Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Odası genel kurulu Necip Fazlı Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.  Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Odası mevcut başkanı Murat Abak güven tazeleyerek yeniden başkan seçildi.

Haber: Aslı Akış

Genel kurula Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yılmaz, Ticaret İl Müdürü Ersin Terzi, CHP İl Başkan Vekili Mehmet Akça, oda başkanları, Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Odası üyeleri katıldı.

573 üyesi bulunan Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Odası seçimlerinde, Başkanlık divanının teşekkülünden sonra tutanakların imzalanması yetkisi verildi. Bir görevli tarafından yönetim kurulu faaliyet raporu, denetim kurulu faaliyet raporu, gelir gider hesapları okunarak, yönetim kurulu ve denetim kurulu tarafından ibraz edildi.

Divan heyetinin oluşturulmasının ardından şehitlerimiz anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve akabinde İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan genel kurulda ilk olarak açılış konuşmasını Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Odası mevcut başkanı Murat Abak yaptı.

“NE GİBİ TEDBİRLERLE KORUNUYORUZ NE YAPIYORUZ, BELLİ DEĞİL”

Pandemi döneminde esnafın zor günler geçirdiğinden bahsederek siyasilere seslenen Abak; “Devlet esnafımızı nasıl korur? Ne yapar? Zor günlerinde nasıl yanında olur? Ne gibi tedbirler alır? Hiç anayasamız da bahsedilmiyor. Siyasi partilerimize buradan seslenmek istiyorum. Bu konuyu ivediyle çözmeleri gerekiyor. Bu maddenin altını doldurmaları gerekiyor. Biz ne gibi tedbirlerle korunuyoruz ne yapıyoruz. Belli değil” dedi.

ABAK, DÜKKÂNLAR ARASI MESAFEYİ DİLLENDİRDİ

Murat Abak, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’a da geçmiş dönemde dile getirilen dükkanlar arası mesafeyle ilgili beklentisini aktararak;  “Sayın başkanım sizden esnaf olarak özellikle geçen dönemlerde biz bir çalışma yapmıştık eski belediye başkanımızla dükkânlar arası mesafe gündeme gelmişti ve bunu uygulamaya başlamıştık. Başkanlık durumunda durdurulmuştu. Tekrar bu mesafe konularını dile getirebilirsek ve tekrar hayata geçirirsek esnafımız adına minnettar olacağız size.” İfadelerini kullandı.

“NE KENDİSİ KAZANABİLİYOR NE DİĞER ESNAFIMIZ KAZANIYOR”

Birbirinin aynı işletmenin yakın mesafede rekabet ettiğini de ileri süren Murat Abak; “Bolu bir yerde lokantacı esnaflarımızda bir yere sıkışmış durumda.  Bir esnafımız 500 veya 600 gibi bir maliyetle dükkân açıyor. Tam işyerlerini yoluna koyacak çalışmaya başlayacak birisi geliyor ‘bunun işleri çok güzel, bende bunun yanına dükkân açayım’ diyerek ağlıyor. Hemen dükkân açıyor yanına ne kendisi kazanabiliyor ne diğer esnafımız kazanıyor. Rekabet başlıyor. Bunu önlemek için tekrar mesafe olayını tekrar gündeme getirmenizi istiyorum. Bolu’da taksi sayılarına sınırlama, otobüslere sınırlama getiriyoruz. Neden esnaflarımıza bu sınırlama getiremiyoruz. Olmayan mahallelerimize yeni açacak arkadaşlarımızı dağıtabiliriz. Yeni yeni mahallerimiz var oralara yönlendirebiliriz. Cumhuriyet caddesinde en az 30 tane lokantamız var. Gölyüzü mahallesinde 15 tane mahallemiz var bunları Bolu’ya dağıtırsak daha iyi olabileceğini düşünüyorum. Bu konuyu gündeme alırsanız çok seviniriz.” şeklinde konuştu.

“BAŞBAKANLIK MERKEZİ ÖNÜNE YAZAR KASA ATILMIŞTI”

Murat Abak’ın açılış konuşmasının ardından söz alan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 173. Maddeyi hatırlatarak, “Murat başkan bu sözlerinin altına imzamı atarım. Sadece Türkiye’de hiç esnaf tepkisi olmadığını söylediği cümle hariç. Türkiye’nin unutulmayacak olaylarını bir tanesini de yapanda bir esnaf kardeşimizdi. Ecevit başbakan iken, başbakanlık merkezi önüne yazar kasa atmıştı. O insanlar hafızasından hiç bir zaman çıkmayacak. O zamanda bir ekonomik kriz yaşanmıştı ve o ekonomik krizin etkisi ile oraya atılan yazar kasa Türkiye’de birçok kişinin aklının başına gelmesini sağlamıştı. Anayasanın 173. Maddesinde devlet esnafı korur.  Gerekli tedbirleri alır” dedi.

“ESNAF BAKANLIĞI MUTLAKA KURULMALI”        

Başkan Özcan, esnaf bakanlığı kurulması gerektiğini daha önce TBMM’DE dile getirdiğini belirterek; “Milyonlarca esnaf var. O esnafın hakkını hukukunu korumak için bir esnaf bakanlığı kurulmalıdır. Biz bunu Türkiye büyük millet meclisinde dile getirdiğimizde bir bakan alaycı bir şekilde; “Esnaf Bakanlığı kuralımda onun altına esnafın şu kolundan sorumlu genel müdürü olarak dolduralım” demişti alaycı bir tavırla.  Bu konu dalga geçilebilecek bir konu değil. Bizim şöyle bir yetkimiz var mı? Maalesef yok. Şartları tutuyorsa biz bir iş yerine ruhsat vermeye itina edemiyoruz. Bunun için bir yasa çıkması gerekiyor. Bir yönetmelik çıkması gerekiyor. Şartları tutuyorsa biz hangi esnafa sen buraya iş yeri açamazsın diyebiliriz. Şuan nüfusun yüzde 60’ı D-100’ün kuzeyinde yaşıyor. Ama orası zamanında planlanırken yeterince ticaret alanı oluşturmamış. Nüfusun yüzde 70’i güneyde çünkü işyerleri burada. Nüfusa göre ticaret alanı oluşturmaya çalışıyoruz. Bolunun en büyük mahallelerinde biri Alpağut Mahallesi ama bu mahallede hemen hemen hiç restoran yok. 10 bin nüfusu oldu. Kılıçaslan tarafında 1 veya 2 restoran haricinde hemen hemen hiç restoran yok. Cumhuriyet caddesine gelince bu tatbikî sirkülasyonla alakalıdır. Karar almak yetmiyor bu kararın bağlayıcı olması gerekir. Onun için bu esnaf bakanlığı kurulmadığı takdirde biz bu sorunları konuşmaya devam edeceğiz. Onun dışında söylerinizin tamamına katılıyorum” diye konuştu.

“ESNAFIN ÜÇ KURUŞLUK BORCU YÜZÜNDEN HERKES ÜZERİNE GELİYOR”        

Pandemi ile birlikte esnafın zor günler geçirdiğini ve iğneden ipliğe her şeye zam yapıldığını vurgulayan başkan Özcan; “Elektriğe doğalgaza, bibere, soğana, akaryakıta yani iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Maalesef bizi yönetenlerde esnafa, marketçiye  ‘sen niye zam yapıyorsun?’ diyor.  Napsın adamın bütün giderleri artmış. Bir lokanta tek kişi ile işlemiyor ki yanına 3 tane eleman çalıştırıyor. En küçük lokantadan bahsediyorum. Asgari ücreti yükseltiyorsun güzel bir şey. Ama lokantacının maliyeti artarken sen yemek fiyatlarına zam yaparken büyük haksızlık. Zaten pandemi sürecinde bu sektör büyük zarar gördü. Bunu biz nasıl telafi edebilir diye düşünmememiz lazım. Halk bankası diye bir banka var. Esnaf bankası bu normalde ama baktığında esnafa verdiği kredi ile iş adamlarına verdiğin kredileri karşılaştırdığında devede kulak gibi duruyor. Milyonlarca, yüz milyonlarca batık kredi var. Ama esnafın üç kuruşluk borcu yüzünden herkes üzerine geliyor. Biz bu dönemde esnafımızın üzerine gitmedik. Ama tabi alacaklarda birikti.  Ben geçen sefer yasa teklifi verdim milletvekillerimize dedim ki 1 aralık 2021 tarihinde baz alalım. Geriye dönük esnafın borçlarının faizlerinin tamamını bir sefere mahsus silelim. Ana borcu da taksitlendirelim.  Milletvekillerimizin yoğun çalışmasına rağmen o maddeyi gündeme alınamadı. Esnafımızı ve vatandaşımızı rahatlatacaktı” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Odası seçimlerine tek listeyle katılan Murat Abak , 55 oy alarak güven tazeledi.

Bolu Lokantacılar Aşçılar ve Pastacılar Odası Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

Yönetim Kurulu Üyeleri Asil: Zikri Yüksel, Hüseyin Akalın, Mehmet Nuri Kurt, Erol Olutürk, Ercan Açıkalın, İbrahim Oruç

Denetim Kurulu Üyeleri Asil: Zeliha Özdemir, Necmi Aytaç Yüzkolar, Gökhan Alparslan

Editör: TE Bilisim