Eylül aynının sonunda geldiğimiz şu günlerde Bolu’da haftanın belirli günü kurulan pazarlarda vatandaşlar kendi elleriyle yapmayı tercih ettikleri kışlık turşu için son alışverişlerini yapıyor. Sofraların vazgeçilmez yiyeceği turşu, kışın yemeklere eşlik etmek üzere hazırlanıyor.

Haber: Aslı Akış

Mevsimin sonbahar olmasıyla birlikte mutfaklarda turşu yapmak için hazırlıklar sürüyor. Kışa hazırlık yapmak isteyen, hazır satın almak yerine kendi elleriyle yapmayı tercih etmesiyle Bolulu vatandaşlar, son haftalarda turşu kurma telaşına düştü. Turşuluk, ihtiyacını gidermek pazarlara giden vatandaşlar kornişon, turşuluk biber, havuç, lahana ve turşunun olmazsa olmazı sarımsak alıyor.

Değişen fiyatıyla satın alınan turşuluklar, kadınlar tarafından evlerde ayıklanarak turşuluklara dönüştürülüyor. Kış sofralarının vazgeçilmezi olan turşu, bilhassa sonbahar ve kış aylarında bağışıklığı güçlendiriyor ve probiyotik özelliğiyle öne çıkıyor. Evde yapılan doğal turşu fermente özelliği sayesinde metabolizmayı da kuvvetlendiriyor.

“ALIŞ FİYATLARIMIZ YÜKSELDİ AMA PAZARDA FİYAT YÜKSELTEMİYORUZ”

Uzun süredir pazarcılık yapan Hüseyin Dastan; pazarda turşuluk fiyatlarının uygun olduğunu ifade ederek; “Turşuluğun sonunda geldik. Zaten turşusunu kuran kurdu bizde yapmayanlar için getiriyoruz. Fiyatlarımız önceki haftalara göre aynı. Bizim alış fiyatlarımız yükseldi ama pazarda fiyat yükseltemiyoruz. Bu haftaya kadar vatandaşların alım gücü iyiydi. Turşuluğun sonlarına geldik. Önceki yıllarda satışlarımız daha güzeldi. Geçen yılki fiyatlara bakıldığında bu yıl yerinde de alışı yüksek. Vatandaşlarda sanıyor ki fiyatı biz yükseltiyoruz ama değil” diye konuştu.

“TURŞU FABRİKALARI KOTALARINI DOLDURAMADI”

Dastan, turşu fabrikalarının kotalarını doldurmadığını da dile getirerek; “Birde turşu fabrikaları kotalarını dolduramadı. Doldurmadıkları için köylüye yükleniyor. Köylünün istediği, parayı veriyor o zamanda köylü bize bakmıyor. Köylü satamadığı zaman bize bakıyor. Biz kavanozda 300 gr. Var 7-10 lira arasında değişen fiyatlarda satılıyor. Biraz da o yüzden sıkıntı var” dedi.

“TURŞULUK SATIŞLARI BİTER ARTIK”

Pazarcı Engin Yıldız, her yıl olduğu gibi bu sende satışlarının iyi olmasından bahsederek; “Bu yıl turşuluklarda fiyatlar yüksek değil. Geçen yıla göre hemen hemen aynı. Ağustos sonu satışlarına başladık. Ekim başında da turşuluk satışları biter artık. Vatandaşlarda turşusunu kurmuş olur. Vatandaş bu ayı bekliyor turşu kurmak için Ekim ayının 10 gibi de bitirmiş olurlar. Turşu satışlarımız her yıl olduğu gibi bu yılda iyi” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim