Küresel ısınma ile mücadele noktasında proje hayata geçiren altı ortaokul öğrencisi Matematik Öğretmeni Çiğdem Doğan’la beraber, Bolu Belediyesi’ni ziyaret etti. Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Gülden Özaydın’ın, Bolu Belediyesi’nin öğrencilere destek vereceğinin sözünü verdi.

Bolu 50. Yıl İzzet Baysal Ortaokulu öğrencileri, Küresel ısınma ile mücadele etmek için kolları sıvadı. Matematik Öğretmeni Çiğdem Doğan’ın rehberliğinde “eTwinning” uygulaması kapsamında çalışmalara başlayan 6-K sınıfının öğrencileri Zeynep Beril Şahin, Ecrin Dudak, Aysima Gürsoy, Cansu Perçin, Berk Ermeydanı ve Kerem Gürcan, Bolu Belediyesi ile irtibata geçerek isteklerini anlattı. Bolu Belediyesi ise projeye kayıtsız kalmayarak, öğrencilere destek vereceğini belirtti. Konuyla ilgili Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülden Özaydın, öğrencileri belediyede misafir etti.

“ETWİNNİNG UYGULAMASI YÜRÜTMEKTEYİZ”

Proje kapsamında Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülden Özaydın ve encümen Başkanı Mustafa Güldal’la görüştüklerini belirten Matematik Öğretmeni Çiğdem Doğan, “Küresel ısınmanın iklim ve çevre üzerine etkisiyle ilgili Türkiye’de 6 okul birlikte “eTwinning” uygulaması yürütmekteyiz. Proje kapsamında Bolu Metroloji Müdürü Sayın Süleyman Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Sayın Prof. Dr. Okan Külkoylu ile yaptığımız röportajlar çok verimli ve değerliydi bizim için. Öğrencilerimizin velileri de süreçte desteklerini her zaman gösterdiler. Başından beri zaten okul müdürümüz Cahit Aslan projemize destek vermiştir. Projemize yardımcı olan öğretmen arkadaşlarıma da çok teşekkür ederim” dedi.

“ÇÖPE VE TOPRAĞA ATILAN PİL ATIKLARI DOĞAYA ZARAR VERİR”

Atık pillerin çevreye verdiği zararın azalması için atık pil kutularının yaygınlaştırılmasını isteyen ve bu konuda bir atıl pil toplama kutusunun detaylı anlatımını yapan ortaokul öğrencisi Ecrin, “Atık piller çevreye ve insan sağlığına çok zararlıdır. Dolayısıyla bunların özel olarak toplanarak ayrıştırılması gerekir. Geri dönüşüme çöpe ve toprağa atılan pil atıkları doğaya zarar verir. Okullardaki ve marketlerdeki pil atık kutularının pandemi dolayısıyla yeterli bulmuyorum. Diğer çöp kutularının yanına ve ya sizlerin uygun gördüğü başka yerlere örneğin muhtarlıklara, giysi atık kutularının yanlarına da küçük boyutlarda pil atık kutusu konabilirse doğayı koruma ve temiz tutma ile ilgili olarak bir katkı sağlayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 “BOLU NEDEN PİLOT İL OLMASIN?”

Naylon poşetlerin kullanımının doğaya zararlarından bahsederek Bolu Belediyesi’nin bez torba ve file üretimi ve dağıtımı noktasında öncülük etmesi talebinde bulunan ortaokul öğrencisi Aysima ise, “Dünya’mız bizim için çok önemli ve dünyamızın en önemli sorunlarından biri de küresel ısınma. Küresel ısınmanın en büyük sebeplerinden biri de naylon poşetlerdir. Maalesef naylon poşetlerin doğada yok olması için en az bin yıl gerekiyor. Naylon poşetler ücretli hale getirildi ama kesin bir çözüm olmadı maalesef. Marketlerden naylon poşetleri tamamen kaldırıp bunun yerine kese kâğıdı, file veya bez torba kullanılmasını talep ediyoruz. Neden Bolu’muz markette file ve bez torba kullanımına geçen pilot bölge olmasın?  Bu ger dönüşüm malzemeleri kullanılarak yapılabilir diye düşünüyoruz” diye konuştu.

“ÇOK GÜZEL, DEĞERLİ ÖNEMLİ BİR PROJE”

Öğrencilere destek vereceklerini belirten Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Gülden Özaydın, “Öğrencilerimiz başlattığı gerçekten çok güzel, değerli önemli bir proje. Bolu Belediyesi olarak bizimle irtibata geçtiler. Bizden birkaç istekleri var. Biz de memnuniyetle bu güzel projeye destek vermek isteriz. Bolu Belediyesi olarak uzun yıllardır atıkların kaynağında ayrı toplanmasıyla ilgili çalışmalarımızı zaten yürütüyoruz. Belli bir noktadayız. Hatta bakanlığın örnek verdiği iller içerisinde yer alıyoruz. Bu bahsetmiş oldukları proje ile ilgili de memnuniyetle örnek bir il olmak isteriz. Ben kendilerine bu güzel düşünce için, bu güzel proje için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim