Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kazıların devam ettiği antik stadionda hamam bulunduğunu açıklayarak, “Antinoos’un heykeline ulaşabileceğimizi öngörmekteyiz” dedi.

 Haber: Oğuzhan Eke

 Bolu, bulunduğu coğrafya itibariyle, Dünya tarihinin en önemli imparatorluklarının uğrak noktalarından birisi oldu. Bu özelliğiyle şehrin her noktasında tarihten izlere rastlamak mümkün… Bu izlerin en önemlilerinden birisi olan ve kurtarma çalışmalarına  21 Temmuz’da başlanan Stadion’da da yeni keşif yapıldı.

OT VE BİTKİ TEMİZLİĞİ YAPILMIŞTIR”

Bolu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, çalışmalarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, kazının detaylarına ilişkin bilgi vererek, “Öncelikle kazı alanı güvenliğinin sağlanması için tel ile çevrilmiş, alanın ot ve bitki temizliği yapılmıştır. Çalışmalara stadionun güneybatı ucunda balustrat duvarının önüne şerit bantlarla 4x4 m’lik plankareler açılarak bu alanlarda çalışılmıştır” dedi.

“BLOKAJ TAMAMEN ORTAYA ÇIKARILMIŞTIR”

Kazılarda Osmanlı dönemine ait bir hamam da bulunduğu belirtilerek, “Yeni olarak balustrat duvarının önünde blokaj basamakları bulunmuştur. 93.20 metre boyunca uzanan bu blokaj tamamen ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca tam stadionun üst bölümünde bir Osmanlı geçiş dönemi hamam kalıntısı ortaya çıkarılmıştır. Bu yapıda kazı çalışmalarımıza devam edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“GALERİLERİN VE DEHLİZLERİN OLDUĞU DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR”

Kazıda ilerleyen dönemde yapılması planlanan keşiflere ilişkin,  “2008 yılında yapılan sondaj kazılarında stadionun kitabelerinden 3 yazıtın kayıp olduğu belirtilmiştir. Kazının ilerleyen zamanlarında onları ve hatta Antik kaynakların belirttiği stadionun girişinde bulunan Antinoos’un heykeline ulaşabileceğimizi öngörmekteyiz. Ayrıca stadion altından günümüz stadyumlarındaki sporcu geçişleri gibi gladyatörlerin de geçerek stadiona girdiği galerilerin ve dehlizlerin olduğu değerlendirilmektedir” denildi.

“KAZILARA DEVAM EDİLMEKTEDİR”

Ayrıca Bolu tarihinin ortaya çıkarılması için çalışmaların devam edeceği de belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Bolu arkeolojisine ivme kazandırılması, Claudiopolis’in sınırlarını, ne tür yapılara sahip olduğunu, diğer kentlerle ilişkisini, kronolojik sorunların ve kültürel ilişkilerin bu bağlamda yeniden ele alınması, kültürel mirasın korunması ve etkin tanıtımın sağlanması amacıyla kazılara devam edilmektedir.”

Editör: TE Bilisim