Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) 26. Olağan genel kurulu Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Tek liste halinde yapılan seçimlerde mevcut BESOB Başkanı Tahir Gayret güven tazeledi.        

Haber: Aslı Akış – Yasin Celal Torun

Bolu TSO Konferans Salonunda gerçekleştirilen genel kurula, AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, Ticaret İl Müdürü Ersin Terzi, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, oda başkanları ve üyeler katıldı.

Divan Başkanlığını Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun’un yaptığı olağan genel kurul Saygı Duruşunun ardından İstiklal Marşının okunması ile başladı. Genel kurulda faaliyet raporu, denetim raporu, bilanço, gelir gider cetveli okundu ve oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.

BESOB Olağan Genel Kurulunda gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından konuşmalara geçildi.

“12 YILDIR VERDİĞİNİZ YETKİYLE ÇALIŞTIM”

Kongrenin açılış ve selamlama konuşmasını yapan mevcut başkan Tahir Gayret; “12 yıldır, Tabiatın Kalbi Bolu’da siz değerli üyelerin ve halkın ders ve sıkıntılarını çözebilmek için verdiğiniz yetkiyi değerli yönetim, denetim be disiplin kurulum ile yerine getirmeye çalıştım.  Eksikliklerimiz olmuştur. 2 yıl pandemiden dolayı elimiz kolumuz kurudu ama hepsi bitti geçti.” dedi.

“HEM BELEDİYE OLARAK HEM DE ESNAFLARIMIZ OLARAK PANDEMİDE ÇOK SIKINTILAR ÇEKTİK”   

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir; Esnaflar ile Bolu Belediyesi olarak pandemi döneminde yaşanan sıkıntıları dile getirerek durumu örnekle özetledi. Özdemir;  “Hem belediye olarak hem de esnaflarımız olarak pandemide çok sıkıntılar çektik. Tam pandemi bitti her şey düzgün derken bu sefer ekonomik krizle karşı karşıya kaldık şimdi de onunla boğuşuyoruz. Peki ben bunu nereden biliyorum? Benim eşim Esnaf Sanatkarlar Odası’na kayıtlı. Tabi her akşam o sıkıntıları ben kendisinden dinliyorum. Pandemi süresinde gerçekten çok büyük sıkıntı çektik; hem personeli mağdur etmeme hem kazanç sağlama hem SSK, hem vergilerin ödenmesi açısından çok büyük stresli günler geçirdik. Ne SSK’mızı ne vergimizi hiç birini ödeyemedik. Öteledik, erteledik, dedik ki ilerde öderiz. Devletimiz o konuyla ilgili kanunlar çıkarttı, erteledik fakat bu seferde biraz önce belirttiğim gibi kriz kapıda, yine aynı şekilde aynı durumla karşı karşıyayız.” İfadelerini kullandı.

 “PANDEMİ DÖNEMİNDE KİRACILARIMIZDA KİRA BEDELİ ALMADIK”

Tabi belediye olarak da esnafımızın sıkıntılı olduğunu görüyoruz. Nasıl görüyoruz, bizim de birçok kiracımız var. Hükümetimiz belediye meclislerine pandemi dolayısıyla kiracılarla ilgili karar bırakarak; “isterseniz erteleyebilirsiniz, isterseniz almayabilirsiniz” dedi. İlk önce çalışma yapan belediyelerden biri biz olduk. Kendi kiracılarımızdan pandemi süreci içerisinde, çıkan kanun çerçevesinde kira almadık. Ancak hala ödeyemiyorlar, hala bir beklenti içerisindeler.”  diye konuştu.

“AHİLİK DAĞITAN DEĞİL TOPLAYANDIR, YIKAN DEĞİL YAPANDIR”

AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, binlerce yıldır devam eden ahilik kültürünün öneminden bahsederek; “Asırlar boyunca Anadolu’da devletler kurulmuş yönetimler değişmiştir ancak binlerce yıllık birikimiyle esnaf ve sanatkârlarımız daima bu toprakların harcı olmaya devam etmiştir. Ahi her şeyde, her yerde ve çağda denge ve güzel tutturandır. Dağıtan değil, toplayandır, yıkan değil, yapandır. Zaman ve mekândan bağımsız bir değer olan ahiliğin bu tarifi en derin şekilde yaşandığını gördüğümüz sosyal adaletsizliklerin, vicdanları yaralayan görüntülerin milletimiz içinde ana nedenlerinden biridir” şeklinde konuştu.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE ESNAF VE SANATKARLARIMIZIN YANINDA OLDUK”

Milletvekili Aydın, koronavirüs salgını döneminden en çok etkilenenlerin başında esnafların geldiğini anımsatarak devletin verdiği desteklerden bahsetti. Aydın;  “Bu süreçten olumsuz etkilenen kesimlerin başında elbette esnaf ve sanatkarlarımız geliyor. Devlet olarak verdiğimiz desteklerle bu zorlu dönemde sizlerin yanında olmaya gayret ettik. Bu kapsamda salgın döneminde ticari faaliyetlerde olumsuz etkilenen ticaret erbabımıza gelir kaybı ve kira olarak 4 ay süreyle biner liralık hibe desteği sağladık. Türkiye genelinde verilen destek tutarı 4.6 milyar lirayı aşmıştır. Bunun yanında yaklaşık bir yıl önce gelir vergisi mükellefi esnaf ve sanatkarlarımız ile gerçek kişi tacirlerimize dahil oldukları gruba göre 5 bin ve 3 bin lira arasında yeni bir hibe desteği daha sağladık. Bu desteğin toplam tutarı da 4,3 milyar lira civarındadır.” İfadelerini kullandı.

“VİCDANI, AHLAKI VE DEĞERİ OLMAYANLARA NE DESENİZ BOŞTUR”

Salgının küresel boyuttaki etkilerinin yavaş yavaş azaldığını da aktaran Aydın, fiyat artışlarında yaşanan haksızlığa değindi. Aydın;  “Esnaf ve sanatkârlarımızın kredi kefalet odalarına olan toplam borçlarını da yeniden yapılandırdık. Salgının küresel anlamda dengeleri bozan ve fiyatları etkileri yeni yeni atılırken, bu defada Karadeniz’in kuzeyindeki krizin ağır sonuçlarıyla karşı karşıya kalınmaktadır. Bu durum ülkemizi de etkilemiştir. Lakin bu tür sorunların çoğu hukuki değil, ahlaki sebeplere dayandığı için yaptırım imkanları da sınırlıdır. Vicdanı, ahlakı ve değeri olmayanlara ne deseniz boştur. Bu elimiz, kolumuz bağlı şekilde yaşanan rezaletlere seyirci kalacağımız anlamına da gelmez” diye konuştu.

“KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYEN GİRİŞİMCİLERE DESTEKLERİMİZ DEVAM EDİYOR”

Fiyatları, stokçuluk veya anlaşma yoluyla haksız şekilde yükselterek vatandaşların mağduriyeti pahasına fahiş kazanç elde etme peşinde olanlara verilen cezaları artırdıklarını da kaydeden Milletvekili Aydın;  “İnternet siteleri üzerinden satış yapan platformlara da ciddi düzen veriyor, belirli sınırlamalar getiriyoruz. Kendi işini kurmak, yaygınlaştırmak, büyütmek isteyen girişimcilerimize özellikle kadın girişimcilerimize verdiğimiz destekleri arttırıyor ve geliştiriyoruz. Çeşitli iş başı istihdam projeleriyle öncelikle gençlerimizin hem meslek öğrenmelerini hem de kazanç sahibi olmalarını sağalmaya çalışıyoruz. İhracata yönelik yatırımlara yerli makine kullanımı, kısmi yurt dışı finansmanı ve bölgesel teşviklere ilave olarak yıllık %9’a varan faiz oranıyla Türk Lirası cinsinden uzun vadeli finansman imkanı getiriyoruz. Bu yapılan yatırımlar, yardımlar, destekler, teşvikler aslında benim size anlatacağım değil sizin birebir yaşayıp şahsen yaşayıp gördüklerimiz.” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra seçime geçildi. 178 delegeden kullanılan oyun 126’sını alan Tahir Gayret, yeniden 4 yıllık süreyle Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkanlığı görevine seçildi.

Tahir Gayret’in yönetim kurulu üyeliğine; Selahattin Ayen, Mahmut Koçak, Mustafa Kalaycı, Orhan Fırat

Denetim Kurulu üyeliğine;  Abdullah Güler, Burhan Eröz, Murat Abak

Disiplin Kurulu üyeliğine; Mustafa Altındal, Kemal Ünalan, Tekin Eser seçildi.

Editör: TE Bilisim