hatırlasınlar. Sonra detaylı olarak Türkan Saylan’ın da hayatını ve yaptıklarını araştırma ihtiyacı duysunlar diye.  Türkan Saylan Bulvarını koyduk. Birileri rahatsız oldu. Şimdi o rahatsız olanlar daha çok rahatsız olsun diye birde aynı bölgeye onun ismini yaşatacak bir park yapıyoruz. Biz Cumhuriyetimize sahip çıkmış olan, Cumhuriyetimize katkı vermiş olan Türkan Saylan gibi aydınlarımızın asla unutulmasına müsaade etmeyeceğiz.” dedi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bolu Şube Başkanı Necla Ataman, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’a plaket takdiminde bulundu.

Daha sonra protokol üyeleri tarafından Türkan Saylan Parkının kurdelesi kesilerek açıldı. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bolu Şube Başkanı Necla Ataman ve beraberindekiler parkı gezdi

Editör: Servet GÖKÇEK