Bolu Sınav Özel Öğretim Kursu Müdürü Emre Kara 17-18 Haziran tarihlerinde geçekleşecek olan üniversite sınavı öncesi öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Haber: Nilay Çelik- Servet Gökçek

Bir yıl boyunca üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler için ilk oturum (TYT) 17 Haziran saat 10.15’te başlayacak. YKS 2. Oturum (AYT)  saat 10.15’te ve 3. Oturum (YDT) saat 15.45’ te 18 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.

Sınav öncesi öğrenciler için değerlendirmelerde bulunan öğretmen Emre Kara, “Hayatların en zor kritik sınavlarından bir tanesine girecekler. Tabii onlar için kolay değil. Stresin yüksek olacağı, kaygı düzeyinin yüksek olacağı bir sınav bu” dedi.

“SON GÜNLERDE YOĞUN BİR ÇALIŞMA İÇİNE GİRİLMEMELİ”

Sınav sayılı günler kala öğrencilerimizin dikkat etmesi gereken hususlarda bahseden Kara, “Stresi azaltmak için panik yapmamak için öğrenciler biyolojik saatlerini ayarlamak zorundalar. Akşam yatmalarına, sabah kalkmalarına dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü öğrencilerin herhangi bir şekilde uykusuz kalması demek sınavda gerginliğin artması demek. Stres düzeyinin artması demek olacaktır. O yüzden öğrencilerin buna dikkat etmesi gerekiyor. Beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor bu hafta. Daha önce hiç yemediği şeyleri yememeleri gerekiyor. Son günlerde yoğun bir çalışma içine girilmemeli. Konu tekrarları yapılabilir. Ezber gerektiren şeyler gözden göz gezdirilebilir” ifadelerine yer verdi.

“PSİKOLOJİK ZARAR GÖREBİLECEKLERİ ORTAMLARDAN UZAK DURMALARI GEREKİYOR”

Kara, öğrencilerin sınav haftası beyni tembelleştiren aktivitelerden uzak durması gerektiğinin altını çizerek “Özellikle fiziksel ve psikolojik zarar görebilecekleri ortamlardan da uzak durmaları gerekiyor.  Adayın kaygı duyacağı konuşmalar yapılmamalı. Bu şekilde konuşanlardan uzak durmaları gerektiğini tavsiye ediyoruz. Olumsuz mesajlar vermemeleri gerekiyor adayların. İşte ben yapamayacağım, bu sene de olmayacak şeklinde olumsuz mesajlar verilmemeli. Özellikle beyni tembelleştiren bilgisayar oyunu, sosyal medya gibi şeylerden bu haftalarda durması adayın faydasına olacaktır. Son yıllarda adayların çıkmış sorulara bakmaları onların faydalarına olacaktır” şeklinde konuştu.

SINAV SABAHI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Öğrencilerin, sınav sabahı yapması gerekenlere de değinen Kara,  “Sınav sabahı aday yine o hafta içinde hangi saatte kalkıyorsa o saatte kalkmalı. Geç yatmamalı. Biraz stresli olacaklar. O yüzden bir hafta önceden bu uyku saatlerini, biyolojik saatini düzenlemeleri gerekiyor. Kahvaltılarını protein ağırlıklı yapmaları gerekiyor. Nedir? İşte belki süt uyku getirebilir ama peynir, yumurta gibi besinleri tüketmelerini öneriyoruz. Daha önce yemediği bir şeyi yine o sabah yememeli. Bunlara dikkat etmeleri gerekiyor. Daha önceden sınav yerini görmüş olması adayı rahatlatabilir. Trafiği hesaba katması gerekiyor. Bunları yapmalarını öneriyoruz” dedi.