Türk Kadınlar Konseyi Derneği Bolu Şubesi, yazılı bir açıklama yaparak, 5 Aralık Kadın Hakları Günü’nü kutladı.

Haber: Tuğra Gülen

Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınması ile Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanan 5 Aralık’ta Türk Kadınlar Konseyi Derneği Bolu Şubesi, kutlama mesajı yayımladı. Derneğin mesajında şu ifadelere yer verildi:

“TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI TANINDI”

“Türkiye’de Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde kadınlar,1930 yılında belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı elde ederken, muhtarlık seçimlerinde ise ilk kez 1933 yılında yer aldılar. Son olarak da 5 Aralık 1934 tarihinde Türk Kadınına ‘Seçme ve Seçilme Hakkı’ tanındı. 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. 5 Aralık 1934'de Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınırken, o dönemde Avrupa’daki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınların bu hakkı bulunmuyordu. Seçme ve seçilme hakkına Fransa’da kadınlar 1944, İtalya’da 1945, Yunanistan’da 1952, Belçika’da 1960 ve İsviçre’de 1971 yılında kavuştular.”

“MÜCADELE ETMELİYİZ, HAK ETMELİYİZ VE TEREDDÜT ETMEMELİYİZ”

“Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği 5 Aralık, KADIN HAKLARI GÜNÜ olarak kutlanıyor. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, tüm dünyada kadınların daha insanca yaşama isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günüdür. Yüce liderimiz ATA'mız bu hakları bize öncelikle tanımış olsa da; bizler mücadelemize, haklarımıza sahip çıkmazsak, gücümüzü kullanamayız ve de erk'in güdümünden kurtulamayız. Bu sebeple, önce kendimizi bilgi ve kültür olarak yetiştirip, verilen hakların bize ait olduğunu ve sahip çıkacak olanın da biz kadınlar olduğunu kabul etmeliyiz, mücadele etmeliyiz, hak etmeliyiz ve hakkımızı kullanmakta asla tereddüt etmemeliyiz. Günümüz ve gücümüz kutlu olsun.”

Editör: TE Bilisim