Balkanlarda, Arnavutluk, Bulgaristan, Yugoslavya, Romanya, Yunanistan ve Türkiye’nin toprakları bulunmaktadır. Balkan topraklarında Macar, Dalmaçyalı, Slav, Sırp, Romen, Bulgar, Makedon, Karadağlı, Rum ve Türkler yaşamaktadır.

Bölge siyasî ve stratejik özelliği nedeniyle Avrupa büyük devletlerinin çıkar çatışmalarına sahne olmuştur. Osmanlı Devleti’nin güçlü olduğu devirler dışında Balkanlar, coğrafî, tarihî, etnik ve dinî nedenlerle parçalanmış şekilde kalmıştır. Bu özelliğinden yararlanılan Balkanlarda, I. Dünya Savaşı çıktığı esnada çatışmalar ve ayaklanmalar çıkarılmıştır. Büyük devletlerin peşinde I.Dünya Savaşı’na katılan Balkan devletleri, savaş sonrası parçalanmış olarak ortaya çıkmıştır.

1930’larda Almanya’da Nazi Partisi’nin iktidara gelişi, Avrupa devletlerinin silahlanma yarışına girmeleri ile İtalya’nın Akdeniz ve Balkanlarda izlediği yayılmacı politika, Balkan ülkelerinin yakınlaşmasını sağladı.

Lozan Antlaşması’ndan sonra Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler, nüfus değişimi, Ortodoks patriğinin seçimleri nedeniyle düzelmemişti. İki ülke arasındaki gerginlik 1929’a kadar devam etti. 1930’ dan sonra Türk-Yunan ilişkileri düzeldi. Öyle ki Venizelos, 12 Ocak 1934’te Nobel Ödülü Komitesi Başkanlığı’na müracaat ederek Atatürk’e barış ödülü verilmesini teklif etti.

Türkiye’nin Balkanlarda mevcut durumu korumaya yönelik bir siyaset izlemesi nedeniyle Romanya Türkiye’ye yaklaştı. 1933’te Romanya ile Türkiye arasında dostluk antlaşması imzalandı. 1938’te Romanya Kralı II. Carol İstanbul’a gelerek Atatürk’ü ziyaret etti.

Balkanlarda barış politikası izleyen Türkiye 1925’te Yugoslavya ile dostluk antlaşması imzaladı. İstanbul’a gelen Yugoslavya kralı Alexandre ile Atatürk, Balkanlarda barış ve işbirliği konusunda görüşme yaptı. Bu ilişkiler karşılıklı olarak gelişti. Başbakan İnönü 1937’de Belgrat’ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında yapılan görüşmelerde Balkan birliği üzerinde duruldu.

Balkan Savaşları sırasında Osmanlı Devleti ile Bulgarlar arasındaki ilişkiler bozulmuştu. Fakat I.Dünya Savaşı’nda ikisi de müttefik devletler içinde yer aldı. Savaştan sonra Bulgaristan Türkiye ile barış içinde yaşamak istedi. 1925’te Türk-Bulgar Dostluk Antlaşması yapıldı. Bulgaristan, Balkan devletleriyle saldırmazlık konusunda anlaşırken kuvvete başvurmamayı da kabul etti.

Türkiye 1926’da, Balkan Devletleri arasında güvenlik sisteminin kurulması yolunda girişimde bulundu.

Mussolini, Mart 1934’te İtalya’nın geleceğinin Afrika ve Asya’da olduğunu ifade etti. İtalya’nın bu sömürgeci yaklaşımından Türkiye aşırı derecede rahatsız oldu. Türkiye; Balkan Paktını, özellikle İtalya’ya karşı bir güvenlik unsuru olarak görüyordu.

Türkiye’nin girişimleri sonunda 9 Şubat 1934’te Türkiye, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya arasında Balkan Paktı kuruldu ve bu ülkeler arasında güvenlik hükümlerini içeren pakt taraflarca imzalandı. Bu paktın amacı Balkan ülkelerinin sınırlarını tehdit eden güçlere karşı birlik içinde olmaktı. Bu sırada Balkan Paktı’nın dört üyesi ortaklaşa savunmada anlaştı. Pakta göre taraflar sınırlarını karşılıklı olarak güvence altına almayı kabul etti.

Balkan Anlaşmasının maddeleri şunlardır;

- Türkiye, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya, kendi Balkan sınırlarının güvenliğini karşılıklı olarak güvence altına alacaklardır.

- Taraf ülkeler çıkarları aleyhinde ortaya çıkacak gelişmeleri aralarında müzakere edecekler, hiçbir taraf ülke, pakta taraf olmayan herhangi bir Balkan ülkesine karşı, önceden haber vermeksizin bir siyasal eylemde bulunmayacaktır.

- Antlaşma, taraf ülkelerin tamamı imzalar imzalamaz yürürlüğe girecek ve en kısa sürede onaylanacaktır. Antant, her Balkan ülkesine açık olacak ve katılım, imzacı devletlerin onayı ile mümkün olacaktır.

Balkan Paktının Türkiye’ye sağladığı en büyük kazanç, pakt üyelerinin, Montrö Konferansı’nda Türkiye’yi desteklemeleri olmuştur.

Taraflarca imzalanan Balkan Paktı, II. Dünya Savaşı’na kadar Balkanlarda barışın garantisi oldu.

07 ŞUBAT

1921- Fransızlar tarafından kuşatma altında olan Antep, top atışına tutuldu.

1924- Nezihe Muhittin'in başkanlığında Türk Kadınlar Birliği kuruldu.

1929- ''Hilaliahmer'' (Kızılay) günü, Türkiye'de ilk kez kutlandı.

1952- Türk Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsaları Birliği kuruldu.

1973- TBMM'de kabul edilen yasayla ''Maraş'' iline ''kahramanlık'' unvanı verilerek, adı ''Kahramanmaraş'' oldu.

1996- Dominik Cumhuriyeti'nin turistik kenti Puerto Plata açıklarında ''Bir-Gen Air'' adlı Türk şirketine ait yolcu uçağı, Atlas Okyanusu'na düştü. 176 yolcu ve 13 mürettebattan kurtulan olmadı.

2006- FIFA Disiplin Kurulu, Türkiye-İsviçre maçında çıkan olaylar nedeniyle (A) Milli Takıma 6 maç saha kapatma ve seyircisiz oynama ile 200 bin İsviçre Frangı para cezası verdi. Kurul ayrıca, futbolculardan Emre ve Alpay'ı 6, Serkan Balcı'yı 2 maç, çalıştırıcı Mehmet Özdilek'i de 1 yıl hak mahrumiyetiyle cezalandırdı. Daha sonra Tahkim Kurulu, (A) Milli Takımın cezasını 3 maç saha kapatma ve seyircisiz oynama, Emre'nin cezasını da 4 maça indirdi.

08 ŞUBAT

1919- Fransız işgal orduları başkomutanı General Franchet d'Esperay, Sirkeci'den Beyoğlu'na kadar beyaz at üzerinde top atışları ve bando eşliğinde, Rum tezahüratı ile yürüdü.

1920- Urfa ve Maraş'ta direnişler devam ediyor. Urfa'da Ali Saip Bey'in önderlik ettiği kuvvetler, Fransızlara büyük kayıplar verdirdi.

1921- Antep’e, T.B.M.M. tarafından ‘Gazi’ unvanı verildi.

1935- Milletvekili seçimlerinde, Türk kadını ilk kez seçme seçilme hakkını kullandı. Meclise 18 kadın milletvekili girdi.

1985- Hisarbank, İstanbul Bankası ve Odibank'ın 66 yöneticisinin mallarına tedbir konuldu. Mallarına tedbir konulan bankacılar arasında Ömer Çavuşoğlu, Ahmet Kozanoğlu, Melih Saydam, Özer Uçuran Çiller de bulunuyor.

1990- Amasya'nın Merzifon İlçesi'ndeki Yeniçeltek Kömür İşletmesinde grizu patlamasında 68 kişi öldü.

2004- Türk pop müziği sanatçısı Cem Karaca kalp krizi sonucu vefat etti.

2006- Danıştay, okula geliş gidişlerinde türban takan bir öğretmenin, anaokuluna müdür olmasını sakıncalı buldu. Gerekçede, ''Anayasaya göre, çağdaş eğitim-öğretim esaslarına dayanan düzenin, laiklik ilkesinin göz ardı edildiği bir ortam olmasının mümkün olmayacağı'' belirtildi.

09 ŞUBAT

1621- İstanbul Boğazı dondu. Eminönü'nden Üsküdar'a yürüyerek geçilebildi.

1920- Fransızlar, Maraş'tan çekilmeye ve Adana bölgesini boşaltmaya başladı.

1934- Türkiye, Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya arasında ''Balkan Paktı'' imzalandı.

1968- Türkiye'de ilk kadın trafik polisi göreve başladı.

2001- Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığına ait Hava Pilot Teğmen Ayfer Gök komutasındaki F-5A uçağı, eğitim uçuşunda Karaman'ın Ermenek ilçesi yakınlarında düştü. Pilot Teğmen Gök, ''ilk kadın şehit pilot'' oldu.

2021- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''2023’te Ay’a gideceğiz'' dedi.

10 ŞUBAT

1962- Doğu-batı arasında casus değişimi yapıldı: Sovyetler Birliği'nde hapis cezası alan Amerikalı pilot Gary Powers, ülkesine verildi.

1969- ABD 6. Filosuna bağlı gemiler İstanbul'a geldi. Üniversite öğrencileri protesto düzenledi.

1979- Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesinde Türkiye'de ilk kez bir buçuk aylık bebeğe açık kalp ameliyatı yapıldı.

2011- Yargıtay'ın daire sayısı 32'den 38'e, üye sayısı 250'den 387'ye; Danıştay'ın daire sayısı 13'ten 15'e, üye sayısı ise 95'ten 156'ya çıkarıldı.

11 ŞUBAT

1926- Siirt Milletvekili Mahmut Bey'in (Soydan) kurduğu Milliyet gazetesi yayına başladı.

1936- İstanbul'da kar fırtınası: Binalar yıkıldı, 120 kadar tekne battı ve Unkapanı Köprüsü parçalandı.

1945- İngiltere Başbakanı Sir Winston Churchill, ABD Cumhurbaşkanı Franklin Roosevelt ve Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Josef Stalin'in bir araya geldiği, 4 Şubatta başlayan Yalta Konferansı sona erdi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında, dünya düzeninin esasları belirlendi.

1953- İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ''Gericilikle Savaşım'' için ''Ulusal Dayanışma Cephesi'' kurmayı kararlaştırdı.

2011- Mısır'da 30 yıldır iktidarda olan Hüsnü Mübarek, 18 gündür devam eden protesto gösterileri ardından istifa etti.

12 ŞUBAT

1919- Çerkez Ethem, eski İzmir Valisi Rahmi Bey'in oğlunu fidye karşılığı kaçırdı.

1920- Maraş, Fransız işgalinden kurtuldu.

1937- Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ev, Selanik Belediyesince sahibinden satın alınarak Atatürk'ün emrine tahsis edildi.

1971- Türk Otomobil Fabrikası AŞ'nin (TOFAŞ) Bursa'daki otomobil fabrikası, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve

Başbakan Süleyman Demirel'in de katıldığı törenle açıldı. Fabrika, Fiat lisansıyla ''Murat 124'' tipi otomobillerin üretimine başladı.

1994- Tuzla tren istasyonunda çöp kutusuna teröristlerce yerleştirilen saatli bomba patladı: 5'i yedek subay,

biri sivil 6 kişi öldü; aralarında sivillerin de bulunduğu 29 kişi yaralandı.

13 ŞUBAT

1925- ''Şeyh Sait Ayaklanması'' başladı.

1960- Fransa, BM ile ABD'nin itirazlarına rağmen Büyük Sahra'da atom bombası patlattı.

1961- 7 yeni parti kuruldu. Yeni Türkiye Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Millete Hizmet Partisi, Güven Partisi, Müsavat Partisi, Muhafazakâr Parti ve Cumhuriyetçi Parti.

1975- Kıbrıs Türk Federe Devleti ilan edildi.

1995- İlk Türk Füzesi, Konya-Karapınar Füze Fırlatma Üssü'nden başarıyla fırlatıldı.

2014- Dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali ABD’ de devreye girdi. 300.000 aynadan oluşan güneş santralinde 392 megavat elektrik üretmesi planlanıyor.