Yaşamın devamlılığı için önemli yere sahip olan balarılarının, insanlık ve dünya için taşıdıkları önemin hatırlanması ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla 20 Mayıs; Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Arı Günü” olarak ilan edildi.

Bu yıl beşincisi kutlanan 20 Mayıs Dünya Arı Günü’nün sloganı Türk Veteriner Hekimler Birliği tarafından “Arılar için, arı gibi çalış” olarak belirlendi.

DÜNYA İÇİN EL ELE

Arıcılık Okulu Platformu kurucularından Dr. Adem Turan, İnsanların tüketim alışkanlıkları göz önüne alındığında yaptıkları her türlü davranışlarından dolayı çevreye bırakılan olumsuz etkilerin hesaplanamayacak boyutta olduğunu, bu davranışların ise ufak bir çaba ile değiştirilebileceğini dile getirdi.

“GELECEĞE DAHA İYİ BİR DÜNYA BIRAKMAK MÜMKÜN”

Kullanılan tek kullanımlık plastik ya da kağıt malzemeler, hobi bahçelerindeki tarım ilaçları, sentetik giysiler ve sulara salınan mikroplastiklerin çevre için tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Turan; “Kolayca uygulanabilecek birkaç alışkanlık ve farkındalıkla geleceğe daha iyi bir Dünya bırakmak mümkün.  Bu konuda farkındalığın artması için Gıda ve Tarım Örgütü tarafından “ulaşılabilir/sürdürülebilir hedefler belirlendi” şeklinde konuştu.

NELER YAPILABİLİR?

Doktor Adem Turan, bireysel çalışmalarla da büyük farklar yaratılacağını belirterek “Yılın farklı zamanlarında çiçeklenen yerel bitkiler ekilmesi, bahçe ve balkonların çiçeklerle donatılıp, tarım ilacı kullanımından vazgeçilmesi, yerel üreticilerden bal satın alarak, modern kovan alımına destek olarak bireysel olarak yapılabilecekler arasında yer almakta” ifadelerine yer verdi.

“TEK ÜRÜN YERİNE ÇEŞİTLİLİĞE YÖNELMEK ÖNEMLİ”

Arıcılar ve çiftçiler olarak çeşitliliğinin gerekliliğin işaret eden Veteriner Hekim Adem Turan; “Mücadele yöntemlerimizde pestitis kullanımına azaltmalıyız ya da yöntemimizi değiştirmeliyiz. Tek tip ürün yetiştirmektense, birden fazla ürün yetiştirmeliyiz. Arıların ilgilisini çekebilecek ürünler ekmeliyiz” dedi.

TURAN, BAKANLIĞIN ÇEŞİTLİ FAALİYETLERİ ANLATTI

Dr. Turan, Hükümet ve İlgili Bakanlıklar olarak çeşitli faaliyetlerin arıcılık için önemli olduğu da dile getirerek; “Özellikle ekosistemleri ve biyolojik çeşitlilik konusunda faaliyet gösteren yereldeki STK gibi toplulukların karar alma süreçlerine katılımının teşvik edilmesi ve güçlendirilmesi, Arıcılık uygulamalarında kovan değişimi gibi etkinliklerin teşvikleri de dahil olmak üzere stratejik önlemleri uygulamak, Tozlaşma hizmetlerini izlemek ve değerlendirmek için ulusal ve uluslararası kuruluşlar, kuruluşlar ve akademik ve araştırma ağları arasındaki iş birliğini artırmak. İlgili mesleklerden “uzmanlık” çalışmalarını desteklemek” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim