YKS tercihleri için beklenen gün geldi, öğrencilerin tercih süreci başladı. Üniversite adayları TYT ve AYT sınavlarından aldıkları puanlar doğrultusunda YÖK Atlas YKS tercih robotu ile tercih listelerini hazırlayabilecekler.

 HABER: Cansu Gürz KAMERA: Servet Gökçek

ÜNİVERSİTE TERCİHİ NASIL YAPILIR?

YÖK'ün yayımladığı Atlas tercih robotu, ÖSYS ile öğrenci alan lisans programlarının, kontenjan, yerleşen sayısı, taban puan ve taban başarı sırası bilgilerine ulaşmada kolaylık sağlıyor. Son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, Üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkânı, "Puan Türü Seçin" alanını doldurduktan sonra kolayca görüntülenebilecek.

Bolu Sınav Kursu Müdürü olan Emre Kara üniversite tercihi yapacak adaylara tercih dönemi ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Kara, adaylara dönemin şartlarına göre değil istedikleri alana göre seçim yapmalarını tavsiye etti.

 “ADAYLARA KENDİ İSTEDİKLERİ ALANLARI TERCİH ETSİNLER”

Sınav Kurs Müdürü Emre Kara, öğrencilerin seçimlerini yıllarca yaşayacaklarına işaret ederek,“YKS süreci başladı. 5 Ağustos’a kadar olan bu süreçte öğrencilerimizin, adayların yanlarında oluyoruz. Onlara doğru bir rehberlik yapmaya çalışıyoruz. Öncelikle tercih yaparken öğrencilerin önemli olan nereyi isteyecekleri. Yani kendi istedikleri bölümler neresi olacak? Onları yapmalarını istiyoruz. Dönemin şartlarına, günün şartlarına göre tercih yapılmasını önermiyoruz adaylara. Çünkü 30 yıl, 40 yıl bu meslekle artık haşır neşir olacaklar ömür boyunca ve burada mutlu bireyler olması gerekiyor. Sadece oranın kazandırdığı, parası çok iyiymiş, çok iyi maaşı varmış gibi şeklinde yapılan tercihlerde mutsuz bireyler karşımıza çıkıyor. O yüzden öncelikli olarak adayların dikkat etmesi gereken şey kendi istedikleri alanları tercih etmelerini öneriyoruz.” dedi.

ÖSYM’NİN YAPMIŞ OLDUĞU BÜTÜN SINAVLAR SIRALAMA SINAVIDIR”

Kurs Müdürü Kara, öğrencilerin tercih yaparken sıralamayı baz alarak tercih yapmalarını aktararak, “ÖSYM bu yıl radikal bir karar alarak baraj puanını kaldırdı. Şuanda 3 Milyon 200 Bin civarındaki aday tercih yapabilecek. Önceden 180 barajı, 160 barajı uygulamaları vardı. Fakat belli bölümlerde bu baraj uygulaması devam ediyor. Yani baktığımız zaman Hukuk’ta 125 bin barajı, Tıp’ta 50 bin barajı devam ediyor. 50 binin altında kalan adaylar buraları isteseler de tercih edemiyorlar. Yapılan bu barajı kaldırmayla birlikte baktığımız zaman, aslında üst sıraları çok etkilemeyecek bir durum söz konusu. Zaten ÖSYM’nin yapmış olduğu bütün sınavlar sıralama sınavıdır. En üst puanı alan adaydan düşüğe doğru bir sıralama söz konusu olacağı için çok üst sıraları etkileyeceği söz konusu değil. Daha çok Vakıf Üniversitelerini tercih edecek, buralarda boş kalan yerleri doldurmak için alınan bir karar olarak düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“ADAYLAR 24 TERCİH YAPABİLİYORLAR”

Vakıf üniversitelerine yoğun talep olduğunu belirten Kara, “Bu yıl itibariyle yine vakıf Üniversitelerine ilginin olacağını düşünüyoruz. Çünkü geçen yılda karşılaştığımız durumlardan bir tanesi “ben Vakıf Üniversitesine gitmek istiyorum fakat puanım yetmiyor ya da barajı aşamadım” şeklindeydi. Bu yıl muhtemelen bu alınan kararla aşılacaktır. Öğrencilerde Vakıf Üniversitelerini tercih edeceklerini düşünüyorum. Tabi bu belli bir kontenjan olacağı içinde bu yıl muhtemelen dolacaktır diye düşünüyorum. Her ikisine de ilgi olacağını düşünüyoruz. Adaylar 24 tercih yapabiliyorlar. Fakat 24’ün 24’ünü de yapmak zorunda değiller. İstedikleri 18 bölümde olabilir. Yani tercihlerde boş bırakabilirler. Onda herhangi bir sıkıntı yok ama 24 tane tercih hakkı sunulmuş. Bunun hepsini de kullanabilirler.” ifadelerine yer verdi.

 “PUANA GÖRE DEĞİL SIRALAMAYA GÖRE TERCİH YAPIYORUZ”

Puanla yapılan tercihlerin yanıltıcı olabildiğini hatırlatan Kurs Müdürü Kara, “Öğrencilerin aklında şu oluyor; benim puanım yüksek ama sıralamam düşük. Aynı puanı alan adaylar arasına baktığımız zaman işte sıralaması düşük ama diğerinin sıralaması yüksek. Biz burada puana göre değil sıralamaya göre tercih yapıyoruz. Bunun nedeni ise bir üniversitenin alacağı bir kontenjan var. O kontenjandan yüksek puan alandan düşük puan alana kadar bir sıralama söz konusu. O yüzden adaylar sıralamaya göre tercih yapmaları, onların yararına ve faydasına olacaktır. Puanla yapılan tercihler de yanıltıcı şeyler karşımıza çıkabiliyor.” dedi.

“ADAYLARA TERCİHLERİNİ 3 BÖLÜME AYIRMALARINI ÖNERİYORUZ”

Tercih yapan adayların tercihlerini 3 bölümde inceleyerek yapmaları gerektiğini belirten Müdür Kara,“Adayların tercihlerini yaparken 3 bölüme ayırmalarını öneriyoruz. Uçuk tercih dediğimiz ilk 3 veya 4 tercihini buralardan yapmalarını istiyoruz. Çünkü belki gelme olasılığı düşük olacaktır ama yine gelme olasılığı olan yerleri tercih etmelerini istiyoruz. İkinci bölümde ise derinliği fazla tutmak kaydıyla sıralamasının tuttuğu hatta sıralamasının biraz daha aşağısında olan yerler. Üçüncü bölümde ise garanti yerler şeklinde tercih yapmalarını öneriyoruz. Dışarıda kalmak istemiyorsan. Buna dikkat etmelerini öneriyorum.” şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİLER TERCİH EDECEKLERİ ŞEHİRLERİ ARAŞTIRSINLAR”

Üniversite tercihi yapacak adayların tercih edecekleri okulların bulunduğu şehirleri araştırmaları özellikle barınmanın sorun olduğunu aktaran Kurs Müdürü Kara “Bir de öğrencilerin bir yeri tercih ederken belki yaşadığı şehri tercih edecektir. Belki başka şehirleri tercih edecektir. Başka şehirleri tercih edecekse mutlaka oranın sosyal, kültürel, ekonomik, barınma gibi bu tür şeyleri mutlaka araştırmaları gerektiğini söylüyoruz. Örneğin, Antalya’yı tercih ediyor ama zannediyor ki okul deniz kenarında. Bir bakıyor okul başka yerde çıkıyor. O yüzden gitmeden önce mutlaka oradaki bölümleri, yerleşim yerindeki oranın sosyal, kültürel, ekonomik, barınma vs. bakmaları gerekiyor. Yoksa hüsrana uğrayabiliyor adaylar. Bunlara dikkat etmelerini öneririm.” İfadelerine yer verdi.

 “ADAYLARA AİLELERİNİN DE BU TERCİH SÜRECİNE DÂHİL ETMELİLER”

Kurs Müdürü Kara, adaylara ailelerinin tecrübelerinden yaralanmasını tavsiye ederek,“Tabi ki ailelerin bir yaşam tecrübesi var. Çocuklarının en iyi şekilde en iyi yerlerde olmalarını istiyorlar. Bu süreçte de biz mutlaka öğrencilere, adaylara ailelerinin de bu tercih sürecine dâhil etmelerini öneriyoruz. Yoksa gittikleri yerlerde farklı sıkıntılarla karşılaşacaklarını biliyoruz. O yüzden mutlaka ailelerine danışarak tercih yapmalarını söylüyoruz.” dedi.

 

Editör: TE Bilisim