Bolu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından başlatılan Destek AFAD Gönüllülerine yönelik saha eğitimi, son olarak Arama-Kurtarma ve Yangın Eğitimi ile devam etti.

HABER: Ebru Buket Dönmez

İlk olarak 17 Mayıs Pazartesi günü İnsani Yardım Eğitimi ile başlayan saha eğitimi, İlk Yardım Eğitimi ile devam etti. Ardından AFAD bünyesine bağlı ekiplerin koordinatörlüğüyle Dağkent’de bulunan AFAD’a ait depo Hafif Arama Kurtarma Eğitimi gerçekleştirildi. Eğitimde, arama-kurtarma faaliyetlerinde kullanılan AFAD’a ait malzemelerin ve araçların tanıtımı yapıldı, gönüllüler kurulan parkurlarda uygulamalı eğitim aldı.

Pazartesi sabah saatlerinde gerçekleştirilen tanıtımla birlikte, beton parçalama aracıyla yapay enkaz alanında uygulamalı eğitim gören gönüllüler bugün ise enkaz altından afetzede çıkarmayı öğrendiler. Eğitmenlerin verdiği teorik bilginin ardından uygulamaya geçen gönüllüler, yapay enkaz alanında bir gönüllüyü afetzede varsayarak enkaz altından kurtardılar.

Öncelikle enkazı göz ve el ile ardından sismik dinleme cihazıyla inceleyen gönüllüler daha sonra afetzedeye ulaşarak, ilk olarak sağlık durumunu görevlilere incelettiler. Gerekli tedbirler alındıktan sonra ise sedyeye alarak enkaz dışında bekleyen sağlık görevlilerine teslim ettiler.

Öğleden sonra ise yangın eğitimi ile devam eden gönüllüler, yangın ve yanmanın farkını, ardından yangın tüpünün içeriğini, yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında bilgilendirilerek, yangın söndürmeyi uygulamalı olarak öğrendiler.

Editör: TE Bilisim