Bolu Belediyesi kuruluşunun 144’üncü yıl dönümünü Hisar Tepesi Kültür Merkezinin açılışını yaparak kutladı.

Haber: Oğuzhan Eke – Burhan Yeşiltaş

Bolu tarihinin en önemli noktalarından olan Hisar Tepesi’nde bulunan Hisar Tepesi Kültür Merkezinin açılışı, Bolu Belediyesinin 144’üncü kuruluş yıl dönümünde düzenlenen törenle gerçekleşti. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Belediyesi Eski Başkanları Necdet Gören ve Yüksel Ceylan ile ilçe belediye başkanları, başkan yardımcıları ve vatandaşların yer aldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunuşuyla başladı.

“TÜRKİYE’DE KURULMUŞ EN ESKİ 16 BELEDİYEDEN BİR TANESİ”

Açılış konuşmasını Bolu Belediye Başkanı Özcan yaptı. Bolu Belediyesinin tarihine değinen Özcan, “Bizim için önemli bir gün. Geçen yıl kapsamlı bir çalışma yaptırmıştım. Bizim Belediye’miz tam olarak ne zaman kurulmuş belli değildi. Türkiye’nin en eski belediyelerinden biri olduğu belli ama tam olarak ne zaman kurulduğu belli değildi. Mecliste Osmanlıca arşivleri tarattım, bu taramalar sonucunda şunu gördüm, Bolu Belediyesi 5 Ekim 1877 yılında kurulmuş. Yani bugün belediyemizin kuruluşunun 144’üncü yıl dönümü. Türkiye’de kurulmuş en eski 16 belediyeden bir tanesi. İlk belediyeler 1867’de kurulmuş 6 tane belediye. Sonra 1877’de kurulan 10 belediyeden bir tanesi burası. Aslında burası Ankara Belediyesinden eski bir belediye” dedi.

“HER 5 EKİM’DE BİR ETKİNLİK YAPACAĞIZ”

Her 5 Ekim’de etkinlik yapacaklarını hatırlatan Özcan, binaya ilişkin, “Her 5 Ekim’de bir etkinlik yapacağız’ demiştik. Geçen yıl Necip Fazıl Kültür Merkezini açmıştık. Bugün de burayı açalım dedik. Burası 1990 yılında tescil edilmiş bir bina. Tescilde geç kalınmış bir bina. 4 kat ve 914 metrekarelik kullanım alanına sahip. Sayın Salim Kartal’a ait bir bina. Ancak Salim Bey, burayı alıp yaptıktan sonra maalesef bir türlü kullanmadı. Atıl durumdaydı. Bu bölgenin dokusuna da son derece uygun bir yapısı vardı. Biz burayı kendisinden kiraladık, ‘Kültür merkezi olarak değerlendirmek istiyoruz’ dedik. Kendisinden 10 yıllığına burayı kiraladık” ifadelerini kullandı.

“ALT KATINA TURİZM KOMİSYONUMUZ TAŞINACAK”

Bolu’nun tanıtımında önemli rol oynaması beklenen turizm komisyonunun da binaya taşınacağını dile getiren Özcan, “Bakımını falan da yaptık. Sadece alt katına turizm komisyonumuz taşınacak. Bolu’nun tanıtımına verdiğimiz önemi göstermek için. En güzel bölümünü turizm tanıtım komisyonumuza vereceğiz. İnşallah faydalı işlevlerde bulunacağız. Üst katlarda da birinci kat gençlik merkezi, okuma salonu. İkinci kat kültür merkezi, birinci katta binden fazla yerli ve yabancı yayımlar, eski gazete arşivleri ve gençlerin interneti ücretsiz kullanabileceği ders çalışabileceği, huzurlu bir mekâna dönüştürüldü” diye konuştu.

“KURSLAR İÇİN İKİNCİ KATIMIZ DİZAYN EDİLDİ”

Kültür merkezinin içeriğine ilişkin bilgi veren Özcan, “Sekiz ilçemizin kültürel ve sosyal değerleriyle, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımızın yaşatılması ve yaşaması amacıyla, açılacak kurslar için ikinci katımız dizayn edildi. Üçüncü katımız Köroğlu Müzesi olarak dizayn edildi. Türk Dünya’mızın ve Bolu’muzun halk ozanı ve kahramanı, aynı zamanda Bolu’muzun markası haline gelmiş Köroğlu’muzun yerli ve yabancı ressamlar tarafından yapılmış 200’den fazla basın yayım kaynağı ve resimler göreceksiniz. Dördüncü katta da yönetici odamız bulunmakta” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından edilen dua ile kurdeleme kesimi yapıldı. Protokol üyeleri ve vatandaşlar daha sonrasında açılışı gerçekleştirilen Hisar Tepesi Kültür Merkezini inceledi.

Editör: TE Bilisim