Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Erkoçoğlu, Türkiye'de uygulanan Çin aşısı CoronaVac ile ilgili merak edilen konular hakkında bilgiler vererek, “Biz bu aşıyı olduğumuzda koronavirüsü grip gibi hafif bir hastalık olarak geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

“aşıyı olduğumuzda grip gibi hafif bir hastalık şeklinde geçireceğiz”

Dünyanın korona virüs salgınına karşı tek çare olarak gördüğü Çin aşısı CoronaVac, kademeli olarak uygulanmaya devam ediyor. Hızlı atılan adımlara karşı aşı konusunda tereddüdünü, nedenlerini ve geçmiş aşılanma deneyimlerinin bugün ne anlama geldiğini açıklayan, Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Erkoçoğlu,  aşının hastalıklar karşısında çağın en güçlü silahlarından biri olduğunu vurgulayarak, “Koronavirüs aşısı çıktıktan sonra kafa karışıklığı oluştu. Şunu belirtmek lazım; Çin aşısı için açıklanan veriler hafif hastalıktan koruyan oranlardır. Ülkemizde yüzde 90, başka ülkelerde yüzde 50 oranında korunduğu açıklandı. Ağır hastalıktan yüzde 100 koruyor. Biz bu aşıyı olduğumuzda grip gibi hafif bir hastalık gibi geçireceğiz.  Ağır hastalıktan yüzde 100’e kadar koruduğunu söyleyebiliriz. Şuanda ruhsatı alınmış birçok farklı aşı var. Buna yeni aşılarda eklenecek, buy aşı sayıları giderek artacak. Ancak şuan hepimizin bildiği bir gerçek var. Elimizde hangi aşı var ise onu olabiliriz. Ve şuan elimizde Çin’den gelen CoranaVac aşısı var. Ağır hastalığa karşı yüzde 100 koruduğunu biliyoruz.  Sıramız geldiğinde elimizdeki aşıyı uygulamamız gerekiyor. Bir sonraki süreçte farklı aşılar temin edilirse bu seferde o aşı uygulanması gerekiyor.  Şuan bir tercih ya da bir seçenek sunma veya onumu olsam bunumu olsam gibi bir durum söz konusu değil. Bu aşıların hepsi ağır hastalıklardan koruma oranları yüzde 100’e yakın o noktada eşittirler” dedi.

“Ciddi bir yan etki beklemiyoruz”

Aşının olası yan etkilerinin neler olabileceği hakkında konuşan Erkoçoğlu, “Her aşının diğer aşılarda olduğu gibi sık yan etkileri vardır. Aşı yapılan yerde kızarıklık, ağrı, şişlik ve halsizlik gibi grip benzeri etkiler oluşturabilir. Bunun yanında ciddi bir yan etkisi yoktur. Zaten Çin’den gelen uygulanan aşı uzun yıllardır aynı yöntemle üretilmiş olan aşıdır. Ciddi bir yan etki beklemiyoruz. Hafif yan etkiler bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“18 yaş altı kişiler ve hamilelere yapılmamaktadır”

18 yaş altı kişilere ve hamilelere korona aşısının yapılamamasını dile getiren Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Erkoçoğlu, “Çocuklara ve hamilelere bu aşıyı uygulanmaması lazım. Bana en çok sorulan sorulardan birisi ise emziren anneye aşı uygulaması yapılır mı? Emziren annelerin bu aşıyı uygulanmasında hiçbir sakınca yoktur. Anneleri zaten korumamız gerekmektedir ki çocuğa bulaştırmasın.  18 yaş altı kişiler ve hamilelere yapılmamaktadır. Bu aşı 2 doz olarak uygulanmaktadır. 28 günü çok fazla uzatmamak gerekmektedir. Eğer bu süreyi uzatırsak bu sefer koruyuculuğun ortaya çıkacağı zamanı da uzatmış oluruz. Şuan zaten Bakanlığın vermiş olduğu tarihte o şekilde devam ediyor.  Koranavirüsü enfeksiyonu geçiren bireylerde genellikle önerilen zaman aradan en 3 ay geçmelidir. Yani enfeksiyondan sonra üç ay geçtikten sonra aşı olması önerilmektedir. Çünkü şunu bilmiyoruz enfeksiyonu geçirdikten sonra oluşan antikor ne kadar bağışıklığı devam ettiriyor bilmediğimiz için 3 ay sonra aşı uygulanmasını öneriyoruz. Şuan elimizdeki aşı yeni mutasyon geçirmiş virüse karşı ne kadar koruyacak bilmiyoruz. Bildiğimiz bir şey var ki şuanda aktif yayılan virüsün çoğu, elimizdeki aşının etkin olduğudur.  Onun için bu aşıyı olmamız gerekmektedir.  Eski virüsün oluşturmuş olduğu bu salgından kurtulmamız gerekmektedir.  7 ila 8 ay içerisinde mutasyonların görülebilmesi bunu olabileceğini gösteriyor. Ama mutasyon olması her zaman ortaya çıkan mutasyonun çok ağır seyredeceği anlamına gelmez. Bazen olumlu yönde mutasyonlarda olabilir. Virüs yapısı değiştirir, ama yeni değiştirmiş olduğu yapı ağır hastalık değil de hafif hastalık tablosu oluşturabilir.  Bunu tabi ki zaman gösterecek” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim