Ayman Yaylası yakınına yapılacak taş ocağı için hazırlanan bilirkişi raporunda, ÇED gerekli değildir kararının uygun olmadığı ve üretim izninin iptal edilmesinin yerinde olacağı belirtildi.

Özel Haber: Oğuzhan Eke

Bolu’nun Seben İlçesi sınırları içerisinde yer alan, Kıbrıscık yolu üzerindeki Ayman Yaylası yakınına yapılacak taş ocağına karşı yayla halkı tarafından hukuki süreç başlatıldı. Taş ocağı çalışması için ara karar olarak “Yürütmeyi Durdurma” verilirken, dava kapsamında alanda inceleme yapan bilirkişilerin raporu da tamamlandı.

PATLATMALAR ELEKTRİK HATTINI ETKİLEYEBİLİR

İncelemeler sırasında, taş ocağında yapılacak patlatmanın etkileri üzerine de duruldu. Patlatmanın yerleşim yerleri haricinde, alandaki yüksek gerilim hattına da zarar verebileceği, bu nedenle elektrik kesintisi, yangın gibi durumların oluşabileceğine dikkat çekildi.

DOĞAL YAŞAM VE HAYVANCILIK ETKİLENECEK

Maden ocağının çevreye etkilerinden birisi olan toz yayılımı hakkında da raporda fikir beyan edildi. Tozun bölgedeki hayvancılığa etki edeceği, hayvanların süt veriminde olumsuzluğa neden olacağı ileri sürüldü. Ayrıca yabani hayvanların yaşam alanlarının daralacağı vurgulandı. Öte yandan bölgedeki Sarı Çam ağaçlarının kesilmesinden bahsedilerek, günümüzde ağaçların korunmasının büyük bir önemi olduğu dile getirildi.

ÖNCEDEN AÇILMIŞ OCAKLAR KULLANILABİLİR

Raporda dikkat çekilen başka bir husus ise bölgedeki diğer taş ocakları oldu. Bilirkişi, Seben Taşlıyayla Göleti ve Sulama Projesi için bölgedeki önceden açılmış taş ocaklarının kullanılmasının mümkün olduğunu belirtildi.

ÇED GEREKİ DEĞİLDİR KARARI UYGUN DEĞİL

Taş ocağı hakkında verilen “ÇED gerekli değildir” kararı hakkında ise ocağın çevresel etkilerinin yeterince değerlendirilmediği gerekçesiyle yerinde olmadığı ifade edildi. Ayrıca üretim izninin iptalinin uygun olacağı da bilirkişi raporunda yer aldı.

 

Editör: TE Bilisim