(HABER: ASLI AKIŞ)- Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi (TAKEP) yağlık ayçiçeği yetiştiriciliğini geliştirme projesi kapsamında ekimi gerçekleştirilen ayçiçeklerinin hasat edildiği tarla günü yapıldı. 

Bolu’da, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında Bolu’nun Karamanlar köyünde “Ayçiçeği Tarla Günü” etkinliği düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilerin üretimi artırması için Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesinden(TAKEP) olumlu netice alındı. Proje çerçevesinde, yağlık ayçiçeği ekim alanları 2020 yılında 15 bin 700 dekar alanda son 3 yılda 29 bin dekara  ulaştı.

“YAĞLIK AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ GÜNDEN GÜNE ARTARAK DEVAM ETMEKTEDİR”

Yağlık ayçiçeğinin Bolu’da yıllara göre artış gösterdiğini belirten Bolu Valisi Erkan Kılıç, “Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projelerimiz sayesinde Bolu ilimizde var olan ürün desenimize yağlık ayçiçeği üretimi de girmiş olup yıllara göre ekiliş alanımız günden güne artarak devam etmektedir 2020 yılında 15 bin 700 dekar ekilişi olan alanımız 2023 yılında 29 bin dekarlara ulaşmıştır. Böylece stratejik öneme sahip ve arz açığı olan bir ürünün ilimizde de üretimi sağlanmıştır. Çiftçilerimize ve ilimize hayırlı olsun" dedi.

“AYÇİÇEĞİ, TÜRKİYE’DE YAĞLI TOHUM DENİLİNCE AKLA GELEN İLK ÜRÜNÜMÜZDÜR”

Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Ar, yağ bitkileri arasında ayçiçeğinin pamuktan sonra ikinci sırada yer aldığına dikkat çekerek;  “Geleneksel yağ bitkimiz olan ayçiçeği, Türkiye’de yağlı tohum denilince akla gelen ilk ürünümüzdür. Hemen hemen her bölgemizde yetişebilen ve tanelerinde yüksek oranda ve kaliteli yağ içeren ayçiçeği, ülkemizde yağ bitkileri ekim alanında pamuktan sonra ikinci sırayı almaktadır” dedi.

“AYÇİÇEĞİ TÜRKİYE’DEKİ BİTKİSEL YAĞ ÜRETİMİNİN YAKLAŞIK %46’SINI KARŞILIYOR”

Ar, Ayçiçeği’nin Türkiye’deki bitkisel yağ üretiminin yaklaşık %46’sını karşıladığını ifade ederek; “Adaptasyon kabiliyetinin yüksek olması, kuru ve sulu koşullarda yetiştirilebilmesi, ekiminden hasadına kadar tarımsal mekanizasyona uygun olması ayçiçeği tarımının üstün özellikleridir. Ayrıca tohumunda bulunan yüksek orandaki yağ (%40-55) birim alandan elde edilen yağ miktarının yüksek olmasına, yağ maliyetinin ise düşük olmasına neden olmaktadır. Ayçiçeği Türkiye’deki bitkisel yağ üretiminin yaklaşık %46’sını karşılamaktadır” şeklinde konuştu.

“SAZAKİÇİ BÖLGEMİZDE 38 ÇİFTÇİMİZ YAĞLIK AYÇİÇEĞİ TOHUMU EKTİ”

Proje ile 2200 dekar alanda yağlık ayçiçeği tohumunun toprakla buluşturulduğunu kaydeden Ar; “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak; 2023 yılı Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesiyle ilgili bilgi veren Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Ar; “1.Etap kapsamında %50 Genel Bütçe ve %50 Çiftçi katkısıyla 650 paket yaklaşık 6500 kg Yağlık Ayçiçeği tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.

Uyguladığımız proje ile Merkez ilçemize bağlı Sazakiçi bölgemizde 38 çiftçimiz 76 paket Yağlık Ayçiçeği tohumunu 2200 dekar alanda toprakla buluşturdu. Toprak hazırlığı, ekimi, bakımı, besleme, kimyasal mücadele ve diğer tüm işlemler çiftçilerimiz tarafından özveriyle gerçekleştirilmiştir” ifadelerine yer verdi.

“2023 YILINDA 29.000 DEKARLAR EKİLİ ALANA ULAŞTIK”

Ar, Yağlık Ayçiçeği ekimi alanının 2023 yılında 29.000 dekarlara ulaştığını da belirterek; “Tohumun dikiminden hasatına kadar olan 4-5 aylık süre içerisinde (Mayıs-Ekim) Yağlık Ayçiçeği ekili alanlarımız Bakanlık İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca sık- sık ziyaret edilmiştir. TAKE projelerimiz sayesinde Bolu İlimizde var olan ürün desenimize Yağlık Ayçiçeği üretimi de girmiş olup yıllara göre ekiliş alanımız günden güne artarak devam etmektedir. 2020 yılında 15.700 da ekilişi olan alanımız 2023 yılında 29.000 dekarlara ulaşmıştır. Böylece stratejik öneme sahip ve arz açığı olan bir ürünün ilimizce de üretimi sağlanmıştır” açıklamasında bulundu.

VALİ ERKAN KILIÇ, HASADI YAKINDAN İZLEDİ

Hasat zamanı gelen ayçiçekleri düzenlenen etkinlik sonrasında biçildi. İlk hasat için biçerdövere binen Bolu Valisi Erkan Kılıç, hasadı yakından izledi.

Editör: Burhan YEŞİLTAŞ