Bolu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen gönüllülere yönelik saha eğitimi sona erdi.

Haber: Ebru Buket Dönmez

17 Mayıs Pazartesi günü İnsani Yardım Eğitimi ile başlayan AFAD Gönüllülerine yönelik saha eğitimi ilk yardım eğitimi ile devam etti, 24-28 Mayıs’ta gerçekleştirilen arama-kurtarma ve yangın eğitimi ile sona erdi.

AFAD Gönüllülerine yönelik başlayan İnsani Yardım Eğitiminde; İnsani Yardımın Tarihçesi, İnsani Yardım Sözleşmesi, Uluslararası ve Türkiye’deki İnsani Yardım Kuruluşlarından bahsedilerek, herkese eşit ve bilinçli bir yardım yapılması gerektiğinin altı çizildi.

İlk Yardım Eğitiminde; Genel İlk Yardım Bilgileri, Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi, Temel Yaşam Desteği ve Heimlich Manevrası eğitimleri verildi. Zaman zaman teorik, zaman zaman soru-cevap ve uygulamalı eğitim alan gönüllüler bu sayede bilgilerini pekiştirme fırsatı buldular.

Arama-Kurtarma ve Yangın Eğitimleri ile son bulan eğitimlerde,  gönüllüler ilk olarak malzemeleri tanıdı. Beton parçalama aracıyla yapay enkaz alanında uygulamalı eğitim gördü, son olarak enkaz altından afetzede çıkarmayı öğrendi.

Bir gönüllüyü afetzede varsayarak enkaz altından kurtaran gönüllüler, öncelikle enkazı göz ve el ile ardından sismik dinleme cihazıyla inceleyip afetzedeye ulaştı, ardından sağlık durumunu görevlilere incelettiler. Gerekli tedbirler alındıktan sonra ise sedyeye alarak enkaz dışında bekleyen sağlık görevlilerine teslim ettiler.

Arama-kurtarma faaliyetlerinde kullanılan tırmanma ve iniş malzemelerini de tanıyan gönüllüler kurulan düzenek ile eğitimi uygulamalı olarak öğrendiler. Bununla birlikte çadır kurma tekniklerini de AFAD’a ait depoda uygulamalı olarak gerçekleştirdiler.

Yangın Eğitiminde yangın ile yanmanın farkını,  yangın tüpünün içeriğini, yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında bilgilendirilen gönüllüler, yangın söndürmeyi uygulamalı olarak öğrendiler.

“İLK OLARAK İLİMİZ İLE BAŞLAYAN BİR PROJE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Eğitim sonunda gönüllülerle bir araya gelen Bolu İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cengiz Çavuş; “Hepinize eğitimlere katıldığınız için çok teşekkür ederiz, ayaklarınıza sağlık. Bir kusurumuz olduysa affola. Bu süreçten sonra sizlere bol bol rahatsız edeceğiz. Eğitimimiz diğer illerle de eş zamanlı olarak yürütüldü. Biliyorsunuz 2021 Afet Eğitim Yılı ilan edildi. Bundan dolayı Başkanlığımız tarafından ilk olarak ilimizden başlayacak, AFAD Gönüllülerine yönelik bir program hazırlamamız istendi. Uygun vakti olan gönüllülerimizle sürekli orada bir şeyler yapacağız. Bu süreçte de sizlerden destek bekliyoruz. Sonrasında da AFAD Gönüllü sisteminde aldığınız uzaktan eğitimlerde de yer alan “AFAD Gönüllüsü Nedir?” yazıldığında orada bazı sosyal sorumluluk projelerine de dahil olmamız gerekiyor. Örnek olarak kan verme, ağaç dikme, kamp gibi projeler ile sizlerle günü birlik aktiviteler yapmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

2 hafta boyunca devam eden AFAD Gönüllülerine yönelik saha eğitimi alan gönüllüler aldıkları eğitimlerin hayatın her alanında gerekli olduğunu ve çok verim aldıklarını vurgulayıp, memnuniyetlerini belirterek, eğitmenlere ve AFAD Bolu’ya teşekkür ettiler.

Bolu’da binde 12 ilk yardım eğitimi alan kişi olduğunu vurgulayan eğitmenler de, eğitimi alan kişi sayısının iyi düzeyde olduğunu ve bunun sevindirici olduğunu paylaştılar.

Editör: TE Bilisim