Hamside av yasağı kalktı. Hamsinin boyları istenilen boyuta geldi. Balıkçılar uzun bir bekleyişin ardından ikinci kez vira bismillah dedi ağlarını Karadeniz’in bereketli sularına bıraktı. Bolu’da uzun yıllardır balıkçılık yapan Engin Yıldız, av yasağı ile birlikte hamsinin yetersiz olduğunu söyledi. Yıldız, Hamsi avcılığında tedbirlere uyulmasının öneminde değindi.

Haber: Aslı Akış

Hamsi avı yasağı geçtiğimiz günlerde sona erdi. Bu gelişmenin ardından hamsiler tekrar tezgahlara geri döndü. Hamsi fiyatları av yasağının kalmasıyla düşüşe geçti.  İhsaniye Mahallesi’nde kurulan halk pazarında hamsi fiyatının 30 liraya kadar düşmesi vatandaşların yoğun talebine neden oldu. Bolu pazarında balık tezgâhlarında, Mezgit’in kilosu 20-30 TL, İstavrit’in kilosu 25-30 TL, Barbun 40-60 TL, Çinekop 70 TL, Uskumru 20 TL, Akçakoca Palamutu’nun tanesi ise 12,5 TL’den satışa sunuldu.

“FİYATLAR DÜŞSÜN, SÜRÜM YAPALIM, BOL SATALIM”

Uzun yıllardır balıkçılık yapan Engin Yıldız, şu anda fiyatlarda çok fazla bir düşüş yaşanmadığını dile getirerek; “İğne Ada’dan Kefken’e kadar olan bir bölümde yasaklar kalktı. Yeterince balık yok. Balık denizde havanın sertliğinden dolayı açık yaptı balık çıkmıyor. Söylendiği kadar bir bolluk söz konusu değil.  Fiyatlar yüksek.  Biz istiyoruz ki fiyatlar 15-20 TL’ye düşsün. Sürüm yapalım, bol satalım halkımız da istediği kadar alabilsin” şeklinde konuştu.

“HAMSİNİN KULAĞINA KAR SUYU KAÇTI AMA HAMSİ DE KAÇTI”

Yıldız, Hamsinin gelecek yıllarda daha büyük olması için av yasağının doğru bir önlem olduğuna dikkat çekerek; “Hamsinin kulağına kar suyu kaçtı ama kaçtığı gibi hamsi de kaçtı. Şu anda çıkan balık yetersiz.  Bu önlem gelecek yıl için güzel bir önlem. Bu yasak verimlerini gelecek yıl alabiliriz. Şu anda 9 cm altındaki hamsi tutması yasak. Biz göre aslında yasağın daha önce gelmesi gerekiyordu. Bu emaneti gelecek kuşaklara taşıyabilmek için daha sıkı tedbirler alınması gerekli. İstavrit, mezgit, barbun olsun bunlar trolla avlanan balıklar. Bu balıklar tutulduğunda bol tutulmadığı için gelecek yıllarda fazla olabiliyor bu da tezgahlara yansıyor.   Hamsi yemede çekildiği için çok tonajlı bir şekilde bu da azalmaya neden oluyor. Piyasada daha çok yemelik balık çekiliyor” ifadelerini kullandı.

“ŞU ANDA HAMSİ ZAMANI”           

Pazarda balık alan Fahri Gündüz ise; “Geçtiğimiz hafta 50 TL’den satılan hamsi  bu hafta 30 TL. Bir aydır yasak vardı hamsi yoktu. Şu anda da hamsi zamanı. Vatandaş da yoğun ilgi gösteriyor.  Bizde paramız kadar aldık.  Çoluk çocuk yiyeceğiz afiyetle” dedi.

Editör: TE Bilisim