İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), çöken yöresel ürünler pazarıyla ilgili, “Kalıp altındaki çelik teleskop direklerin bazılarının hasar alarak çökmeye neden olduğu saptanmıştır” dedi.

Haber: Cansu Gürz

Kılıçarslan Mahallesi'nde, 2021 Eylül ayında Bolu Belediyesi tarafından temeli atılan, yöresel ürünler pazarı inşaatında yapım çalışmaları devam ederken, binanın bir bölümünde çökme meydana geldi. Olaydan işçiler yara almadan kurtulurken, inşaatın büyük kısmında hasar oluştu. Enkazın kaldırılması için çalışma başlatılırken, oluşan zararın ve sebebinin belirlenmesi için bilirkişi tarafından inceleme yapıldı.

“HATANIN TESPİTİ İÇİN BİLİRKİŞİLER TALEP EDECEĞİZ”

İnşaat alanında incelemelerde bulunan yüklenici firma yetkilisi Nadir Gürkan Yetkin, “İnşaat devam ettiği sırada projenin ikinci kısmına geçmiştik. Burada projeye yönelik iki tane farklı kotlarda döşeme var. Birinci döşemeyi Ramazan’dan önce dökmüştük. Ters kirişlerin betonunu atıp emniyete almak istiyorduk. O esnada iki kolonun olduğu kısmın birleşim noktalarındaki döşeme normal kolondan sıyrılıp aşağı indi. Kalıp hatası deniliyor ama diğer yerler hala duruyor. Bunun sebebi ciddi bir konsol var. Bu konsol inanılmaz derecede zorlanıyor. Hasarın ipuçları bunu doğrular nitelikte. Bizim sevindiğimiz nokta kimsenin yaralanmaması. Bölgeyi temizledikten sonra teknik arkadaşlarla istişare edip projeye nasıl devam edeceğimize karar vereceğiz. Hatanın tespiti için bilirkişiler talep edeceğiz. Durum ortada, daha beton bile atamamıştık” dedi.

İMO BOLU TEMSİLCİLİĞİ İNCELEDİ

Bolu İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada, “Kılıçarslan Mahallemizde geçen sene Eylül ayında temeli atılan ve Bolu Belediyesi tarafından yaptırılan Yöresel Ürünler Pazarı yapım çalışmaları devam ederken 13 Mayıs 2022 tarihinde binanın bir bölümünde çökme meydana gelmiştir. Olaydan işçiler yara almadan kurtulurken yapım aşamasındaki binanın bir bölümünde hasar meydana gelmiştir” ifadeleri kullanıldı.

“DEPREM YÖNETMELİĞİ’NE UYGUN OLDUĞU GÖRÜLMÜŞTÜR”

Yapıdaki incelemenin tarafsız olarak gerçekleştirildiğini belirten Bolu İMO, “Yapının statik projesi, 2018 yılında yayınlanmış Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği mevzuatına göre hazırlanmış olup Bolu Belediyesi İmar Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılmıştır. Yapının projesi; farklı kotlarda döşemeler ve konsol kirişler barındıran zor bir proje olmasına rağmen proje müellifi yaptığı tasarımdaki betonarme elemanların hesap raporlarını ruhsat ekinde Bolu Belediyesi’ne eksiksiz olarak teslim etmiştir. Ve bu hesap raporları tarafımızca incelenmiş ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne uygun olduğu görülmüştür. Projenin özellikli bir proje olmasından dolayı sahadaki uygulamasında titiz ve itinalı bir çalışma gerekmektedir” açıklamasında bulunuldu.

KAZA SEBEBİ BELLİ OLDU

İMO Bolu Temsilciliğinin yaptığı incelemeler sonucunda kaza sebebine dair şu açıklama yapıldı:

“Sahada yaptığımız incelemelerde, kalıp altındaki çelik teleskop direklerin bazılarının hasar alarak çökmeye neden olduğu saptanmıştır. Bu kaza sonucunda maddi hasar dışında herhangi bir yaralanma veya can kaybının olmaması sevindiricidir.”

Editör: TE Bilisim