HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Bolu İl Başkanlığını ziyaret ederek, İl Başkanı Hacer Çınar’a destek açıklamasında bulundu. Arslan; “kadınlara ve insanlara yönelik her türlü şiddeti, tacizi, ayrımcılığı, aşağılamayı, hakareti vb. bütün girişimlere karşı mücadele etmeye kararlıyız. Belediye Başkanını, Bolu Belediye Başkanlığı görevini derhal bırakmasını istiyoruz.” dedi.

HABER: ASLI AKIŞ

Geçtiğimiz hafta HAK-İŞ Kadın Komitesi üyeleri ve HAK-İŞ teşkilatı Bolu İl Başkanı Hacer Çınar’a destek olarak, Belediye Başkanı Tanju Özcan’ı protesto etmişti. Çınar’ı bu kez yalnız bırakmayan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan oldu.

“3 YIL ÖNCE BOLU’DAN BİR EYLEM BAŞLATMIŞTIK”

3 sene önce 12 Haziran’da Bolu’dan Ankara’ya yürüyüş başlattıklarını ve yürüyüşün amacını hatırlatan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan; “Bolu’da bir eylem başlatmıştık. 127 gün sürdü. Ankara’ya yaklaşık 200 kilometreyi 10 günde yürümüştük. O yürüyüşümüzün üzerinden 3 yıl geçmiş. Yine bir Haziran günü Bolu’dayız. Keşke Bolu’ya farklı bir amaç için gelmiş olsaydık. Keşke başka başarılarımızı, paylaşmak istediğimiz güzellikleri yapmak istediklerimizi konuşacağımız bir mekana gelmiş olsaydık. Ne yazık ki, Bolu Belediye Başkanı bu imkanı bize vermiyor. 3 yıl önce büyük bir mücadele ile sonunda elde ettiğimiz arkadaşlarımızın işe dönme çabalarının noktalanmasından sonra bizim amacımız, arkadaşların işe dönmesi demiştik. İşe dönünce de çadırımızı kaldırmıştık.” İfadelerini kullandı

“HACER ÇINAR’A DESTEK AMACIYLA BİR ARADAYIZ”

Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu İl Başkanlığına bağlı Bolu Öz Sağlık İş Sendikası Başkanı Hacer Çınar’ı makamında ziyaret etmek için bir araya geldiklerini belirterek; “Dayanışmamızı bugüne kadar Konfederasyonumuzun ve sendikalarımızın bu konudaki çabalarını, desteklerini bir kez daha teyit etmek, Hacer Çınar kardeşimizle, arkadaşımızla beraber olduğumuzu buradan bir kez daha kamuoyu ile paylaşmak için bir kez daha buradayız.” dedi.

“SIFIR ŞİDDETE SIFIR TOLERANS BELGESİNİ İMZALAYAN BİR KURULUŞUZ”

Hak İş’in olarak Uluslararası çalışma örgütü İLO’nun 190 sayılı iş yerinde şiddet ve tacize karşı mücadele sözleşmesinin Türkiye tarafından imzalanmasını istediklerine işaret eden Arslan; “Bu sözleşme İLO’nun 100. Yılında bütün emekçiler için tarihi öneme sahip olan maddelerinin bir an evvel Türkiye’de uygulanmasını talep ediyoruz. İLO 190 numaralı sözleşmeyi de ihlal etmiştir. Biz Hak-iş olarak hem iş yerlerimizde hem de sendikalarımızda hem konfederasyonumuzda sıfır şiddete sıfır tolerans belgesini imzalayan bir kuruluşuz. Konfederasyonumuzun girişinde de bu belge şu anda asılı duruyor. Orada, iş yerinde taciz ve şiddetle mücadele konusunda konfederasyonumuz sadece bir şey söylemiyor, bunu bizzat kendisi de uyguluyor.” şeklinde konuştu.

“BU İFFETSİZLİĞİN, İZANSIZLIĞIN, AHLAKİ OLMAYAN TUTUMUN HESABININ SORULMASI GEREKİYOR”

Arslan, Başkan Özcan’ın ayrım bir zihniyeti temsil ettiğine vurgu yaparak; “Bu yapılanlar bugüne kadar 3 yılda yaşananların bir toplamı yapılarak bence İçişleri Bakanlığı tarafından da bir soruşturma açılması gerekiyor. Çünkü insan haklarına aykırı ayrımcı bir zihniyeti temsil ediyor bu Belediye Başkanı. Nasıl sadece Türkiye vatandaşı, Türk vatandaşı olmadığı için ülkemizde bu topraklarda yaşamak durumunda kalan insanlara ayrımcı bir tavır sergiliyor. Ya kırdığı yumurta 40 geçmiş. Dolayısıyla hem bundan önce de bir hanımefendiye son derece samimi içtenlikle ben çocuk sahibi olmak istiyorum Sayın Başkanım. Bana yardımcı olur musunuz? Diyen kadına ben size yardımcı olamam ben evli bir insanım diyecek kadar zıvanadan çıkmış bu adam. Hacer hanıma yaptığı saldırıların bizatihi şahidi olan oradaki Meclis Üyelerinin şehadetinde yaşananlara rağmen daha sonra eleştirildiği zaman şunu sözü söylüyor. Ben diyor orada kendimi korumak zorunda kaldım. İffetimi korudum diyor. Bu açıkça il başkanımıza iffetsizlik suçlamasıdır. Bunu aynen kendisine iade ediyoruz. Bu iffetsizliğin, bu izansızlığın, bu ahlaki olmayan tutumun hesabının sorulması gerekiyor.” diye konuştu.

“BOLU HALKI BELEDİYE BAŞKANINA HADDİNİ BİLDİRMEK SİZE DÜŞÜYOR”

Demokratik olarak tepkilerini ortaya koyacaklarının altını da çizen Mahmut Arslan, Bolululardan talepleri olduğunu kaydetti. Arslan; “Sizin helal oylarınızla seçilmiş bu Belediye Başkanına haddini bildirmekte size düşüyor. Bu konuda gereken tepkileri, gereken uyarıları, gereken adımları Bolu halkının da atmasını istiyoruz. Biz sendikacı olarak kadın bir çalışan olarak aynı zamanda bir kadın sendikacı olarak, aynı zamanda bir anne olarak, bir emekçi işçi olarak, bir sendika başkanı ve Hak-İş İl Başkanı olarak Hacer hanıma yapılan saldırıları sadece Hacer’e değil, bütün Hacerlere, bütün kadınlara, bütün annelere, bütün eşlere, bütün kızlara, hasılı bütün kadın emekçilerine yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz. Gerçekten cinsiyetçi bir yaklaşımı temsil ettiğine inandığımız bu adamın Bolu’da Bolu Belediyesine yakışmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum.” İfadelerini kullandı.

“ÖZÜR DİLEMESİNİ BEKLEDİK”

Arslan, Başkan Özcan’dan özür dilemesini bekledikleri yineleyerek;  “Hak-İş olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada kadınlara ve insanlara yönelik her türlü şiddeti, tacizi, ayrımcılığı, aşağılamayı, hakareti vb. bütün girişimlere karşı mücadele etmeye kararlıyız. Hiçbirimizin bir başkasına ifade etme hakkı olmadığı bu ifadeleri belediye başkanlığı koltuğunda oturarak pervasızca, utanmazca, hakikaten gerinerek bu ifadeleri kullanmış olması da büyük bir üzüntü kaynağı. Özür dilemesini bekledik. Hacer hanımla da görüştük. Bu yapılanlardan özür dilemesi istendi. Bu özür dileme süreci de ne yazık ki gerçekleşmedi. Biz bu aşamadan sonra bu Belediye Başkanını, Bolu Belediye Başkanlığı görevini derhal bırakmasını istiyoruz. Bütün kadınların, bütün emekçi kadınların, sendikacı kadınların ve sendikacıların burada Hacer hanımla beraber aynı duyguları, aynı heyecanı, aynı tepkileri koyduğundan eminim.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim