Bolu Valisi Ahmet Ümit, dün mahalle muhtarlarıyla yaptığı toplantıdan sonra bugün de Köy muhtarlarıyla bir araya gelerek koronavirüsle mücadele kapsamında İl Hıfzıssıhha Meclisince il genelinde alınan ek tedbirler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Vali Ahmet Ümit’in Köy Muhtarıyla yaptığı toplantıya Vali Yardımcısı Çağlayan Kaya, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ömer Ersever, İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, İl Müftüsü Orhan Genç, İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürü Bekir Koçyiğit, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Mustafa Şahin ve köy muhtarları katıldı.

“KORONAVİRÜSLE MÜCADELE ÇALIŞMALARIMIZ ARALIKSIZ VE TİTİZLİKLE DEVAM EDİYOR”

Mart ayının başından itibaren il genelinde Valilik koordinesinde koronavirüsle mücadele çalışmalarının titizlikle devam ettiğini belirten Vali Ahmet Ümit, “Bilindiği gibi son aylarda ülkemiz genelinde virüs yayılımında bir hareketlilik gözlenmektedir. İlimizde de görülen bu hareketlenme sebebiyle, Valiliğimizce İl Pandemi Kurulu toparlanmış, fikir alışverişinde bulunulmuş, Pandemi Kurulu’nun önerileri doğrultusunda Hıfzıssıhha Meclisi Toplantısı da yapılmıştır. Gerek Pandemi Kurulu gerekse hıfzıssıhha meclisi toplantılarında yapılan çalışmalar ve beyin fırtınasında ilimizin koronavirüsle mücadele performansı ve gelinen son durum değerlendirilmiştir” dedi.

“KORONAVİRÜSLE MÜCADELEDE YENİ TEDBİRLER ALINDI”

İlimizin pandemiyle mücadele performansının ilk aylarda Türkiye ortalamasına göre iyi olduğunu, Temmuz ve Ağustos aylarında ise salgının yayılma hızının, pozitif vakaların, izolasyon sayılarının ve temaslıların hızla arttığının görüldüğünü belirten Vali Ümit, “İstenmeyen bu durumun en önemli sebeplerinin nişan, düğün, taziye, toplu taşıma gibi toplu etkinliklerde katılımcıların koronavirüsle mücadele kurallarına uymamalarından kaynaklandığı, ayrıca il dışından gelen pozitif vaka tanımlı veya temaslılarla vatandaşlarımızın temaslarından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Bu hususlar göz önünde bulundurularak İl Hıfzıssıhha Meclisimizce gerekli kararlar alınmıştır” dedi.

KÖY MUHTARLARINA YENİ ALINAN KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ AKTARILDI

Yeni alınan kararlar hakkında muhtarları bilgilendiren Bolu Valisi Ahmet Ümit yeni kararları şöyle açıkladı:

- Tüm il genelinde sosyal hayatın her alanını kapsayacak şekilde denetimler arttırılacak ve etkinleştirilecektir.

- Bu kapsamda İl Salgın Denetim Merkezi, Salgın Denetim Merkezi’nin bünyesinde Mahalle Denetim Ekipleri oluşturulmuştur ve bu kapsamda Toplu Etkinlik Timleri kurulmuştur.

- Toplu etkinliklere asgari seviyede katılım sağlanacaktır.

- Toplu etkinliklerin yapıldığı tüm merasimler süre yönünden 2 saatle sınırlandırılmıştır.

- Tüm merasimler, özel giysili veya üniformalı Salgın Denetim Ekipleri tarafından, baştan sona nezaret edilerek koronavirüs kurallarına uyulup uyulmadığı kontrol edilecektir.

- Mevlid programları ikinci bir emre kadar kısıtlanmıştır.

- İzolasyona tabi olan kişilerin mutlaka evlerinde kalmaları, 14 gün boyunca dışarıya çıkmamaları sağlanacaktır.

- Vatandaşlarımız tarafından Maske takılmamasına gerekçe gösterilmesi sebebiyle cadde ve sokaklarda sigara içmek, dondurma, ve çekirdek dahil gıda tüketimi kısıtlanmıştır.

- Lokanta, restorant, kafe vb. yeme-içme mekânlarında yeme-içme eyleminin dışında mutlak suretle maske takılacaktır. Aksi takdirde müşteriyle birlikte işletme sahibi de sorumlu olacaktır.

- Aşırı ziyaretçi gelmesi, ayrıca izolasyona tabi şahısların da gelip gittikleri anlaşıldığından bundan böyle Abant, Gölcük ve Yedigöllere girişlerde HES uygulaması yapılacaktır. İzolasyona tabi şahıslar elektronik olarak takip edilecektir.

- 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sağlık güvenlikleri sebebiyle toplu taşıma araçlarını kullanmaları, pazar yeri, kendisinin alt ve üst soyunun merasimleri istisna olmak kaydıyla sünnet düğünü, düğün, taziye, gibi toplu etkinliklere katılmaları kısıtlanmıştır.

- Vatandaşlarımız tarafından yapılacak düğün, nişan vb. toplu etkinlikler, etkinlik ve salon sahiplerince en az 3 gün önce güvenlik birimlerimize yazılı olarak bildirilecektir.

- Bilumum merasimlerde yemek ve diğer ikram programları kısıtlanmıştır.

- Toplu etkinlik alanlarında bulunan güvenlik kameraları tüm alanı görecek şekilde planlanacaktır.

- Kurallara en çok uyan işletmeler ödüllendirilecektir. Uymayanlar hakkında Hıfzıssıhha Kanunu gereğince işlem yapılacak, ayrıca suç duyurusunda bulunacaktır.

- Güvenlik ve sağlık ekiplerimize ilaveten her köyümüzde ve mahallemizde en az birer adet Salgın Denetim Ekibi kurulacaktır. Salgın Denetim Ekipleri köy veya mahalle muhtarlarının koordinesinde 1 imam, 1 öğretmen veya 1 azadan oluşacaktır.

Köy – Mahalle Salgın Denetim Ekipleri;

Köy ve mahallelerinde izolasyona tabi şahıslar varsa bunların karantina (14 gün) süresince evlerinden dışarıya çıkmalarına mani olacaklardır. Her şeye rağmen çıkarlarsa güvenlik kuvvetlerine bilgi vererek ceza yazılmasını sağlayacaklardır.

İzolasyona tabi şahısların ihtiyaçlarının karşılanmasına VEFA Sosyal Destek Ekipleri ile birlikte yardımcı olacaklardır.

Köy ve mahallelerinde her şahsın mutlaka;

Maske takması,

Mesafe ve hijyen kurallarına uyması,

Kalabalık yerlerde olmamaları

İçin gerekli uyarıları yapacaklardır.

Aynı şekilde il dışından gelenlerle hiçbir şekilde temasta bulunmamaları, yerleşim yeri dışına çıktıklarında da kimseyle temas kurmamaları için gerekli takip ve uyarıları yapacaklardır.

Uyarılara uymayıp kural ihlali yapanlar hakkında tutanak tutulup ilgili güvenlik birimine bilgi verip yasal işlem yapılmasını sağlayacaklardır.

Düğün, taziye vb. toplu merasimlerde Toplu Etkinlik Gözetim Ekiplerine yardımcı olacaklardır.

- Pandemi ile ilgili sorunlar sebebiyle vatandaşın sağlık personeline daha hızlı ulaşabilmesi ve aynı zamanda hastanelerdeki yoğunluğun kısmen de olsa önlenebilmesi amacıyla Sağlık Bakanımızın talimatları ile:

0 374 275 30 33 - 0 374 275 30 43 - 0 374 275 30 46

Numaralı telefon hatları vatandaşlarımızın hizmetlerine tahsis edilmiştir. Kendisinde Koronavirüs belirtisi olduğunu hisseden her vatandaşımız bu telefonları doğrudan arayabilecekler ve hekimlerimiz kendilerine evlerinde yardımcı olacaklardır” dedi.

“YENİ ALINAN KARARLAR TİTİZLİKLE UYGULANACAKTIR”

Yeni alınan kararların yetkili ve sorumlu kişi ve kurumlar tarafından titiz bir şekilde uygulanacağını belirten Vali Ümit, “Müftülük, Milli Eğitim gibi ilgili kurumlar konunun kamuoyuna ulaşması için gerekli çalışmaları yapacaklardır. Ayrıca yerel basın mensubu arkadaşlarımızdan da tedbirlerin vatandaşlarımıza duyurulması konusuna katkı vermelerini bekliyorum” dedi.

Koronavirüsle Mücadele tedbirleri bilgilendirme toplantısı, Sayın Valimiz Ahmet Ümit’in köy muhtarlarının sorularını cevaplamasının ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim