Yuva köyünde meydana gelen zehirlenme şüphelerine ilişkin, hemolitik üremik sendromuna  (HÜS) dikkat çekiliyor.

Bolu’nun Merkez ilçesine bağlı Yuva köyündeki zehirlenme şüpheli vakalara ilişkin NTV’de yer alan haberde HÜS adı verilen hastalığa dikkat çekildi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevil Bilir Göksügür, “Yaşanan olay ve çok sayıdaki vaka büyük ihtimalle hemolitik üremik sendrom dediğimiz tabloya uyuyor. Yakında da büyük ihtimalle yetkililer tarafından açıklanacaktır” dedi.

Hastalığa ilişkin şu açıklamalar yapıldı:

BELİRTİLERİ

“Normalde Dünya’da yaygın olarak görülen, çoğunlukla kolibasili diye tabir ettiğimiz bir bakterinin özel bir toksin üreten türünün yol açtığı, nadir görülen ama ağır bir tablo. Karın ağrısı, kusma, ateş tablosuyla başlıyor. Bu toksinle karşılaşmış olan çocuklarda aniden başlayan halsizlik, solukluk. Vücutta şişme ve ara ara kendiliğinden olabilen kanamalar gibi belirtiler ortaya çıkarsa, çocukta HÜS olabileceğini düşünüyoruz.”

NASIL BULAŞIR?

“Suyla bulaşabilir, çok eski yıllardan beri bilinen bir tablo. Pek çok ülkede görülebiliyor ve ara ara Bolu’daki gibi kümelenmeleri olabiliyor. Ama ayrıca az pişmiş etler, az pişirilmiş süt ürünleri ve iyi yıkanmamış salata malzemeleri ile veya hijyene dikkat edilmemiş meyve suları ile bulaştığı da biliniyor.”

Editör: TE Bilisim