Sürücüler için sahip oldukları araçlar epey kıymetlidir. Özellikle konforu ve performansı artırmaya yönelik yatırım yapıldıysa, aracın hem maddi hem de manevi değeri daha da artar. Ancak piyasa koşullarında herkesin kendi aracına farklı fiyat belirlemesi sorunlara sebep olabilir. Bazıları hukuki açıdan çözümlemesi uzun zaman alabilen bu tarz durumların önüne geçmek için hayata geçirilen uygulamaya araç kasko değer listesi adı verilir. Resmî kurumlarca referans noktası kabul edilen liste, otomotiv dünyasındaki dinamiklere bağlı olarak belirli aralıklara güncellenerek kullanıma sunulur.

Araç Kasko Değeri Nasıl Belirlenir?

Listedeki odak noktası konumundaki araç kasko değeri; motorlu taşıtın markasına, modeline, kullanım amacına ve üretim yılına göre belirlenir. Hesaplama sonucu ortaya çıkan meblağ, aracın ortalama piyasa değerini ifade eder. Aracın sıfır olması durumunda, doğru değerin belirlenebilmesi için üretici ve ithalatçı firmalardan alınan fiyat listeleri göz önünde bulundurulur. Araç kasko değer listesi, sigorta şirketlerince rayiç bedel belirlenmesi esnasında referans alınan en önemli kaynak niteliği taşır. Liste ayrıca motorlu taşıtlar vergisinin ve taşıt kredilerinin belirlenmesi, kamu araçlarının kiralanması gibi işlemlerde esas kabul edilir.

Araç kasko değer listesi, 1987 yılından beri Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketi tarafından hazırlanmaktadır. Sigorta şirketlerinin ve araç sahiplerinin değerlemeye yönelik mağduriyet yaşamalarını engellemek amacıyla oluşturulan liste, yakın zamana kadar ayda iki kez yayımlanmaktaydı. Gerek duyulması halinde ise bu sayıda artışa gidilmekteydi. Ancak araç ve yedek parça fiyatlarının sürekli değişmesi nedeniyle 10 Haziran 2022 tarihi itibarıyla liste ayda 3 kez yayımlanmaya başlandı.

Araç Kasko Değeri Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Sahip olduğunuz motorlu taşıtın kasko değerini sorgulamak için çevrim içi hesaplama araçlarından faydalanabilirsiniz. Ürün portföyünde kasko sigortasına yer veren birçok sigorta şirketi, internet siteleri aracılığıyla hesaplama formlarını müşterilerinin kullanımına sunar. Formun ilgili alanlarına araç markası, model ve üretim yılı bilgilerini girerek saniyeler içerisinde sonuca ulaşabilirsiniz. Eğer aracınızın MTV tutarı, hesaplama sonucu çıkan kasko bedelinin %5’ini geçiyorsa vergi indirimi avantajından faydalanabilirsiniz. Bu avantajdan yararlanmak için bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurmanız yeterlidir.

Kasko değer listesinde son 15 yıla ait araçlara yer verilir. Dolayısıyla üretimi daha önceki yıllarda gerçekleştirilen araçlara yönelik sorgulama yapılamaz. 15 yaşından büyük araçların rayiç bedel değerlemesi için farklı bir yönteme başvurulur. Yani sigorta şirketi tarafından liste haricinde belirlenmiş bedeller esas alınır. İşlem yapılırken müşteri beyanı da göz önünde bulundurulur.

Kasko Değer Listesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Araç sahiplerinin kasko değer listesi ile ilgili dikkat etmeleri gereken iki temel nokta bulunur. Bunların ilki, listenin kapsamıyla ilgilidir.  Değer listesi, adından da kolaylıkla anlaşılabileceği gibi kasko rayiç bedelinin belirlenmesinde referans noktası konumundadır ve trafik sigortasını kapsamaz. Bu noktadan yola çıkarak aracınızı sigortalattığınız şirketin poliçede belirttiği rayiç bedeli belirlerken listeyi baz alıp almadığı kontrol edebilirsiniz. Herhangi bir hasar anında sigorta temsilcisi ile doğru bedelin kullanıldığını kontrol ederek bu farktan dolayı oluşacak maddi kayıpların önüne geçebilirsiniz.

Kasko değer listesi ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer konuysa, ikinci el araç satışına yöneliktir. Noter kanalıyla hazırlanan sözleşmede listedeki değer yazılmalıdır. Tıpkı kasko bedelinin belirlenmesinde olduğu gibi resmi sözleşmede; klima, jant, teyp gibi sonradan eklenen parça ve donanımlar fiyata eklenmez. Dolayısıyla araç alım ve satım sözleşmelerinde hangi bedele yer verildiğine odaklanmakta fayda vardır. Aksi halde çözümü mümkün olmayan maddi kayıplar gündeme gelebilir.

Editör: TE Bilisim