Bolu Valisi Erkan Kılıç, Erişilebilirlik Sempozyumu’nda yaptığı konuşmasında, “Bolu’da da özellikle kamu binalarında, kamu hizmet sunumunda engelli bireylerimizin, kamu hizmetine ulaşma noktasında, ciddi problemlerle ve sıkıntılarla karşılaştıklarına şahit oluyoruz” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda, Bolu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından, “Erişilebilirlik Sempozyumu” gerçekleştirildi. Sempozyuma Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Garnizon Komutan Vekili Piyade Komando Albay İslam Can, kurum müdürleri, kaymakamlar ve il protokolü katıldı.

“ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR VE FAALİYETLER YÜRÜTÜLDÜ”

Programın açılış konuşmasını yapan Vali Kılıç, engelli bireyler için yapılan çalışmalara dikkat çekerek, “Son yıllara bakıldığında özellikle engellilere yönelik başta fiziki mekanların iyileştirilmesi, onlara sosyal ve ekonomik haklar verilmesi noktasında gerçekten çok önemli çalışmalar ve faaliyetler yürütüldü. Bunları hep birlikte görüyoruz. Cumhurbaşkanlığımızın da bu konuda yoğun çalıma içinde olduğunu bizler görüyoruz. Bolu olarak da Bolu Valiliği ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bu anlayış ve düşünce paralelinde hareket etmesi gerekiyor” dedi.

“EMPATİ KURARAK YAKLAŞMAMIZ GEREKİYOR”

Engelli bireylerin karşılaştığı sorunları hatırlatan Kılıç, “Engelli bireylerimizi, sokaklarda veya kamu binalarına giderken gördüğümüz, üzüldüğümüz çok zamanlar olmuştur. Çünkü sokaklarımız, kamu binaları ve kamu hizmetlerinin onlara uygun bir şekilde sunulması gerekir. Bu insanlarımıza empati kurarak yaklaşmamız gerekiyor. Dolayısıyla Bolu’da da özellikle kamu binalarında, kamu hizmet sunumunda engelli bireylerimizin kamu hizmetine ulaşma noktasında ciddi problemlerle ve sıkıntılarla karşılaştıklarına şahit oluyoruz” diye konuştu.

“BU KONUDA BİZE BİR SÜRÜ ŞİKÂYET GELİYOR”

Aldıkları şikayetleri dile getiren Kılıç, “Özellikle altyapıyı yapan yatırımcı kuruluşların, bu çalışma içinde olurken kaldırımlar, parke döşenmesinden tutun da asansör sistemleri; binanın üst katlarına nasıl çıkılacağına yönelik... Aslında Türk Standartları Enstitüsünün belirlemiş olduğu bir sürü standart var, bunları biz tutturamıyoruz. Avrupa ülkelerine gidildiği zaman yollar, kaldırımlar, tüm fiziki mekânların standarttı var. Bir yere gidiyorsun, engelli bireyin araç park edeceği yer yok. Kaldırım daha yüksek olmuş, alçak olmuş. Engelli aracı kullanırken ulaşmayacağı bir sürü fiziki engellerle karşılaştıklarını görüyoruz. Bu konuda bize bir sürü şikâyet geliyor” ifadelerini kullandı.

“İÇİN MUTLAKA ASANSÖR SİSTEMİ KURULMASI GEREKİYOR”

Belediyelere de bu konuda büyük görevler düştüğünün altını çizen Kılıç, “Bolu olarak bizler kamu hizmetlerine, binalarına erişim noktasında üzerimize düşen görevi yapmak noktasında daha kararlı ve istekli olmalıyız. Bizim bazı binalarımız maalesef, buna ilişkin olarak düzenleme, yapılanma yapılmamış. Bunu sağlamamız gerekiyor. Bütün belediyelerin alt yapı işlerini yaparken; parke kaldırım mı döşeniyor, yüksekliği ne kadar olacak, engelliler için ayrılan yerler nereler olacak? Kaldırımlarda engellilerin kullanacağın alanların standartlara uygun olarak yapılması gerekiyor. Engelli vatandaşımız geldiği zaman üst kata çıkması için mutlaka asansör sistemi kurulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

ERİŞEBİLİRLİK BELGESİ VERİLDİ

Sempozyum; Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyon Üyesi Esra Bozkulak, Mimar Ahmet Polat, Makine Mühendisi Ertuğrul Üstündağ, İnşaat Mühendisi Mustafa Doğanbaş, Engelliler Konfederasyonu İşaret Dili Tercümanı Halil İbrahim Uçar, Sakatlar Konfederasyonu İşaret Dili Tercümanı Meryem Uçar Sevim’in soruları cevaplandırması ve bilgilendirmesiyle devam etti.

Programda, “Erişebilirlik Belgesi” almaya hak kazanan İzzet Baysal Vakfı Huzurevine belge takdim edildi. Huzurevi, Bolu’da bu belgeyi alan 8’nci kurum oldu.

Editör: TE Bilisim